“Deze wetenschappelijke studie was onze redding”
Toen Carla Reintjens uit Eijsden werd gevraagd deel te nemen aan een wetenschappelijk onderzoek naar immuuntherapie was het voor haar man meteen duidelijk: “Dat was onze redding! Ik vond het een goed verhaal, want ik las op internet alleen maar positieve dingen over immuuntherapie.” En hoewel Carla er best tegenop zag, zei ze uiteindelijk ‘ja’. Twee-en-half jaar later is ze nog altijd kankervrij.
Eind oktober 2015 bleek dat het aanhoudende hoesten van Carla Reintjens (57) een symptoom was van longkanker: een gezwel van acht centimeter in haar longen en een uitzaaiing in het bekken. Ze begon al snel aan de eerste van drie chemokuren, in combinatie met bestraling in Maastricht. Meteen aansluitend kreeg ze de vraag van haar arts of ze aan het wetenschappelijk onderzoek wilde deelnemen. Van het vele prikken in haar aderen moe, zag ze aanvankelijk erg op tegen het traject. Het plaatsen van een port-a-catch, die haar het verder prikken zou besparen, bleek niet onder narcose te kunnen, wat ze liever had gehad. Maar uiteindelijk zei ze dan toch ‘ja’, tot grote opluchting van haar echtgenoot Gerrie.
Zes rondes met heftige bijwerkingen
Zes keer doorliep Carla een cyclus van drie weken. In de eerste week moest ze op maandag, woensdag en vrijdag naar de MAASTRO Clinic voor de immuuntherapie. In de tweede week kon ze dan de klok gelijk zetten op de bijwerkingen. “Vooral de soort zenuwpijn in mijn armen vond ik vreselijk”, herinnert ze zich. “Eigenlijk niet te houden. Plus de intense jeuk over mijn hele lichaam in de late avond.” De derde week ging het dan weer prima, waarna ze een week later weer terug naar Maastricht moest voor een nieuwe ‘ronde’. Toen ze eind augustus 2016 klaar was met het traject, hielden de bijwerkingen gelukkig ook meteen op.
Genieten van elke dag
Sindsdien gaat ze regelmatig door de scanner om te zien hoe de kanker zich ontwikkelt. “Tot nu toe is het altijd stabiel, of onder controle”, zegt haar man Gerrie. “Dan ben je elke keer opgelucht. We weten natuurlijk niet hoe het met haar zou gaan als we niet aan de studie hadden meegedaan. Maar wij hebben hier veel vertrouwen in gehad en volgens mij terecht.” Ze genieten van elke dag, ook al is het leven minder onbezorgd dan voor de diagnose kanker.
Dat er voorafgaand aan haar immuuntherapie proefdieronderzoek nodig was, vindt Carla ‘niet niks’.”Maarja, dat gebeurt toch voor alle medicijnen die we kennen?” Gerrie vindt het belangrijk dat wetenschappers verder zoeken naar betere behandelingen, ook als dat voorlopig niet zonder proefdieren kan. “Ik ben ervan overtuigd dat ze, zodra er een goed alternatief bestaat, daar graag voor zullen kiezen.”
Dr. Evert van Limbergen, Radiotherapeut-oncoloog bij Maastro Clinic/MUMC+:
“De resultaten van Carla Reintjens zijn uitzonderlijk, want ik acht de kans heel klein dat we dit hadden kunnen bereiken met de reguliere behandelvormen die we kennen. Via bestraling lukt het vrij vaak om tumoren helemaal te doden. Maar als een patiënt al een uitzaaiing heeft, betekent dat dat er elders in het lichaam ook tumorkiemen aanwezig zijn, die later zo goed als zeker weer uitgroeien tot nieuwe tumoren. Dat lijkt bij deze patiënt niet te gebeuren. Bij haar zien we hetzelfde terug als eerder in proefdieren: ook tumoren buiten het bestralingsgebied verdwenen en er komen geen nieuwe terug, zelfs niet na stop behandeling.”
Lees ook
-
De Universiteit Maastricht neemt nieuwe toetsingskaders in gebruik om de samenwerking met collega-instellingen en andere organisaties te kunnen beoordelen. De kaders zijn ontwikkeld om te voorkomen dat UM-onderwijs en -onderzoek via samenwerkingspartners bijdraagt aan de grootschalige mensenrechtenschendingen of de transitie naar een fossielvrije samenleving tegenwerkt. Voor een beoordeling op kennisveiligheid bestaat sinds 2023 al een toetsingskader.
-
Twijfels over vaccineren blijven een belangrijke uitdaging voor de wereldgezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt vaccinatie-aversie zelfs als een van de tien grootste bedreigingen. Maar wat is vaccinatie-aversie en welke invloed heeft het op onze samenleving? Hoe kunnen we ermee omgaan, met name in de zorgverlening? Promovendus Veja Widdershoven doet onderzoek naar deze vragen én doet een voorstel hoe we vaccinatie-aversie kunnen benaderen.
-
Rechtbanken gebruiken steeds vaker digitale tools in strafzaken. Via een videoverbinding kunnen verdachten hun proces 'bijwonen'. Dit wakkerde de nieuwsgierigheid van Christina Peristeridou aan: hoe kan effectieve participatie worden bereikt in een virtuele setting?