In Balans dankzij Zweit Veur Leid
175 studenten, medewerkers en sponsoren van de Universiteit Maastricht, deden zondag 15 januari mee aan Zweit Veur Leid. De Maastrichtse goede doelenloop opende met een spectaculaire warming up in Stadion De Geusselt en volgde een stuk van de nieuwe groene loper van Maastricht.
Het Universiteitsfonds Limburg koos dit jaar voor het project Geef Balans een Kans; voor mensen die serieuze evenwichtsklachten ervaren. Onder leiding van emiritus professor Herman Kingma is er een trilriem ontwikkeld die deze mensen bevrijdt van het 'leid' en de beperking die deze aandoening met zich meebrengt. Met de bijna €22.000 die het Universiteitsfonds Limburg dankzij sponsoren en lopers bijeen bracht, kunnen drie mensen zo’n riem permanent dragen en kan er onderzocht worden om deze riem nog toegankelijker te maken.
Dit is het vierde aaneenvolgende jaar dat een grote groep UM-ers en sponsoren van het Universiteitsfonds Limburg geld inzamelen voor een lokaal goed doel en het jaar gezond en sportief te beginnen.
Lees ook
-
De Universiteit Maastricht neemt nieuwe toetsingskaders in gebruik om de samenwerking met collega-instellingen en andere organisaties te kunnen beoordelen. De kaders zijn ontwikkeld om te voorkomen dat UM-onderwijs en -onderzoek via samenwerkingspartners bijdraagt aan de grootschalige mensenrechtenschendingen of de transitie naar een fossielvrije samenleving tegenwerkt. Voor een beoordeling op kennisveiligheid bestaat sinds 2023 al een toetsingskader.
-
Twijfels over vaccineren blijven een belangrijke uitdaging voor de wereldgezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt vaccinatie-aversie zelfs als een van de tien grootste bedreigingen. Maar wat is vaccinatie-aversie en welke invloed heeft het op onze samenleving? Hoe kunnen we ermee omgaan, met name in de zorgverlening? Promovendus Veja Widdershoven doet onderzoek naar deze vragen én doet een voorstel hoe we vaccinatie-aversie kunnen benaderen.
-
Welke rol spelen zenuwcellen bij darmkanker? In deze Science Story vertelt Veerle Melotte over haar onderzoek hiernaar.