Bestuurlijke samenwerking met partners in conflictgebieden
Het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht ontwikkelt, in nauwe samenspraak met de decanen van de faculteiten, een instrument dat moet helpen om een goed onderbouwde inschatting te maken of en zo ja in hoeverre partners met wie we bestuurlijke samenwerkingen hebben in gebieden waar een grootschalig conflict is, betrokken zijn bij schendingen van fundamentele mensenrechtennormen.
We benadrukken dat het hier gaat om een kader voor onze wereldwijde samenwerkingen en dat het geen betrekking heeft op individuele academische samenwerking tussen academici en onderzoeksgroepen. Het College van Bestuur en de decanen hebben ook een besluit genomen vooruitlopend op de verdere ontwikkeling van dit instrument met betrekking tot bestuurlijke partnerschappen in gebieden met grootschalige gewelddadige conflicten. De Universiteitsraad heeft over beide zaken een positief advies gegeven.
- Een eerste toelichtende verklaring over dit instrument en de relevante context ervan vind je hier.
- Een gedetailleerde uitwerking van de grondslagen en vervolgstappen vind je hier.
Een en ander is tot stand gekomen in een democratisch proces van besluitvorming met decanen en medezeggenschap. Voor sommigen duurde dit te lang, en we hebben begrip voor het ongeduld en de frustraties die daarover geuit zijn. Anderzijds zijn we ervan overtuigd dat juist het doorlopen van dit proces een duurzamer resultaat oplevert.
We willen onze hele gemeenschap graag betrekken bij de volgende stappen. Op korte termijn zullen we melden hoe we deze dialoog gaan vormgeven.
Heb je nu vragen over deze berichtgeving? Meld je dan bij secretariaat-aa@maastrichtuniversity.nl.
Rianne Letschert, Pamela Habibović, Nick Bos
Meer updates
Lees ook
-
Nieuw inzicht in rol hersenen bij psychiatrische aandoeningen
Het is al jaren bekend dat sommige delen van het brein bij bepaalde psychiatrische aandoeningen kleine afwijkingen laten zien. Het was echter lange tijd niet duidelijk of deze veranderingen in de hersenen komen door de ziekte zelf, door medicatie of door rookgedrag. In een recente studie hebben...
-
Diana Kramp – Een bijdrage aan zorg door kennis en ervaring
Is de zorg verbeteren enkel een opdracht voor ons zorg- en academisch personeel? In eerste instantie zou je zeggen van wel. Maar soms zijn er collega’s binnen onze gezondheidsfaculteit die de zorg zélf ondergaan, en een drang voelen om eraan bij te dragen vanuit een patiëntenperspectief. Deze...
-
Anique de Bruin wordt de nieuwe wetenschappelijk directeur van SHE
Vanaf 1 juli 2025 wordt Prof. De Bruin de nieuwe wetenschappelijk directeur van de School of Health Professions Education (SHE).