De kracht van logisch denken
De opgeruimde kamer met een leeg bureau weerspiegelen de geordende geest van zijn bewoner. Vol enthousiasme maar in zorgvuldig gekozen bewoordingen, vertelt Franz Palm, hoogleraar Econometrie, over zijn vakgebied. “Econometrie verbindt ‘harde’ wiskunde met de ‘zachte’ sociale wetenschappen, dat is wat me zo aanspreekt.” Afgelopen zomer ontving hij de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor zijn academische carrière.
Ook nieuw in UM webmagazine een interview met Stefaan de Wildeman, hoogleraar New Biobased Building Blocks. Hij is ervan overtuigd dat het adagium ‘goedkoop is beter’ zijn langste tijd heeft gehad. Naast het ontwikkelen van nieuwe plastics uit hernieuwbare bronnen in zijn laboratorium op de Brightlands Chemelot Campus, werkt hij aan een omslag in ons denken over plastics. En hoe studenten goed voor te bereiden op de arbeidsmarkt? Mariëlle Heijltjes en Oscar van den Wijngaard menen dat ‘employability’ ook een kwestie van attitude is.
Lees ook
-
Taalbeleid in het Europees hoger onderwijs
De toegenomen verengelsing van het hoger onderwijs staat in diverse Europese landen ter discussie. Hoe ziet een evenwichtig taalbeleid er uit dat recht doet aan zowel het steeds internationaler karakter van het hoger onderwijs als de taalgebonden culturele identiteit van een land? Tijdens een...
-
Meest prestigieuze Europese beurs voor twee UM-wetenschappers
Twee hoogleraren van Universiteit Maastricht krijgen de meest prestigieuze Europese onderzoeksbeurs voor individuele onderzoekers: een ERC Advanced Grant, ter waarde van ruim €2,5 miljoen. Het gaat om Lorenzo Moroni (MERLN) en Alexander Sack (FPN).
-
Verklaring over Academische Vrijheid - rectoren Nederlandse universiteiten
De academische vrijheid staat onder druk, elders in de wereld, maar ook in Nederland. Niet alleen van buitenaf, maar ook van binnenuit. In de gezamenlijke verklaring hieronder spreken de rectoren van de Nederlandse universiteiten zich daarover krachtig uit.