Chocolade is het meest gegeten snoepgoed ter wereld. Wat maakt het zo onweerstaanbaar?
Professor neuropsychologie Rob Markus legt uit in AD hoe belangrijk de orosensorische gewaarwording is. Die term staat voor het gevoel in je mond dat je krijgt als je een hap neemt, inclusief de geur en de smaak. ,,De zalige zoete geur, de zachte substantie en het smeltende effect; het ziet ernaar uit dat dit zorgt dat je blij wordt en niet kan wachten om een tweede blokje te nemen.”
Volgens Remco Havermans, bijzonder hoogleraar Jeugd Voeding en Gezondheid, is chocolade het allerlekkerste wat er is. Maar waarom is dat zo? In deze podcast van de Universiteit van Nederland legt hij uit welke drie biologische fenomenen een rol spelen.
Lees ook
-
Twijfels over vaccineren blijven een belangrijke uitdaging voor de wereldgezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt vaccinatie-aversie zelfs als een van de tien grootste bedreigingen. Maar wat is vaccinatie-aversie en welke invloed heeft het op onze samenleving? Hoe kunnen we ermee omgaan, met name in de zorgverlening? Promovendus Veja Widdershoven doet onderzoek naar deze vragen én doet een voorstel hoe we vaccinatie-aversie kunnen benaderen.
-
In aanloop naar de Europese verkiezingen zijn er zorgen over de staat van democratie en rechtsstaat in Europa. In Nederland is het een zorg die rond de formatietafel hangt. Polen leek lange tijd dezelfde kant op te gaan als Hongarije, maar sinds de verkiezingen van afgelopen oktober lijkt daar het tij gekeerd. De belangrijkste les die we van Polen kunnen leren? Democratie wordt niet gemaakt in het stemhokje, maar op straat.
-
Al met al zullen maar weinig mensen bij het lezen over de boerenprotesten gedacht hebben ‘dit is goed nieuws voor de EU.’ En toch zouden de boerenprotesten dat best eens kunnen zijn.