Students going the extra mile

Al reizend je geld verdienen

Lekker ver weg, dat was wat de nu 29-jarige Sabrina Bos wilde na haar middelbare school. Voordat ze in Maastricht aan de bachelor International Business begon, nam ze een tussenjaar en reisde ze door Australië, Spanje en Frankrijk. Een jaar waarin ze haar wanderlust ontdekte. Op dit moment werkt de alumna vanuit haar Renault Traffic Van aan haar online business als freelance projectmanager en schrijft ze blogs. Met haar inkomsten bekostigt ze niet alleen haar reizen, maar ook haar startup accesART. Tijdens de afgelopen Global Entrepreneurship Week sprak zij over haar ervaringen.

 

Digital nomad
“Door al mijn reizen ben ik er achter gekomen, dat ik zeker niet meer op een kantoor wil zitten. Na 3 jaar in de corporate wereld gewerkt te hebben, heb ik mijn eigen consulting bedrijfje “Like A Boss Consulting” opgestart. Omdat ik werken wil combineren met reizen, heb ik dit jaar een Renault Trafic busje gekocht en omgebouwd tot camper. Er zit een goede tafel in waaraan ik kan werken en die naar beneden kan om er een fijn bed van te maken. Ik doe vrijwel al mijn activiteiten remote. Via skype, whats’app en e-mail kom je al een heel eind!  Veel mensen denken dat je gewoon kunt besluiten om een digital nomad te worden, maar zo werkt het niet. Je moet wel bepaalde skills hebben, waarmee je op afstand werk uit kunt voeren. Toen ik wist dat ik op afstand wilde gaan werken, heb ik mezelf online marketing en schrijven geleerd en me aangemeld op een freelanceplatform. Zo kreeg ik de eerste kleine opdrachten. Die betaalden niet goed, maar zorgden er wel voor dat ik mijn portfolio kon opbouwen. Het werd steeds gemakkelijker om goed betalende klanten te vinden.

Betaalbare kunst
Na het afronden van CEMS Master in International Management in Rotterdam, had Sabrina de luxe om te kunnen kiezen uit meerdere banen. Ze koos ervoor om bij een groot consulting bureau aan de slag te gaan als IT consultant. “Daar heb ik heel veel geleerd, maar, zo ontdekte ik al snel, ik kon er mijn creativiteit niet kwijt.” Op bezoek bij vrienden thuis zag ze veel IKEA-kunst of lege muren in hun nieuw gekochte huizen. Ze merkte dat de meesten kunst of te duur of te ’moeilijk’ vonden. Voor haar een signaal om iets mee te gaan doen. Ze gaf haar baan op en startte In haar eentje accesART, een online platform voor het kopen van betaalbare kunst door first time artbuyers. “Toen accessART begon te groeien, trok Sabrina twee zakenpartners aan waarmee ze haar start-up tot een hoger niveau bracht.

Een gedurfde stap
accesART verkoopt kunst van kunstenaars, die niet gelieerd zijn aan een galerie. “Het maakt ons niet uit of ze 60 zijn en bekend zijn of dat ze 20 zijn en net beginnen. We vinden de kunstenaars onder andere via Instagram en tegenwoordig weten zij ons ook steeds beter te vinden.” Het opzetten van accesART betekende een overstap van een goed betaalde baan naar een start-up met een onzekere financiële toekomst. “Als consultant had ik een huisje in Amsterdam gekocht, dat ik in het eerste jaar van mijn start-up, in de weekenden verhuurde via AirBnB om inkomsten te genereren. Vermoeiend, maar noodzakelijk. Helaas verdienden we, na er een tijd full-time aan gewerkt te hebben, nog niet genoeg aan om onszelf een salaris uit te keren. Ik word momenteel ingehuurd voor project management en ondersteunende werkzaamheden, die ik op afstand kan uitvoeren. Dat brengt tenminste harde euro’s op, waarvan ik én kan leven én kan investeren in accesART.”

Bloggende backpacken
Onderdeel van 'Like A Boss Consulting' is de blogsite 'Backpacking Like a Boss'. “Met bloggen over mijn reizen verdien ik op verschillende manieren geld, bijvoorbeeld door het plaatsen van advertenties en gesponsorde posts van bedrijven én de verkoop van een e-book via mijn website. Ik verdien nu €2 per maand aan Google-advertenties en hoop dat dit over een paar maanden €100 is of meer. Google moet je site leren kennen, weten dat je bestaat, er moeten bezoekers naar de website komen. Hoe dat precies werkt heb ik geleerd met accesART en dat pas ik nu ook toe op mijn blogsite.”

De kroeg in
“Meestal kom ik tijdens het reizen leuke mensen tegen, maar soms ook een paar dagen helemaal niemand. Dan zit ik alleen in mijn busje en denk ik ‘wat doe ik hier’. Meestal bel ik dan met thuis of ga ik de lokale kroeg in. Of ik spoor andere reizigers op via Couchsurfing en vind zo weer leuke mensen om samen iets mee te ondernemen.”  

- de tekst gaat verder onder de foto's -

Werken zonder wifi
Na 3 ½ maand met de bus door Frankrijk gereisd te hebben, is het de bedoeling om in het nieuwe jaar weer naar het zuiden te gaan. “Misschien wel over Europese grenzen heen. Het is een droom om ooit naar Afrika of China te rijden.” Maar eerst vliegt ze voor een maand naar Myanmar. “Dat wordt een familiereis, dan werk ik niet, ook omdat er weinig goede wifi-verbindingen zijn. Wat ik natuurlijk wel kan doen, is bijvoorbeeld tijdens busreizen, lekker wat blogs schrijven. En dan heb ik ook tijd om strategieplannen te maken.”

Slow travelling
Ze werkt gemiddeld 6 uur per dag “Dat betekent de ene dag 12 uur en de andere dag helemaal niet. Als ik ver rijd heb ik ’s avonds niet de puf om te werken. Maar als ik vier dagen ergens op een camping sta, of op een andere lekkere plek met goede wifi, pak ik mijn uren. Dat is heel anders dan toen ik gewoon backpackte, dan werkte ik ook als ik in de trein of bus zat. Nu ik zelf rijd, verlies ik die uren.” Tijdens haar tour door Frankrijk reed ze maximaal 100 km per dag. “Gewoon slow travellen, zodat ik de omgeving echt leer kennen. De avond voor vertrek, pak ik mijn Lonely Planet en mijn campergids en dan bekijk ik waar ik naartoe ga.” Tijdens haar reis door Frankrijk sprak ze ook wel eens af met bekenden uit Nederland. Maar dat leverde nog wel eens frustraties op. “Want ik moest dan werken aan een opdracht, terwijl de ander op vakantie was.”

tekst: Denise Vilerius en Joyce Larue

Met plezier kijkt ze terug op haar studentenleven in Maastricht. Natuurlijk leerde ze veel “dankzij het PGO systeem en is de stad prachtig”, maar ze kijkt vooral ook met plezier terug op haar tijd als bestuurslid van de Sportraad MUSST. “Dit was niet alleen een heel leerzame periode, maar ook een tijd waarin ik met de leden het Maastrichtse kroegleven leerde kennen”. Tijdens het derde jaar van haar bacheloropleiding studeerde ze als exchange student een half jaar in Peru. “Een prachtig land met zee, bergen en jungle. Ik ben zeker de helft van de weekenden op pad geweest.”

Lees ook

  • Het aantal jongvolwassenen in Zuid-Limburg blijft dalen. Daardoor wordt het tekort aan arbeidskrachten groter, wat ertoe zou kunnen leiden dat bedrijven de regio verlaten. De internationale studentenpopulatie van de UM kan soelaas bieden.

  • Onderzoekers wereldwijd brengen de genetische afstamming van de meerderheid van alle bloeiende plantengeslachten in kaart. Ook de Universiteit Maastricht draagt bij aan deze monsterklus die de stamboom van planten completer maakt dan ooit tevoren. Hun onderzoek staat deze week in het gerenommeerde...

  • Een internationaal onderzoeksconsortium, waaronder NUTRIM-onderzoeker Zlatan Mujagic en andere Maastrichtse onderzoekers, heeft onderzoek gedaan naar de effecten van stress op de darmen. Dit onderzoek heeft eindelijk ontrafeld hoe stress leidt tot verergering van inflammatoire darmziekten. Deze...