Acht Veni beurzen voor jonge UM-wetenschappers

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan acht veelbelovende jonge UM-wetenschappers een Veni financiering toegekend. In totaal ontvangen 154 jonge wetenschappers een Veni-financiering van maximaal 250.000 euro. Hiermee kunnen de laureaten gedurende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen.

De Universiteit Maastricht feliciteert de acht UM-laureaten: dr. Vigjilenca Abazi (FdR), dr. Matthijs Cluitmans (FHML), dr. Tim Hendrikx (FHML), dr. Laurentius Huber (FPN), dr. Miriam Meissner (FASoS), dr.
Tim Snijders (FHML), dr. Thomas van Sloten (FHML), en dr. Emiel van der Vorst (FHML).

De UM-laureaten krijgen de financiering voor de volgende onderzoeksprojecten:

Klokkenluiden in de EU: het versterken van de individuele stem in het publieke belang
Dr. Vigjilenca Abazi (FdR)
Het belang van klokkenluiders is ruim erkend in de EU. Toch blijft er een ogenschijnlijk onoplosbaar hiaat in de regelgeving bestaan. Hierdoor ontstaat er een onhoudbare spanning tussen de bescherming van rechten en de balans tussen wettelijke openbaarheid, privacy en geheimhouding. Dit project heeft als doel de kennis en de regulering ten aanzien van dit spanningsveld te vergroten door een empirisch en juridisch onderbouwd oplossingskader te bieden door middel van een geïntegreerde analyse.

Het voorspellen van plotse hartritmestoornissen met computersimulaties
Dr. Matthijs Cluitmans (FHML)
Levensbedreigende hartritmestoornissen kunnen plots ontstaan in ogenschijnlijk gezonde personen. In dit onderzoek worden nieuwe beeldvormende technieken gecombineerd met computersimulaties om te kunnen begrijpen hoe deze ernstige ritmestoornissen ontstaan. Zulke computersimulaties helpen in de toekomst hopelijk om per individu het risico op plotse hartdood te voorspellen en passende behandeling te kiezen.

Miscommunicatie in de darm tijdens alcoholische leverziekte.
Dr. Tim Hendrikx (FHML)
Bijna 50 procent van alle gevallen van levercirrose, oftewel onherstelbare leverschade, is het resultaat van overmatig alcohol gebruik. De onderzoeker zal de invloed van specifieke bacteriële afbraakproducten op ontstekingscellen in de darm bestuderen om nieuwe aangrijpingspunten te identificeren voor de behandeling en diagnose van alcohol gerelateerde leveraandoeningen.

Begrijpen hoe de connecties tussen breinlagen ons maken wie we zijn
Dr. Laurentius Huber (FPN)
Vaardigheden van individuele mensen worden geassocieerd met unieke mechanismes van informatieverwerking in zeer kleine hersenstructuren, de corticale lagen. Wetenschappers zullen nieuwe MRI-beeldvormingsoftware ontwikkelen en daarbij zeer grote MRI-magneten gebruiken om te begrijpen hoe de hersenen van individuele mensen verschillen.

Kan minimalisme post-economische groei waarden en praktijken stimuleren?
Dr.Miriam Meissner (FASoS)
Om de klimaatdoelstellingen te halen, moeten geïndustrialiseerde samenlevingen omschakelen naar economische systemen zonder economische groei. Door haar impopulariteit is deze transitie vooralsnog zeer onwaarschijnlijk. Dit onderzoek kijkt naar hoe hedendaagse minimalistische initiatieven nieuwe post-economische groei waarden en praktijken kunnen stimuleren.

Gezond ouder worden door fysiek slim te trainen
Dr. Tim Snijders (FHML)
Veroudering gaat gepaard met verlies van spiermassa, resulterend in verminderde gezondheid en dagelijks functioneren van ouderen. Dit verlies wordt mede veroorzaakt door een verminderde doorbloeding van het skeletspierweefsel. In dit onderzoek wordt onderzocht of duurinspanning de doorbloeding van het skeletspierweefsel kan herstellen om het behoud van spiermassa en gezondheid te bevorderen in ouderen.

Grote impact van kleine bloedvaten
Dr. Thomas van Sloten (FHML)
Depressie treft veel oudere mensen, maar er is weinig kennis over de oorzaken. De onderzoekers bestuderen of verminderde functie van de kleinste bloedvaten in de hersenen bijdraagt aan ouderdomsdepressie. Ook wordt onderzocht of behandeling gericht op verbetering van de functie van deze bloedvaten depressie voorkomt.

Lipiden en immuun mediatoren spelen beiden een cruciale rol in diverse chronische ontstekingsziekten.
Dr. Emiel van der Vorst (FHML)
In dit project zal de aanvrager een nieuw mechanisme ontrafelen voor de samenspraak tussen deze factoren.

Lees ook

  • Als patiënt in een ziekenhuis zie je dagelijks veel verschillende gezichten aan je bed: een verpleegkundige die je bloeddruk meet, een arts of verpleegkundig specialist die jou informeert over het zorgplan en een voedingsdeskundige die jou voorziet van het juiste eten en drinken. Hoewel al deze...

  • Het Children’s Rights Research team werkte aan een rapport dat laat zien hoe de Verenigde Naties de rechten van deze groep kinderen kan opnemen in haar monitoring- en rapportagecycli.

  • Twee jaar geleden startten de Universiteit Maastricht en de Radboud Universiteit met een gezamenlijk aanbod om meer eerstegraads leraren voor de klas te krijgen in Limburg. De aandacht richtte zich toen op zij-instromers van buiten het onderwijs en op tweedegraads leraren die hun eerstegraads...