Bestuurlijke samenwerking met partners in conflictgebieden
Het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht ontwikkelt, in nauwe samenspraak met de decanen van de faculteiten, een instrument dat moet helpen om een goed onderbouwde inschatting te maken of en zo ja in hoeverre partners met wie we bestuurlijke samenwerkingen hebben in gebieden waar een grootschalig conflict is, betrokken zijn bij schendingen van fundamentele mensenrechtennormen.
We benadrukken dat het hier gaat om een kader voor onze wereldwijde samenwerkingen en dat het geen betrekking heeft op individuele academische samenwerking tussen academici en onderzoeksgroepen. Het College van Bestuur en de decanen hebben ook een besluit genomen vooruitlopend op de verdere ontwikkeling van dit instrument met betrekking tot bestuurlijke partnerschappen in gebieden met grootschalige gewelddadige conflicten. De Universiteitsraad heeft over beide zaken een positief advies gegeven.
- Een eerste toelichtende verklaring over dit instrument en de relevante context ervan vind je hier.
- Een gedetailleerde uitwerking van de grondslagen en vervolgstappen vind je hier.
Een en ander is tot stand gekomen in een democratisch proces van besluitvorming met decanen en medezeggenschap. Voor sommigen duurde dit te lang, en we hebben begrip voor het ongeduld en de frustraties die daarover geuit zijn. Anderzijds zijn we ervan overtuigd dat juist het doorlopen van dit proces een duurzamer resultaat oplevert.
We willen onze hele gemeenschap graag betrekken bij de volgende stappen. Op korte termijn zullen we melden hoe we deze dialoog gaan vormgeven.
Heb je nu vragen over deze berichtgeving? Meld je dan bij secretariaat-aa@maastrichtuniversity.nl.
Rianne Letschert, Pamela Habibović, Nick Bos
Meer updates
Lees ook
-
Het Societal Impact Project
Het Societal Impact Project stimuleert de autonome motivatie van studenten om te werken aan maatschappelijk relevante problemen. Een van de onderwerpen dit jaar is vaping.
-
Vaccinatiepromotiebeleid voor COVID-19
Twee onderzoekers van de Universiteit Maastricht spelen een sleutelrol bij het vertalen van onderzoek naar aanbevelingen voor het vaccinatiebeleid voor COVID-19: Timo Clemens, universitair hoofddocent health policy and governance, en Inge van der Putten, universitair docent bij de vakgroep Health...
-
Het vernieuwd curriculum van Healthcare Policy, Innovation and Management
De Authentieke Professionele Taken van het masterprogramma zijn verankerd in het curriculum, maar de programma-coördinatoren vinden het wel belangrijk dat studenten aan hun eigen pad kunnen werken. Dat gebeurt door electives of keuzeblokken aan te bieden en personaliseer je een deel van je opleiding...