De Rus ziet de oorlog niet

Terwijl we beelden zien van een gebombardeerd kinderziekenhuis, worden Russen tussen afleveringen van ‘The Masked Singer’ bediend door staatspropaganda die de oorlog presenteert die niet zo mag worden genoemd als een humanitaire reddingsoperatie.

De staat controleert exclusief de media en er zijn duidelijke patronen in de berichtgeving, zegt Mariëlle Wijermars, die het fenomeen bestudeert aan de Universiteit Maastricht. De uitzendingen worden gebruikt om Russen herhaaldelijk te vertellen wat ze moeten geloven. Ze tonen een verklaring van een buitenlandse leider, waarna een nieuwslezer met veel gezag uitlegt hoe het echt werkt. ‘Je ziet drie fasen. Eerst werd ontkend dat er iets aan de hand was in Oekraïne, daarna was er weinig informatie, en toen was er een constante maar volledig misleidende stroom.'

Lees meer

Lees ook

  • Klimaat, oorlog en oplevend nationalisme: mondiale samenwerking rammelt aan alle kanten. Toch pleit hoogleraar Mathieu Segers nog voor Europees leiderschap: ‘Als dood en verderf om zich heen grijpen, en er eigenlijk geen licht meer lijkt te zijn, ontstaan vaak de meest briljante plannen.’

  • In een korte podcast van BNR Nieuwsradio gaat UM-historicus Raf de Bont in op de vraag of met alle bemoeienis van de mens een 'echt wild dier' nog wel bestaat.  En of we nog wel kunnen spreken van wilde natuur als er nergens op aarde meer een plekje is dat niet door ons is beïnvloed.

  • Voor wetenschap gebeurt niet alleen via de universiteit, betoogde Marjolein van Asselt, vertrekkend hoogleraar Risk Governance bij de Universiteit Maastricht, tijdens haar afscheidscollege.