“Dit is de kroon op ons werk in de Sciences”

Chemelot Center Court officieel geopend
10 november 2016

Op 16 november vond de officiële opening plaats(gevonden) van het nieuwe Center Court op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard Geleen. “Het gebouw is veel sneller gerealiseerd dan gedacht” zegt een trotse Thomas Cleij, dean Sciences, gezeten achter zijn bureau op zijn gloednieuwe werkkamer. Ruim vier jaar heeft het hele proces van ontwerp tot de bouw geduurd en hij was er vanaf het begin bij betrokken. “Als ik hier nu door de gangen loop, weet ik nog precies welk overleg bij welke pilaar hoort.”

Over het uitzicht vanuit zijn werkkamer is hij zeer te spreken. “Het groen van de bomen gecombineerd met de schoorstenen van de industrie, dat is precies het landschap dat past bij de onderzoeksgroep biobased materials.”
Het pand biedt namelijk onderdak aan onderzoekers van de researchgroep biobased materials en studenten van de master biobased materials en de bachelor Maastricht Science Programme (MSP). Dat is het aandeel van de Universiteit Maastricht. Daarnaast is het gebouw ook de nieuwe werkplek voor de Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL), het team van Brightlands Chemelot Campus en van het DSM Innovation Center en Chemelot Ventures.

Annelotte Huiskes

Levensvatbaar

Als dean Sciences hoopt Cleij dat er op de Brightlands Chemelot Campus alleen maar meer UM- gebouwen zullen komen. Het is zijn taak om te zoeken naar nieuwe mogelijkheden om de UM in de bètawetenschappen te profileren. “Sciences is in Maastricht interfacultair; bij systeembiologie bijvoorbeeld werken de Faculty of Psychology and Neuroscience (FPN), Faculty of Humanities and Sciences (FHS) en Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML) heel nauw samen. Om een coherent beleid in de natuurwetenschappen te krijgen, is er iemand nodig die faculteitoverschrijdend probeert die synergie te organiseren. Aan de ene kant ben ik binnen FHS vice-decaan met portefeuille Sciences, maar mijn echte taak is om de synergie te zoeken en proberen dat financieel op orde te krijgen. Er worden nu veel initiatieven genomen met subsidiegeld, maar dat houdt op enig moment op en dan moet je zorgen dat het levensvatbaar is.”

Langwerpige labs

De eerste gesprekken over de bouw van het Center Court vonden in 2012 plaats.
“Eerst moesten we aangeven hoeveel vierkante meter we zouden gaan gebruiken. Omdat we pas in 2011 met de sciences gestart waren, en we dus nog weinig gegevens over de instroom van het MSP hadden, was dat nog best lastig. Inmiddels zitten we hier met ruim 80 personeelsleden en meer dan 260 studenten en huren we bijna 2000 m2.”
De aandeelhouders (Provincie, DSM en UM) kwamen regelmatig bij elkaar om ideeën uit te wisselen. Daar is een plan van aanpak en eisen uitgekomen waarmee het bureau Ector Hoogstad Architecten aan de slag is gegaan. “Op een gegeven moment zit je dan daadwerkelijk met de architect om de tafel. Ik had bepaalde ideeën over vormen van labs. De meeste labs in Nederland zijn vierkant, maar ik wilde langwerpige . Dat leek me veel efficiënter en veiliger. Je kunt alles vanaf één plek overzien, er zijn geen dode hoeken. Maar langwerpige labs hadden weer impact op de vorm van het gebouw en zelfs op de dragende staalconstructie.  Zo zijn we door tientallen tekeningen en soorten gebouwen heengegaan. Dat is erg leuk, eigenlijk een soort bouwen met lego.” De didactische langwerpige labs zijn er dus gekomen. Ze staan haaks op de gangen. “Ik ben blij dat die zijn gelukt zoals ik ze bedoeld had. Ik heb tenslotte nog nooit eerder een lab ontworpen”, zegt hij lachend.

Cleij vindt vooral ook dat de architect geweldig werk heeft geleverd in de publieke ruimtes. “Het is een leuk gebouw met stille zithoeken en drukke punten waar je kunt zitten en vergaderen. Verder is het nog een beetje steriel, maar onze studenten gaan het nog aankleden. We gaan de tweede verdieping bestickeren en er komen portretten van Limburgse wetenschappers waardoor we een beeld krijgen van wat hier in de 18e en 19e eeuw gebeurde.”

Mijlpaal

Het moge duidelijk zijn, Cleij is trots op het gebouw. Het draagt volgens hem positief bij aan het imago en de uitstraling van de UM. “Het gebouw is de kroon op het bouwwerk dat we de afgelopen jaren hebben opgebouwd in de Sciences. Het MSP is levensvatbaar gebleken en telt mee in de bètawetenschappen. We hebben een eigen gebouw met prachtig uitgeruste labs en het programma wordt nu ook officieel erkend. En de master biobased materials, waarmee we vorig jaar zijn gestart, heeft nu ook een eigen plek met collegezaal en alles. Het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials (AMIBM) komt hier binnenkort ook. Dit is geen papieren construct om subsidie binnen te halen. Het zijn grote fysieke projecten waardoor de UM niet alleen meer in Maastricht zit, maar in Limburg. Dat is wel een mijlpaal.”

De Center Court wordt officieel geopend door de Commissaris van de Koning van de Provincie Limburg, drs. TH. J.F.M. Bovens en Directeur-Generaal dr. B. Leeftink van het Ministerie van Economische Zaken. De aandeelhouders worden vertegenwoordigd door prof. dr. M. Paul, bestuursvoorzitter Universiteit Maastricht, mr. drs. A. Nicolaï, directeur DSM Nederland en drs. A.M.G. Beurskens, gedeputeerde Provincie Limburg.

Video: Korte rondleiding door twee studenten van het Maastricht Science Programme.

Lees ook