Bestuurlijke samenwerking met partners in conflictgebieden
Het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht ontwikkelt, in nauwe samenspraak met de decanen van de faculteiten, een instrument dat moet helpen om een goed onderbouwde inschatting te maken of en zo ja in hoeverre partners met wie we bestuurlijke samenwerkingen hebben in gebieden waar een grootschalig conflict is, betrokken zijn bij schendingen van fundamentele mensenrechtennormen.
We benadrukken dat het hier gaat om een kader voor onze wereldwijde samenwerkingen en dat het geen betrekking heeft op individuele academische samenwerking tussen academici en onderzoeksgroepen. Het College van Bestuur en de decanen hebben ook een besluit genomen vooruitlopend op de verdere ontwikkeling van dit instrument met betrekking tot bestuurlijke partnerschappen in gebieden met grootschalige gewelddadige conflicten. De Universiteitsraad heeft over beide zaken een positief advies gegeven.
- Een eerste toelichtende verklaring over dit instrument en de relevante context ervan vind je hier.
- Een gedetailleerde uitwerking van de grondslagen en vervolgstappen vind je hier.
Een en ander is tot stand gekomen in een democratisch proces van besluitvorming met decanen en medezeggenschap. Voor sommigen duurde dit te lang, en we hebben begrip voor het ongeduld en de frustraties die daarover geuit zijn. Anderzijds zijn we ervan overtuigd dat juist het doorlopen van dit proces een duurzamer resultaat oplevert.
We willen onze hele gemeenschap graag betrekken bij de volgende stappen. Op korte termijn zullen we melden hoe we deze dialoog gaan vormgeven.
Heb je nu vragen over deze berichtgeving? Meld je dan bij secretariaat-aa@maastrichtuniversity.nl.
Rianne Letschert, Pamela Habibović, Nick Bos
Meer updates
Lees ook
-
Maastricht University erkend als topinstelling in CEO Magazine’s 2025 Green MBA Rankings
Wij zijn er trots op te kunnen delen dat Maastricht University School of Business and Economics is erkend als een topinstelling in de CEO Magazine 2025 Green MBA Rankings.
-
Taalbeleid in het Europees hoger onderwijs
De toegenomen verengelsing van het hoger onderwijs staat in diverse Europese landen ter discussie. Hoe ziet een evenwichtig taalbeleid er uit dat recht doet aan zowel het steeds internationaler karakter van het hoger onderwijs als de taalgebonden culturele identiteit van een land? Tijdens een...
-
Meest prestigieuze Europese beurs voor twee UM-wetenschappers
Twee hoogleraren van Universiteit Maastricht krijgen de meest prestigieuze Europese onderzoeksbeurs voor individuele onderzoekers: een ERC Advanced Grant, ter waarde van ruim €2,5 miljoen. Het gaat om Lorenzo Moroni (MERLN) en Alexander Sack (FPN).