UM Brightlands Talent Scholarship

Bright minds from faraway lands

Simbiat Oladoja, een voedingswetenschapper en ondernemer uit Nigeria en Gabriel Gonçalves, een Braziliaans chemisch ingenieur, zijn slechts twee van de niet-EU toptalenten die zijn geselecteerd voor een UM Brightlands Talent Scholarship. Bij een van de Brightlands-campussen in Limburg doen ze onderzoek voor hun masterscriptie.

"Tot nu toe heb ik alleen kant-en-klaar voedsel in de supermarkt gezien, dus ik kan niet wachten om de lokale keuken te ontdekken." Als kind al was Simbiat Oladoja nieuwsgierig naar voedsel; ze las gretig de etiketten met voedingswaarden en ingrediënten en had haar eigen moestuin. Ze behaalde een bachelor Food Science and Nutrition aan de Federal University of Technology Minna in Noord-Nigeria. Haar ambitie en een UM Brightlands Talent Scholarship brachten haar naar de UM.

Simbiat noemt zichzelf een 'nutripreneur'; naast haar stages en vrijwilligerswerk bij ngo's heeft ze een platform opgericht dat tips over voeding geeft, en ook gepersonaliseerde maaltijdschema’s. "Ik denk dat het gepersonaliseerde aspect steeds belangrijker zal worden. En we moeten af van esthetische rages en ons meer richten op gezondheid." Om genoeg mensen te kunnen bereiken en echt een verschil te maken, vond ze dat ze ook ondernemerskwaliteiten moest ontwikkelen.

Zonder studiebeurs was het niet gelukt

"Health Food Innovation Management is perfect voor mij! Het combineert voedingsinnovatie en business." Tijdens haar onderzoek naar mogelijkheden voor een masteropleiding en gesprekken met studentambassadeurs, hoorde ze over de UM Brightlands Talent Scholarship. "Zonder beurs had ik het niet kunnen doen. En de link met Brightlands plus de kans om de faciliteiten te gebruiken, ideeën te ontwikkelen en misschien ook te netwerken met ondernemers en onderzoekers uit het bedrijfsleven, spraken me erg aan."

Hoewel de eisen en de procedure duidelijk zijn, waren er toch wat zenuwen. "Ik wist dat het een competitieve beurs is, dus ik was een beetje bang, vooral voor het grote aantal interviewers. Maar ik was heel goed voorbereid en ze stelden echt goede vragen." Na de selectie verliep alles heel soepel. Simbiat waardeerde vooral de hulp die ze kreeg met betrekking tot huisvesting, nog voordat ze in Maastricht arriveerde. "Alle beurswinnaars krijgen huisvesting aangeboden via Maastricht Housing. Ik heb het meteen geaccepteerd en dat maakte alles makkelijker."

Simbiat krijgt het complete Limburg-pakket: ze woont in Maastricht, gaat studeren aan de Maastricht University Campus Venlo, en zal vanwege de studiebeurs ook onderzoek doen op een Brightlands-campus. "Ik denk dat voeding een van de grote uitdagingen wordt waar we voor staan en ik wil heel graag studeren en me ontwikkelen op het snijvlak van gezondheid, voedselinnovatie en landbouw. Natuurlijk wil ik ook heel graag Maastricht en de regio verkennen. Het is één groot avontuur!”

Terug naar Chemelot

Voor Gabriel Gonçalves was het minder een sprong in het onbekende: voor de 24-jarige chemisch ingenieur uit Belo Horizonte in Brazilië betekent de UM Brightlands Talent Scholarship een terugkeer. Hij studeert aan de Federale Universiteit van Viçosa en kreeg via Living Lab Biobased Brazil, een Nederlands-Braziliaans HEI-samenwerkingsverband, een onderzoeksstage die hem naar de Brightlands Chemelot Campus bracht.

Na twee jaar van beperkingen als gevolg van coronamaatregelen was de komst naar Nederland een nog groter avontuur. "Ik vond de sfeer op Brightlands echt stimulerend. Ik zag al die enorme schoorstenen en al die bedrijven - het was heel aangrijpend. Het maakt je nog vastbeslotener om goed werk te leveren, om deel uit te maken van iets dat veel groter is dan jezelf."

Gabriel denkt met veel plezier terug aan deze maanden. "Ik werd echt verliefd op Nederland. Ik woonde in Sittard, dat vrij klein is, maar veel geschiedenis heeft. Er is een kerk die zo oud is als mijn land..." Hij genoot er ook van hoe compact en goed georganiseerd het land is en hoe gemakkelijk dat het reizen en het ontdekken van nieuwe plekken maakte. Het bedrijf voor biogebaseerde materialen, waar hij als stagiair op Chemelot voor werkte, lag naast de laboratoria en leslokalen van de UM. Al pratend met hoogleraren en studenten kwam Gabriel er al snel achter dat de masteropleiding Biobased Materials, die bij de buren werd gegeven, de perfecte volgende stap zou zijn.

Toptalenten voor de regio

"Ik had het collegegeld niet kunnen betalen en omdat ik me al een beetje thuis voelde op de Brightlands-campus, koos ik ervoor om die beurs aan te vragen." Gabriel omschrijft de maanden van wachten op de bevestiging als de meest stressvolle periode. "Ik wist niet wat er zou gebeuren; dat was best zwaar." Hij zat op Schiphol te wachten op zijn vlucht terug naar Brazilië, toen hij hoorde dat hij een interview zou krijgen. "De wetenschap dat ik misschien snel terug zou keren, maakte de reis meer ontspannen."

Voor zijn aankomst bracht het studiebeursbureau hem in contact met andere ontvangers van een beurs, en met huidige studenten die bereid waren hun ervaringen te delen. "Ik heb ook erg genoten van de pre-academische training; we leerden over PGO, wat hielp om die studenten-mindset weer terug te krijgen." Gabriel gaat in Geleen wonen en kijkt ernaar uit om oude vrienden en oud-collega's te ontmoeten. "Het voelt een beetje als thuiskomen."

Een van de voorwaarden van de beurs is dat de ontvangers deelnemen aan het scriptie-onderzoeksprogramma (TRP), dat wil zeggen dat ze hun scriptie schrijven op basis van onderzoek bij een van de bedrijven op hun Brightlands-campus. "Voor mij is dit ideaal. Het project zal draaien om pre-cycling en de circulaire economie. De Chemelot Campus is een van de beste hubs voor circulaire economie ter wereld; ik zou me kunnen voorstellen dat ik daar ook na afloop van de beurs onderzoek blijf doen."

UM Brightlands Scholarship

"Minder afhankelijk worden van aardolie, niet alleen voor brandstof maar ook als basis voor materialen, is een van onze belangrijkste uitdagingen en ik hoop dat ik daaraan kan bijdragen".

Gabriel Gonçalves, Biobased Materials

Mobility is key

Mobility, both in- and outgoing, is a priority and a strength of UM, one of the most international universities in the world. International scholarships are one way to attract international talent and to accelerate the personal and academic growth of current UM students. We take a look at some of the people who have won those scholarships and their experiences.

Lees ook

  • Alisa verhuisde op 17-jarige leeftijd van Moskou naar Nederland om eerstejaars bachelorstudent Regenerative Medicine and Technology (RMT) te worden. De avontuurlijke geest van Alisa drijft haar steeds naar gloednieuwe ervaringen, zoals de RMT bacheloropleiding en haar hobby Tribal Fusion dansen.

  • Maak kennis met Lillianne Evertsz, wiens reis van het hbo naar het hoger onderwijs veerkracht belichaamt. Aanvankelijk uitgedaagd door hoge collegegelden, leken Lillianne's dromen van universitair onderwijs onbereikbaar, totdat ze een beurs ontving. Deze steun stelde haar in staat om haar gewenste...

  • In de komende maanden deelt de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences op Instagram tips over hoe je gezonder kan leven. Niet zomaar een verzameling van tips, wel gebaseerd op lopende onderzoeken binnen onze faculteit. Initiatiefnemers van dit idee zijn Lieve Vonken en Gido Metz, promovendi...