Complexe ingreep voorbereiden met 3D-print van hartklep
Een driedimensionaal geprinte kopie van een patiënt-specifieke hartklep stelt hartchirurgen van het Maastricht UMC+ in staat om complexe operaties minutieus voor te bereiden en zo efficiënt en veilig mogelijk uit te voeren. De kunsthartklep, die wordt geplaatst in een speciaal daarvoor ontworpen simulator, kan tevens worden gebruikt voor trainingsdoeleinden. In het wetenschappelijk tijdschrift Interactive CardioVasc Thoracic Surgery schrijven de Maastrichtse hartchirurgen over de voordelen van deze bijzondere vorm van personalized medicine.
Een van de meest complexe ingrepen aan het hart is een operatie aan de zogeheten mitralisklep. Dit is de hartklep die zorgt voor verplaatsing van zuurstofrijk bloed van de longen naar het lichaam. Als deze niet goed functioneert, kunnen verschillende problemen ontstaan die uiteindelijk kunnen leiden tot hartfalen. Afhankelijk van de unieke karakteristieken van de patiënt kiezen chirurgen de meest optimale behandeling. Dat kan een operatie zijn waarbij de borstkas wordt geopend of een minimaal invasieve ingreep, waarbij slechts één of enkele kleine incisies vereist zijn. Hoe dan ook streeft de chirurg naar een veilige en efficiënte operatie, waarbij de patiënt wordt geholpen met zo min mogelijk bijwerkingen. Dat is echter niet altijd even gemakkelijk en is afhankelijk van de kennis, kunde en ervaring van de operateur.
Simulator
Toepassing van minimaal invasieve technieken voor een hartklepoperatie vergen vaardigheden die lastig in de vingers te krijgen zijn. Daarbij komt nog dat ervaring normaliter alleen kan worden opgedaan bij patiënten. De Maastrichtse hartchirurg Peyman Sardari Nia bedacht daarom een simulator om de operatie uit te voeren zonder dat er een patiënt aan te pas komt. Met de huidige ontwikkelingen in 3D-printing heeft hij inmiddels een extra dimensie toegevoegd. Van elke mogelijke hartklep kan nu een exacte siliconen kopie worden gemaakt. Op die manier kunnen de specifieke eigenschappen van iedere individuele patiënt worden nagebootst. Dat heeft een aantal voordelen, met name bij complexe gevallen.
Gespecialiseerd
"Je moet het eigenlijk zien als een bijzondere vorm van personalized medicine”, zegt Sardari Nia. “We plannen de ingreep namelijk op basis van de unieke structuur van de hartklep van de patiënt. Zo komen we niet voor verrassingen te staan op de operatiekamer. Uiteindelijk leidt dat tot effectieve procedures met waarborging van de patiëntveiligheid.” Inmiddels komen hartchirurgen van over de hele wereld naar Maastricht om zichzelf te bekwamen in het toepassen van nieuwe technieken, onder andere door gebruikt te maken van het simulatiemodel en de 3D-geprinte hartkleppen. Het Hart+Vaat Centrum van het Maastricht UMC+ beschikt zelf over een gespecialiseerd mitraalklepteam dat in staat is om patiënten te helpen op basis van hun individuele behoeften, vanaf het eerste gesprek tot de nazorg.
Via www.youtube.com/watch?v=saGGNLbU4tI is een impressie te bekijken van de simulator.
Lees ook
-
Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft vrijdagmiddag 18 oktober een werkbezoek gebracht aan Maastricht. Daar is hij door de Limburgse mbo-, hbo- en wo- onderwijsinstellingen geïnformeerd over actuele onderwijsthema’s uit het Onderwijsmanifest. Ook ging de minister in gesprek met docenten en studenten. Aan de hand van praktijkvoorbeelden kreeg Bruins een goed beeld van hoe het onderwijs in Limburg de krachten bundelt en de kansen van de grensligging benut. Daarnaast uitten de Provincie Limburg en de onderwijsinstellingen samen hun zorgen over kabinetsplannen die juist onvoldoende rekening houden met die kansen voor de regio.
-
Op 15 oktober heeft onderwijsminister Bruins de Tweede Kamer geïnformeerd over zijn plannen om via de Wet Internationalisering in Balans het aantal internationale studenten in Nederland terug te brengen. De Universiteit Maastricht maakt zich ernstige zorgen daarover. De minister lijkt volledig voorbij te gaan aan de noodzaak tot passend beleid waar onderwijs, overheden en bedrijfsleven in Limburg afgelopen tijd voortdurend op hebben gewezen. Passende regels met oog voor regionale verschillen zijn namelijk harde noodzaak om in Limburg kaalslag in het onderwijs te voorkomen en om voldoende professionals op te leiden voor de krappe arbeidsmarkt in de regio en Nederland.
-
Het totale aantal studenten aan de Universiteit Maastricht zal dit jaar waarschijnlijk nog licht toenemen tot ruim 23.000. Vanwege een daling van het aantal nieuwe studenten – de instroom – met naar schatting 3%, vlakt die groei wel af. Ook de verhouding tussen Nederlandse en internationale studenten stabiliseert: onder de nieuwe lichting neemt het aandeel Nederlandse studenten iets toe. Nog steeds komt een groot deel van de studenten uit de ‘eigen’ Euregio, ruim 50% van de studenten is afkomstig uit het gebied binnen een straal van 100 kilometer van Maastricht.