Coll-a-Gen: diervrij kunstmatig collageen
De Universiteit Maastricht krijgt ruim 4 ton subsidie voor de ontwikkeling van Coll-a-Gen, een synthetisch en diervrij alternatief voor collageen. Bij succes kan dit project een doorbraak betekenen voor medische behandelingen, variërend van geavanceerde wondgenezing tot biocompatibele implantaten.
Collageen is een eiwit dat zorgt voor stevigheid en structuur in ons lichaam, zoals in botten, huid en kraakbeen. Vanwege de sterke en veelzijdige eigenschappen van collageen wordt het steeds vaker gebruikt, bijvoorbeeld als hulp bij de wondgenezing, het maken van kunstmatige weefsels en zelfs in bioplastics. Natuurlijk collageen is meestal van dierlijke oorsprong, een lastig te winnen en duur materiaal met wisselende kwaliteit. Een veiliger alternatief is het namaken van collageen in het laboratorium. Maar ook dit is ingewikkeld en tijdrovend.
Kunstmatig
Coll-a-Gen moet de productie van kunstmatig collageen veel makkelijker maken. Bij het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials (AMIBM) werken Jordy Saya en zijn collega’s aan de chemische synthese van collageen. Uit losse bouwstenen maken ze korte stukjes, die ze op een slimme manier aan elkaar rijgen tot langere eiwitten die qua grootte en eigenschappen bijna hetzelfde zijn als natuurlijk collageen. Dit proces gebeurt in drie stappen en is ontworpen voor grootschalige productie. “Met deze techniek kunnen we op een duurzame manier synthetisch collageen maken. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor onderzoek en toepassingen in de geneeskunde en milieuvriendelijke materialen”, zegt Saya.
In zijn project werkt Saya samen met onderzoekers uit diverse disciplines binnen heel AMIBM. “Onze interdisciplinaire aanpak combineert onze synthetische, analytische en toegepaste expertise. Bij succes zullen we mogelijke toepassingen onderzoeken, in samenwerking met onder meer de Biobased Polymers and Materials-groep.” De onderzoeker krijgt een subsidie van ruim 400 duizend euro uit het NWO-programma Open Competitie Exacte Natuurwetenschappen.

Lees ook
-
-
Maastricht verwelkomt 2026 World Conference on Computational Intelligence
In 2026 komen drie grote congressen over computational intelligence samen in Maastricht. De IEEE World Conference on Computational Intelligence (IEEE WCCI) is ‘s werelds grootste technische event gericht op onder meer kunstmatige intelligentie.
-
Naar Pluto in één dag - Middelbare scholieren presenteren hun onderzoek bij UM
Wat als middelbare scholieren academsiche begeleiding krijgen bij hun profielwerkstuk? Leerlingen presenteerden hun indrukwekkende resultaten tijdens een posterfair bij UM. Benieuwd, lees het hele verhaal!