Climate Fresk bij de UM: praat mee over klimaatsverandering
Heb jij al gehoord van de Climate Fresk Workshop bij de UM? Inmiddels hebben er al drie workshops plaatsgevonden, waar in totaal 200 studenten en medewerkers aan meegedaan hebben. De ervaringen en reacties zijn zeer positief en de smaak is naar meer.
Climate Fresk
Climate Fresk is een krachtige tool in de vorm van een serious game, dat bijdraagt aan een betere bewustwording van de problematiek rondom klimaatsverandering. Het doel is om de oorzaken en gevolgen en de achterliggende feiten van klimaatsverandering beter te begrijpen. Het spel is interactief van opzet en wordt gespeeld in een team van 4 tot 8 personen en begeleid door een facilitator.
De achterliggende feiten in de Climate Fresk zijn gebaseerd op de gerespecteerde wetenschappelijke publicaties van het IPCC (The Intergovernmental Panel on Climate Change). Deze publicaties zijn ook de belangrijkste wetenschappelijke inbreng in internationale klimaatonderhandelingen.
De dialoog aangaan
In de Climate Fresk Workshop worden de wetenschappelijk feiten neutraal en objectief weergegeven op verschillende kaarten. De deelnemers gaan samen de kaarten met elkaar in verband brengen door de dialoog aan te gaan. Door erover te praten krijg je meer inzicht en begrip in de problematiek. Bovendien wordt ernaar gestreefd mensen met verschillende achtergronden bij elkaar te brengen, waardoor je als het ware de groepsintelligentie aanboort. Er samen over nadenken en van elkaar leren staat in deze aanpak centraal. Het mooie is dat iedereen eraan mee kan doen. Je hoeft geen wetenschapper te zijn of een achtergrond in duurzaamheid te hebben om het spel te kunnen spelen.
Groei binnen UM
Na de Climate Fresk Workshop kun je je aanmelden om facilitator te worden. Zo kunnen we dit spel en de kennis over klimaatsverandering verder verspreiden binnen de gehele UM. “Het is belangrijk dat mensen over klimaatverandering blijven praten. Met de inzichten die ze opdoen in de workshop kunnen ze zelf ook actiever meedenken over mogelijke oplossingen of zich verder verdiepen in duurzame ontwikkeling”, aldus Ceren Pekdemir, coördinator duurzaam onderwijs bij Sustainable UM2030.
Binnenkort vinden er weer nieuwe workshops plaats waar studenten en medewerkers zich voor kunnen aanmelden.
Lees ook
-
Eén miljard dollar. Dat bedrag mocht een medische universiteit in New York City dit jaar bijschrijven na het openen van het testament van een overleden schatrijke weduwe van een succesvol belegger. Een enorm bedrag natuurlijk, maar in de Angelsaksische landen is het schenken en nalaten aan universiteiten niets bijzonders. Dergelijke bedragen zijn in Nederland nog ondenkbaar, maar alumni zouden daar een grotere rol in kunnen spelen.
-
Kunnen digitale tweelingen van het hart gepersonaliseerde zorg bieden? In deze Science Story vertelt Dr. Nick van Osta over zijn onderzoek hiernaar.
-
In de natuur is grootschalige agressie een uitzondering die, gedwongen door gebrek aan ruimte en voedsel, de overhand kan krijgen. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Maastricht en hun internationale collega’s laten zien hoe dat kan.