CIAO verlengt samenwerking met UWV voor 4 jaar

Het Centrum Inclusieve Arbeidsorganisatie (CIAO), onder de Faculty of Psychology and Neuroscience van de Universiteit Maastricht vlag, heeft de succesvolle samenwerking met het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) voor 4 jaar verlengd. Wij spraken met Gemma van Ruitenbeek en Nicole Maalsté over CIAO en het werk dat zij doen.

Als kennis en expertisecentrum, werkt CIAO al 4 jaar samen met het UWV en andere partijen binnen het sociale domein (onder wie gemeenten) om organisaties te steunen in het ‘anders organiseren van werk’. Zo ontstaat er werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, en verbetert tegelijkertijd de werksituatie van zittende medewerkers.

Werk is altijd in beweging

“Werk is veranderd. 50 jaar geleden was werk een stuk minder complex. Er was vooral productiewerk, waarin de meeste mensen mee konden doen. Nu bestaat 80% van het werk uit dienstverlening en wordt er steeds meer van ons verwacht”. Van Ruitenbeek spreekt ook over de misvattingen over opleidingsniveau. “Ja, ons opleidingsniveau is gestegen, maar dit betekent niet per se dat mensen slimmer zijn geworden of meer capaciteiten hebben. Het betekent dat meer mensen de kans hebben gekregen om een opleiding af te ronden”. 

Nieuwe ontwikkelingen en nieuwe systemen zorgen ervoor dat meer en meer werk “zelf gedaan kan worden”. “Voorheen werd veel werk gedelegeerd, denk bijvoorbeeld aan melding van ziekteverzuim, vakanties, en correcties daarvan. Nu kunnen we dit door de automatisering allemaal zelf. Maar dat betekent ook dat de administratieve last van professionals groeit”. 

Niet Poetsen, maar zorgen

Een mooi voorbeeld van de impact van CIAO is te vinden in de zorg. “Het door ZonMw gesubsidieerde onderzoeksproject Niet poetsen, naar zorgen kwam voort uit het tekort aan werkkracht in de zorg terwijl schoonmakers moeilijk konden re-integreren in eigen werk na ziekte. Wij kijken altijd naar welk werk wordt er door wie gedaan. In nauwe samenspraak met de medewerkers van de betreffende afdeling verkennen we vervolgens of dat anders of beter kan. In de zorg blijkt dat zorgprofessionals veel werkzaamheden uitoefenen waarvoor niet per se een verpleegkundig niveau nodig is” zegt van Ruitenbeek. “Het deel van het werk van zorgprofessionals waarvoor geen zorgkwalificatie vereist is, kon worden overgenomen door re-integrerende mensen uit de schoonmaaksector. Dan heb ik het over bedden opmaken, eten verzorgen, mensen brengen en halen, maar ook een kopje koffiedrinken met patiënten die aanspraak nodig hebben. Iedereen wint in dit scenario: de mensen uit de schoonmaak kunnen re-integreren in werk in de zorg, de verpleegkundigen kunnen zich focussen op hun kerntaken en de patiënten krijgen meer persoonlijk aandacht”.

Duurzaamheid in het werk

“De samenwerking met het UWV richt zich niet alleen op (re-)integratie, maar ook op duurzaamheid van het werk” vertelt van Ruitenbeek. “Buiten mensen (weer) aan het werk krijgen, is het heel belangrijk om mensen aan het werk te houden in de krappe arbeidsmarkt. Met het UWV kijken we bijvoorbeeld ook naar mensen in de techniek. Veel administratieve taken blijven liggen door het aantal projecten dat ze moeten afronden, waardoor de werkdruk blijft stijgen. Die administratieve taken kunnen worden uitgevoerd door iemand zonder technische achtergrond. Deze mensen krijgen de rol van technisch administratief ondersteuner”. Daardoor daalt de werkdruk wat de kans op duurzame inzetbaarheid verhoogt.

CIAO leidt professionals uit het Sociaal Domein, HR- en beleidsfunctionarissen op om in nauwe samenwerking met bedrijven en organisaties te kijken en te analyseren hoe het werk anders ingedeeld kan worden. Maalsté: “Het UWV levert deze dienstverlening onder de naam Bedrijfsadvies Inclusieve Arbeidsorganisatie gratis aan bedrijven aan, waardoor sommige mensen weer aan het werk kunnen en anderen de ruimte krijgen om hun eigenlijke werk goed uit te voeren en zich beter te voelen op het werk”.

FPN CIAO

Samenwerkingen

“Het UWV werkt momenteel ook samen met het ministerie van Sociale Zaken om te kijken naar verbeteringen in de kinderopvang. Daar mogen nu alleen pedagogisch medewerkers in dienst zijn, maar daar is een groot tekort aan. Het ministerie vroeg aan het UWV hoe dit kan worden opgelost. Met de tools die wij vanuit CIAO hebben ontwikkeld kunnen zij hier nu mee aan de slag”.

Lees meer over CIAO op hun website.

Lees ook