10 jaar YERUN: een decennium van succesvol partnerschap

De UM blikt terug op tien jaar grensverleggende samenwerking

Tien jaar na oprichting groeit en bloeit het Young European Research Universities Network (YERUN) nog steeds. YERUN is een aantrekkelijk netwerk: het brengt jonge, dynamische en toekomstgerichte instellingen bij elkaar en versterkt hun stem binnen Europa. Voor de Universiteit Maastricht (UM) vormt het tweede lustrum niet alleen een moment om niet alleen de prestaties van YERUN te vieren, maar ook de actieve rol die de UM daarin heeft gespeeld.

Ter gelegenheid van het jubileum spraken we met Rianne Letschert, voorzitter van de Universiteit Maastricht, en Silvia Gómez Recio, secretaris-generaal van YERUN, over de reis die het netwerk heeft afgelegd, de rol van UM daarin, en wat de toekomst brengt. Bekijk de video:

“Laat ik beginnen met YERUN te feliciteren met de enorme impact die ze de afgelopen tien jaar hebben gehad,” zegt Rianne Letschert, voorzitter van de Universiteit Maastricht. “Voor ons is het een absoluut cruciaal netwerk - het vergroot onze zichtbaarheid, versterkt onze positie in het Europese wetenschapsbeleid en stelt ons in staat om samen met gelijkgestemde partners de toekomst van het hoger onderwijs vorm te geven."

Samenwerken om grote uitdagingen aan te gaan

Het idee voor YERUN ontstond in 2015, toen een groep jonge, onderzoeksintensieve universiteiten in Europa zich realiseerde dat zij de brede waaier aan academische en maatschappelijke uitdagingen – zoals wereldwijde concurrentie, financieringsdruk en veranderende rollen – niet geïsoleerd konden aanpakken. Er was behoefte aan een formeel netwerk – en zo werd YERUN geboren.

Silvia Gómez Recio, die een jaar na de oprichting secretaris-generaal werd, legt uit hoe het netwerk zich ontwikkelde. "We begonnen met een heel eenvoudig idee: meer samenwerken, meer delen, meer invloed uitoefenen. YERUN bestond in het begin uit universiteiten die jonger waren dan vijftig jaar, of die tot de ‘Top 50 under 50’ behoorden. Maar in de afgelopen tien jaar zijn we ‘jong’ steeds meer gaan zien als een mentaliteit in plaats van een getal."

Universiteiten met een missie

Vandaag de dag wordt die mentaliteit weerspiegeld in YERUN’s missie. De 24 leden delen waarden als flexibiliteit, ambitie, veranderingsgezindheid en maatschappelijke betrokkenheid binnen diverse gemeenschappen. "Het is een cultuur van aanpassingsvermogen, niet van het recht op privileges," aldus Silvia Gómez. "Wij zijn universiteiten met een missie."

Die missie is niet alleen mondiaal, maar ook sterk lokaal verankerd. Zoals veel leden van YERUN speelt ook de Universiteit Maastricht een actieve rol in de regio – bijvoorbeeld via grensoverschrijdende samenwerking, het versterken van de kennisinfrastructuur in Limburg, en het verbinden van onderwijs en onderzoek aan lokale vraagstukken. Het is die dubbele missie – geworteld in de gemeenschap, met een blik naar buiten – die de jonge universiteiten van nu typeert.

YERUN celebrates its first ten years

De Universiteit Maastricht als mede-oprichter

Als één van de oprichtingspartners maakt de Universiteit Maastricht vanaf het begin deel uit van YERUN. Door haar vertegenwoordiging in het bestuur en haar actieve betrokkenheid bij beleidsdiscussies heeft UM in belangrijke mate bijgedragen aan de strategische koers van het netwerk – zeker op terreinen waar jonge universiteiten van oudsher minder zichtbaar waren.

"De actieve rol van UM in YERUN heeft ons zichtbaarheid gegeven op een cruciaal moment," zegt Silvia Gómez. "We hadden nog geen sterke stem in Brussel, en een proactieve partner zoals Maastricht maakte daarin echt het verschil."

Rianne Letschert vult aan: "Je stem laten horen in Europese beleidsdiscussies over wetenschappelijk onderzoek, open science, financiering of de hervorming van research assessment – dat vraagt om aanwezigheid, doorzettingsvermogen en geloofwaardigheid. YERUN vergroot onze gezamenlijke impact en biedt ons die plek aan tafel."

Ze benadrukt ook de waarde van het hebben van een toegewijd team in Brussel dat zich volledig richt op de belangen van jonge universiteiten. "We kunnen onmogelijk dagelijks de beleidsontwikkelingen in Brussel volgen, maar YERUN doet dat voor ons – en dat maakt een wezenlijk verschil."

Maastricht University is ook vertegenwoordigd in Brussel via de Brussels Hub. Die ondersteunt Europese samenwerking op het gebied van onderwijs, onderzoek en innovatie, in lijn met de strategische doelen van UM.
 

Een netwerk dat levert

De kernmissie van YERUN is gebouwd op drie pijlers: invloed uitoefenen op Europees onderzoeks- en onderwijsbeleid, grensoverschrijdende samenwerking tussen de partneruniversiteiten versterken, en successen zichtbaar maken met een gerichte communicatiestrategie. Deze aanpak heeft in de loop der jaren geleid tot gezamenlijke projecten, mobiliteitsprogramma’s voor medewerkers, institutionele benchmarking en effectieve beleidsbeïnvloeding over onder andere academische loopbanen en research assessment (CoARA).

"Of het nu gaat om open science, begrotingen of carrièrepaden," zo stelt Rianne Letschert vast, "YERUN speelt een sleutelrol om ervoor te zorgen dat jonge universiteiten niet alleen worden geraadpleegd, maar ook daadwerkelijk meepraten."

Internationale blik op de toekomst

Nu YERUN zijn tweede decennium ingaat, geven beide vrouwen aan dat de toekomst voorbij de grenzen van Brussel ligt – en zelfs voorbij Europa.

"Een van onze strategische doelen," zegt Silvia Gómez, "is om actiever de samenwerking aan te gaan met partners buiten de Europese Unie. Onze wortels liggen in Europa, maar de uitdagingen in de academische wereld – zoals financiering, geopolitiek en mobiliteit – zijn mondiaal. We willen bruggen slaan naar instellingen op andere continenten die onze waarden en doelen delen."

Ook UM-voorzitter Rianne Letschert benadrukt dit punt: "Azië is een opkomende kracht op het gebied van wetenschappelijke innovatie. Netwerken als YERUN zouden die ontwikkelingen moeten verkennen en uitwisselingskanalen creëren. Wat mij betreft groeit YERUN uit tot een wereldwijde verbinder – niet alleen binnen Europa, maar juist ook met instellingen in gebieden zoals Azië, Afrika of Latijns-Amerika."

Wel erkent zij dat dit om capaciteit vraagt: "Het gaat niet om de bereidheid – die is er absoluut – maar mondiale uitbreiding vereist ook investeringen in mensen en in de juiste infrastructuur om het goed te doen."

YERUN Secretary General Silvia Gomez talking to Maastricht University President Rianne Letschert
YERUN Secretary General Silvia Gomez talking to Maastricht University President Rianne Letschert

Samen zichtbaar en verbonden blijven

In een tijd waarin instellingen voor hoger onderwijs geconfronteerd worden met toenemende druk – bezuinigingen, geopolitieke spanningen en de groeiende noodzaak tot maatschappelijke relevantie – blijven netwerken zoals YERUN van grote waarde. Ze bieden niet alleen solidariteit, maar ook concrete oplossingen.

"Het is essentieel dat we verbonden blijven," benadrukt Silvia Gómez. "Universiteiten in heel Europa staan voor vergelijkbare uitdagingen. YERUN stelt ons in staat om van elkaar te leren en samen op te komen voor de toekomst van het hoger onderwijs – een toekomst die wendbaarder, opener en impactvoller is."

Rianne Letschert sluit zich daarbij aan en doet een oproep aan haar collega’s binnen UM: "Blijf investeren in YERUN. Het levert niet alleen iets op voor individuele leden, maar ook voor ons als collectief. Dankzij de passie en professionaliteit van het YERUN-team kunnen we dingen realiseren die we niet alleen voor elkaar zouden krijgen."

Kortom, het 10-jarig jubileum van YERUN is meer dan een feestelijke mijlpaal – het is een oproep aan onderzoekers, medewerkers en studenten van de Universiteit Maastricht om zich actief met het netwerk te verbinden en kansen voor samenwerking te verkennen.

YERUN and Maastricht University - Rianne Letschert and Silvia Gomez on the stairs of UM's main building

Meer weten of participeren in het netwerk? Kijk op www.yerun.eu

Lees ook

  • 10 juni nieuwe protestactie hoger onderwijs

    Op dinsdag 10 juni organiseren WOinActie, FNV en AOb opnieuw een landelijke staking tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs. Het CvB steunt het doel van dit protest uiteraard ook deze keer: de toekomst van de universitaire sector en het belang daarvan voor de Nederlandse samenleving staan...

    Placeholder DRUPAL_do NOT touch
  • Achter de schermen van een coaching-debuut

    Een nieuwe rol, frisse ontmoetingen en openhartige gesprekken: vijf alumni zetten onlangs hun eerste stappen als coach tijdens het UM Coach Café. In een avond vol inspiratie en verbindingen leerden Erica, Gerla, Loes, Marike en Mike wat het betekent om studenten en alumni op weg te helpen in hun...

    Coach Café 13 mei 2025
  • Wereldwijd verbonden: De kracht van een actieve alumni community

    Wat betekent het om een alumni community écht levend te houden? Camiel Pesch, event- en communitycoördinator bij het Alumni Office van de Universiteit Maastricht, deelt zijn visie op verbinding na afstuderen, het belang van persoonlijk contact én hoe alumni wereldwijd een actieve rol kunnen spelen...

    UM Star Lectures 2025 Berlin