25 november 2019

7 weken Azië-ervaring voor bachelorstudenten

Ben jij een tweede- of derdejaars bachelor student en gewend om naast je studie veel ballen in de lucht te houden? Ben je geïnteresseerd in Azië en niet bang om uit je comfortzone te stappen? Dan is de Netherlands Asia Honours Summer School misschien iets voor jou. Van 1 december tot 8 januari 2020 kun je je aanmelden. “Gewoon doen!”, zeggen twee UM-studenten die eerder gingen. “Het is een enorme verbreding van je referentiekader.”

Inspirerend
Beiden zijn ze erg actief naast hun studie. Ze deden een honours programma en daarnaast onder andere een bestuursjaar, hadden een bijbaan in het ziekenhuis of aan de universiteit en werkten voor de studievereniging. Narcis: “Maar als je dan in het kick off-weekend de honderd geselecteerde medestudenten uit het hele land ontmoet, valt dat haast in het niet. Iemand was voorzitter van de lokale politieke jongerenpartij, en een ander had al een bedrijf opgericht dat bomen verkocht. Heel inspirerend.”

Oscar Vranken

Multitasken
Het bijzondere van de NAHSS is dat meerdere multinationals en Nederlandse ministeries projecten aanbieden waaruit de deelnemers er één kiezen. Elk project is gekoppeld aan een stad; Beijing, Chengdu of Shenzhen. In die stad volgen de deelnemers dan ook een deel van de week de summer school van de universiteit. Daarnaast werken ze aan het project en gaan ze op excursie om het land beter te leren kennen. Oscar: “Je moest essays schrijven, presentaties voorbereiden, je hebt verantwoordelijkheden richting het bedrijf. Dan komt het goed van pas dat je thuis gewend bent veel ballen in de lucht te houden.”

Netwerk
Gevraagd naar het hoogtepunt van de reis kunnen ze eigenlijk niet kiezen. Er zijn zoveel mooie herinneringen en verrijkende ervaringen. Oscar: “Ik deelde mijn kamer met een Afghaanse rechtenstudent uit Groningen. Dat was ook al een heel interessante culturele uitwisseling.” Narcis: “Je leert ook veel Nederlandse studenten kennen uit de rest van het land en van andere studierichtingen. Die contacten heb ik nog steeds. Voor je latere netwerk is dat ook waardevol. Je moet het niet doen om je CV te pimpen, maar daar staat het uiteindelijk natuurlijk ook niet slecht op.” Oscar: “Ik deed een project voor ABN Amro. Als ik een stageplek moet zoeken, kan ik mijn mentor daar makkelijk even bellen.”

Aziatisch randje
Beiden kijken ze met veel enthousiasme terug op de hele ervaring, die vooral verbredend werkt voor je referentiekader. “Je realiseert je dat alles overal anders is”, zegt Oscar. “De samenleving is daar veel strakker georganiseerd dan hier. De regering maakt een dertigjarenplan; heel interessant om te zien. Ik ben een geboren en getogen Limburger en met een rechtenstudie ben je ook best op Nederland gericht. Nu heb ik toch een Aziatisch randje. China groeit ontzettend snel en ik denk dat het van grote meerwaarde is als je daar affiniteit mee hebt.”

Tips voor UM-studenten
Hebben ze een tip voor studenten die interesse hebben? Narcis: “Vooral doen! Durf uit je comfortzone te stappen en maak werk van je aanmelding.” Oscar: “En wees niet te bescheiden. Denk niet: ik ben binnen mijn faculteit misschien best goed bezig, maar vast niet goed genoeg voor een landelijk honours programma. Gewoon proberen. De eigen bijdrage van zo’n duizend euro staat echt in geen verhouding met wat je er allemaal voor terugkrijgt.”

Wie kan er mee?
De exacte aanmeldcriteria vind je op de NAHSS website. In aanmerking komen excellente tweede- of derdejaarsstudenten, die bijvoorbeeld een honours progamma volgen, bovengemiddeld hoge cijfers halen of zich onderscheiden met extracurriculaire activiteiten.

Wat is de NAHSS?
Het is een samenwerking tussen alle Nederlandse universiteiten, vier ministeries en dertien Nederlandse en Chinese multinationals. Het doel: de brug tussen Nederland en Azië te versterken. Ieder jaar biedt de NAHSS honderd excellente studenten van alle disciplines en universiteiten de kans aan om af te reizen naar Beijing, Chengdu of Shenzhen. Ze volgen er een summer school aan één van de beste Aziatische universiteiten, bezoeken interessante bedrijven en werken aan een project voor een toonaangevende multinational. Het programma wordt afgesloten met de NAHSS-businessweek in Shanghai.

Door: Femke Kools