22 november 2017
Students going the extra mile

Al reizend je geld verdienen

Lekker ver weg, dat was wat de nu 29-jarige Sabrina Bos wilde na haar middelbare school. Voordat ze in Maastricht aan de bachelor International Business begon, nam ze een tussenjaar en reisde ze door Australië, Spanje en Frankrijk. Een jaar waarin ze haar wanderlust ontdekte. Op dit moment werkt de alumna vanuit haar Renault Traffic Van aan haar online business als freelance projectmanager en schrijft ze blogs. Met haar inkomsten bekostigt ze niet alleen haar reizen, maar ook haar startup accesART. Tijdens de afgelopen Global Entrepreneurship Week sprak zij over haar ervaringen.

Lees ook de expertblog die Sabrina schreef op verzoek van het Alumni office. Hierin legt zij uit hoe zij het verschil ervaart tussen het hebben van een start-up en een startende onderneming.

Geïnteresseerd in reizend werken of werkend reizen? Volg Sabrina dan op Facebook of Instagram en lees haar Ultimate guide to become a digital nomad.

Werken zonder wifi
Na 3 ½ maand met de bus door Frankrijk gereisd te hebben, is het de bedoeling om in het nieuwe jaar weer naar het zuiden te gaan. “Misschien wel over Europese grenzen heen. Het is een droom om ooit naar Afrika of China te rijden.” Maar eerst vliegt ze voor een maand naar Myanmar. “Dat wordt een familiereis, dan werk ik niet, ook omdat er weinig goede wifi-verbindingen zijn. Wat ik natuurlijk wel kan doen, is bijvoorbeeld tijdens busreizen, lekker wat blogs schrijven. En dan heb ik ook tijd om strategieplannen te maken.”

Slow travelling
Ze werkt gemiddeld 6 uur per dag “Dat betekent de ene dag 12 uur en de andere dag helemaal niet. Als ik ver rijd heb ik ’s avonds niet de puf om te werken. Maar als ik vier dagen ergens op een camping sta, of op een andere lekkere plek met goede wifi, pak ik mijn uren. Dat is heel anders dan toen ik gewoon backpackte, dan werkte ik ook als ik in de trein of bus zat. Nu ik zelf rijd, verlies ik die uren.” Tijdens haar tour door Frankrijk reed ze maximaal 100 km per dag. “Gewoon slow travellen, zodat ik de omgeving echt leer kennen. De avond voor vertrek, pak ik mijn Lonely Planet en mijn campergids en dan bekijk ik waar ik naartoe ga.” Tijdens haar reis door Frankrijk sprak ze ook wel eens af met bekenden uit Nederland. Maar dat leverde nog wel eens frustraties op. “Want ik moest dan werken aan een opdracht, terwijl de ander op vakantie was.”

tekst: Denise Vilerius en Joyce Larue

Met plezier kijkt ze terug op haar studentenleven in Maastricht. Natuurlijk leerde ze veel “dankzij het PGO systeem en is de stad prachtig”, maar ze kijkt vooral ook met plezier terug op haar tijd als bestuurslid van de Sportraad MUSST. “Dit was niet alleen een heel leerzame periode, maar ook een tijd waarin ik met de leden het Maastrichtse kroegleven leerde kennen”. Tijdens het derde jaar van haar bacheloropleiding studeerde ze als exchange student een half jaar in Peru. “Een prachtig land met zee, bergen en jungle. Ik ben zeker de helft van de weekenden op pad geweest.”