Daisy Jonkers nieuwe wetenschappelijke directeur NUTRIM

 
 

Prof. dr. Daisy Jonkers is per 1 september 2020 benoemd tot wetenschappelijk directeur van NUTRIM, School of Nutrition and Translational Research in Metabolism. Ze volgt prof. dr. Annemie Schols op die sinds 1 juni 2020 decaan is van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.

De benoeming van Daisy Jonkers is voor een reguliere periode van 6 jaar. Naast haar rol als wetenschappelijk directeur van NUTRIM blijft ze werken binnen de vakgroep Interne Geneeskunde als hoogleraar Darmgezondheid.

Jonkers studeerde Biologische Gezondheidswetenschappen (1987-1992) en promoveerde in 1997 aan de Universiteit Maastricht. Daarna werkte ze eerst als postdoc bij de afdeling Medische Microbiologie (1997-1999). Vervolgens werkte ze als postdoc (1999-2007), universitair docent (2008-2016) en universitair hoofddocent (2016-2019) bij de Vakgroep Interne Geneeskunde, onderafdeling Maag-, Darm- en Leverziekten. Sinds 1 maart 2019 is ze hoogleraar Darmgezondheid. Haar onderzoek richt zich op de bidirectionele interactie tussen darmfunctie en voeding in de context van veel voorkomende darmaandoeningen en met een sterke translationele benadering. Ze is hoofd van het het laboratorium Maag-, Darm- en Leverziekten en is PI van verschillende cohort- en (voedings) interventiestudies bij inflammatoire darmaandoeningen en het prikkelbare darmsyndroom. Ze heeft meer dan 160 peer-review-artikelen over dit onderwerp gepubliceerd. Ook was ze werkzaam binnen diverse EU-projecten, het Top Institute of Food and Nutrition en het Carbohydrate Competence Center. Ze is bestuurslid van de Experimentele Sectie Gastro-enterologie van de Nederlandse Vereniging en is lid van de Wetenschappelijke Adviesraad van de Maag Lever Darm Stichting.

Het faculteitsbestuur wenst professor Jonkers veel succes in haar nieuwe rol.

Lees ook

  • Alisa verhuisde op 17-jarige leeftijd van Moskou naar Nederland om eerstejaars bachelorstudent Regenerative Medicine and Technology (RMT) te worden. De avontuurlijke geest van Alisa drijft haar steeds naar gloednieuwe ervaringen, zoals de RMT bacheloropleiding en haar hobby Tribal Fusion dansen.

  • Een internationaal onderzoeksconsortium, waaronder NUTRIM-onderzoeker Zlatan Mujagic en andere Maastrichtse onderzoekers, heeft onderzoek gedaan naar de effecten van stress op de darmen. Dit onderzoek heeft eindelijk ontrafeld hoe stress leidt tot verergering van inflammatoire darmziekten. Deze...

  • In de komende maanden deelt de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences op Instagram tips over hoe je gezonder kan leven. Niet zomaar een verzameling van tips, wel gebaseerd op lopende onderzoeken binnen onze faculteit. Initiatiefnemers van dit idee zijn Lieve Vonken en Gido Metz, promovendi...