Arbeidsre-integratie blijft mensenwerk

In Nederland zijn maar liefst 2 miljoen mensen op de één of andere manier bezig met arbeidsre-integratie. Omdat zij door ziekte verzuimen of door arbeidsongeschiktheid geen betaald werk meer hebben. De terugkeer in het arbeidzame leven is een proces dat nadrukkelijk om een menselijke maat vraagt. Dat meldt prof. dr. Angelique de Rijk, hoogleraar ‘Arbeid en gezondheid, in het bijzonder arbeids-re-integratie’ aan de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht bij de aanvaarding van haar ambt op vrijdag 16 maart 2018.

Proces
Het werk aanpassen aan de mens is én blijft cruciaal om participatie in betaalde arbeid te bevorderen. Voor optimale arbeidsre-integratie is echter meer nodig. Onderzoek laat zien dat arbeidsre-integratie een meervoudig, gevarieerd proces is dat om maatwerk vraagt. Vooral omdat het door veel factoren die op verschillende niveaus op elkaar inwerken wordt bepaald. Met name biologische en psychologische kenmerken van het individu, de directe sociale omgeving met o.a. de werkplek én de thuissituatie, de gezondheidszorg als geheel, het stelsel van sociale zekerheid en andere maatschappelijke factoren.

Maatwerk
Op basis van haar onderzoek vanuit het perspectief van personen die re-integreren, werkgevers en re-integratieprofessionals komt De Rijk met 16 aandachtspunten. Bijvoorbeeld ten aanzien van doelgroep bepaling, informatievoorziening, het betrekken van collega’s, gepersonaliseerde aanpak, gezamenlijke besluitvorming, mentale voorbereiding, in de gaten houden, bijsturen en nazorg. Re-integratieprofessionals en leidinggevenden kunnen zelf bepalen welke aandachtspunten in hun situatie gewenst en haalbaar zijn, en daardoor maatwerk leveren.

Leerstoel
Via haar leerstoel wil de Rijk verder onderzoek doen naar Nederlands beleid, ook in vergelijking met andere landen, perspectief en behoeften van werkgevers, overbrugging tussen ziekenhuiszorg en de werkplek én naar preventief beleid van werkgevers.

Lees ook

  • Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.

  • Sten van Beek

    Rillen van de kou?

    Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt...

  • Overlevenden van dikke darmkanker hebben vaak jaren na de behandeling nog klachten naar aanleiding van de kanker of de behandeling zoals vermoeidheid en last van tintelingen aan vingers en voeten. Dit heeft veel impact op de ervaren kwaliteit van leven. Waar huidige adviezen omtrent leefstijl...