Benoemingen Raad van Toezicht
Minister Bussemaker heeft prof. dr. Marc Groenhuijsen per 1 september 2015 benoemd tot lid van de Raad van Toezicht van de Universiteit Maastricht, voor een periode van vier jaar. Daarnaast heeft zij de benoeming van RvT voorzitter Truze Lodder verlengd met een periode van twee jaar.
Professor Groenhuijsen is hoogleraar straf(proces)recht en victimologie aan de Universiteit van Tilburg. Van 1992-1995 was hij decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Daarnaast is hij o.a. rechter-plaatsvervanger in de arrondissementsrechtbank Rotterdam en raadsheer-plaatsvervanger in het Gerechtshof Arnhem. Sinds 2006 is prof. Groenhuijsen lid van de KNAW. Marc Groenhuijsen is een eminent wetenschapper, wiens deskundigheid, uitgebreide bestuurlijke en toezichthoudende ervaring en internationale netwerk een rijke aanvulling betekenen op de aanwezige expertise en deskundigheden waarover de Raad van Toezicht in zijn huidige samenstelling beschikt.
Met de herbenoeming van Truze Lodder voor nog twee jaar bevestigt de minister het belang om de continuïteit in de Raad van Toezicht te waarborgen. Truze Lodder werd in 2007 in de Raad van Toezicht benoemd en vervult sinds 1 januari 2014 de functie van voorzitter, na het vertrek van de toenmalige voorzitter Ad Veenhof. Op verzoek van de zittende leden van de raad geeft zij hiermee invulling aan een volledige termijn van vier jaar voorzitterschap.
De Raad van Toezicht ziet toe op het beleid van het College van Bestuur en op de algemene gang van zaken binnen de universiteit. Naast de toezichthoudende taak vervult de raad een belangrijke rol als klankbord voor en adviseur van het College van Bestuur. De Raad van Toezicht is verantwoording verschuldigd aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Na deze benoeming bestaat de Raad van Toezicht van de Universiteit Maastricht uit Truze Lodder (voorzitter), Ursula Nelles, Renk Roborgh, Koos Van Haasteren en Marc Groenhuijsen.
Het profiel van de Raad van Toezicht is afgestemd op de gewenste ontwikkeling en strategie van de UM, waarin het Strategisch Programma UM, de Kennis-As Limburg, de prestatieafspraken en kwaliteitszorg centraal staan. De RvT is zodanig samengesteld dat er voldoende diversiteit is naar individuele profielen, leeftijd, geslacht en maatschappelijk-culturele en wetenschappelijke achtergrond.
Lees ook
-
Caroline Coeckelbergh - nooit te oud voor zonbescherming
Ondanks de bekende preventiemethodes en nationale infocampagnes blijft het aantal gevallen van huidkanker toenemen en is het inmiddels de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland, vooral bij 65-plussers. Volgens Caroline Coeckelbergh, alumna van de master Health Education and Promotion...
-
UM op zoek naar nieuwe verhouding universiteit-verenigingen
De Universiteit Maastricht schort de relatie met studentenverenigingen Tragos en Circumflex tot nader order op. Uit gesprekken met de besturen van de verenigingen is gebleken dat gemaakte afspraken uit de Gedragscode niet zijn nagekomen. De ervaring van afgelopen jaren leert dat die afspraken...
-
Discriminatie zorgt ervoor dat vrouwen minder willen werken
Recent onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit Maastricht (UM) en de Universiteit van Aarhus in Denemarken werpt nieuw licht op de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Discriminatie zorgt er namelijk voor dat vrouwen minder uren willen werken.