Bedrijven maken duurzaam keurmerk lang niet altijd niet waar
De ESG-rating, het keurmerk dat aangeeft dat bedrijven maatschappelijk verantwoord ondernemen, blijkt veelal een belofte die alleen op papier bestaat. Terwijl grote beleggers, zoals Nederlandse pensioenfondsen, er wel gebruik van maken om verantwoord te beleggen. Dat schrijven promovendus Bram van der Kroft en hoogleraar Dennis Bams, beide verbonden aan de Open Universiteit en Universiteit Maastricht, donderdag in economenvakblad ESB.
Van der Kroft en Bams onderzochten de beoordelingen door databedrijven Refinitiv, MSCI en FTSE van bedrijven over de periode van 2003 tot en met 2020. Ze keken bij zevenduizend bedrijven wereldwijd naar het verschil tussen de maatschappelijke beloftes en wat daadwerkelijk aan actie werd ondernomen. De conclusie: het keurmerk is slechts in zeer geringe mate gebaseerd op de daadwerkelijke prestaties van bedrijven. Ook komen bedrijven die meer beloven op het gebied van maatschappelijke kwesties, die beloften juist niet of minder vaak na. Een vorm van greenwashing, concluderen Bams en van der Kroft, waar grote bedrijven zich schuldig aan maken.
Lees ook
-
Tijdens de eerste schoolsluiting in het primair onderwijs in het schooljaar 2019/2020 ten gevolge van de COVID-19-crisis hebben leerlingen uit alle milieus vertraging in de leergroei opgelopen in vergelijking met de jaren ervoor. Bij sommige groepen leerlingen is die vertraging echter groter dan bij andere leerlingen.
-
Hbo’ers met een migratieachtergrond hebben meer moeite om na hun afstuderen werk te vinden dan hbo’ers zonder die achtergrond. De selectieprocedures van werkgevers en discriminatie worden vaak genoemd als belangrijke oorzaken. Recent onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht (UM) en het onderzoeksbureau van Eva Klooster toont aan dat voor gelijke toegang tot de arbeidsmarkt ook aanpassingen in het onderwijs nodig zijn.
-
Onderzoekers van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht (UM) hebben voor alle Limburgse gemeenten in kaart gebracht hoe kansarm of kansrijk mensen in een uitkeringsafhankelijke situatie zijn. De gegevens zijn verzameld in een factsheet die vanaf vandaag voor iedereen beschikbaar is.