Coll-a-Gen: diervrij kunstmatig collageen
De Universiteit Maastricht krijgt ruim 4 ton subsidie voor de ontwikkeling van Coll-a-Gen, een synthetisch en diervrij alternatief voor collageen. Bij succes kan dit project een doorbraak betekenen voor medische behandelingen, variërend van geavanceerde wondgenezing tot biocompatibele implantaten.
Collageen is een eiwit dat zorgt voor stevigheid en structuur in ons lichaam, zoals in botten, huid en kraakbeen. Vanwege de sterke en veelzijdige eigenschappen van collageen wordt het steeds vaker gebruikt, bijvoorbeeld als hulp bij de wondgenezing, het maken van kunstmatige weefsels en zelfs in bioplastics. Natuurlijk collageen is meestal van dierlijke oorsprong, een lastig te winnen en duur materiaal met wisselende kwaliteit. Een veiliger alternatief is het namaken van collageen in het laboratorium. Maar ook dit is ingewikkeld en tijdrovend.
Kunstmatig
Coll-a-Gen moet de productie van kunstmatig collageen veel makkelijker maken. Bij het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials (AMIBM) werken Jordy Saya en zijn collega’s aan de chemische synthese van collageen. Uit losse bouwstenen maken ze korte stukjes, die ze op een slimme manier aan elkaar rijgen tot langere eiwitten die qua grootte en eigenschappen bijna hetzelfde zijn als natuurlijk collageen. Dit proces gebeurt in drie stappen en is ontworpen voor grootschalige productie. “Met deze techniek kunnen we op een duurzame manier synthetisch collageen maken. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor onderzoek en toepassingen in de geneeskunde en milieuvriendelijke materialen”, zegt Saya.
In zijn project werkt Saya samen met onderzoekers uit diverse disciplines binnen heel AMIBM. “Onze interdisciplinaire aanpak combineert onze synthetische, analytische en toegepaste expertise. Bij succes zullen we mogelijke toepassingen onderzoeken, in samenwerking met onder meer de Biobased Polymers and Materials-groep.” De onderzoeker krijgt een subsidie van ruim 400 duizend euro uit het NWO-programma Open Competitie Exacte Natuurwetenschappen.

Lees ook
-
Na het zoet van een voltooide training, kan je smaak veranderen: je eten smaakt minder zoet. Dit is de opvallende conclusie van een onderzoek uitgevoerd door wetenschappers van University College Venlo en VieCuri MC, na de Venloop van vorig jaar.
-
De Universiteit Maastricht (UM) gaat de Université de Burundi ondersteunen met de ontwikkeling van onderwijsprogramma's op het gebied van IT.
-
Guangzhi Tang, Assistant Professor, Faculty of Science and Engineering, Department of Advanced Computing Sciences van de Universiteit Maastricht ontvangt in dit kader subsidie voor zijn project Brain-inspired MatMul-free Deep Learning for Sustainable AI on Neuromorphic