“The Subversives: Theo van Boven at the UN”
Onder grote belangstelling vond op dinsdag 29 september de voorvertoning van de documentaire “The Subversives: Theo van Boven at the UN" plaats. De documentaire, geregisseerd door Miles Roston wordt naar verwachting begin 2016 uitgezonden op L1.
Bekijk hier de uitzending van L1 Avondgasten met onder andere een interview met Theo van Boven en de mooie reportage een dag later.
Van Boven, emeritus hoogleraar aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid in Maastricht en voormalig directeur van de Verenigde Naties Division of Human Rights (1977-1982) was een van de eersten die de verantwoordelijkheid voor de internationale mensenrechten met veel moed en eerlijkheid verdedigde. Hij kwam oog in oog te staan met de meest onderdrukkende regimes van de 20e eeuw. Echter, in plaats van te zijn ontmoedigd, ondernam Van Boven dratische maatregelen, te beginnen met een historische werkgroep die een onderzoek startte naar Chili. Hij opende voor de eerste keer de deuren naar de VN voor vluchtelingen en overlevenden van martelingspraktijken.
Toen de werkgroep Verdwijningen werd goedgekeurd, tartte hij en zijn team niet alleen de Latijns-Amerikaanse militaire dictatoriale regimes maar ook andere regeringen wereldwijd. De cruciale veranderingen die hij teweeg heeft gebracht gelden vandaag de dag nog steeds.
Deze documentaire beschrijft de dramatische reis van Theo van Boven en zijn team en hun strijd rechtvaardigheid en verandering binnen de VN te bewerkstelligen.
Lees ook
-
De Universiteit Maastricht neemt nieuwe toetsingskaders in gebruik om de samenwerking met collega-instellingen en andere organisaties te kunnen beoordelen. De kaders zijn ontwikkeld om te voorkomen dat UM-onderwijs en -onderzoek via samenwerkingspartners bijdraagt aan de grootschalige mensenrechtenschendingen of de transitie naar een fossielvrije samenleving tegenwerkt. Voor een beoordeling op kennisveiligheid bestaat sinds 2023 al een toetsingskader.
-
Twijfels over vaccineren blijven een belangrijke uitdaging voor de wereldgezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt vaccinatie-aversie zelfs als een van de tien grootste bedreigingen. Maar wat is vaccinatie-aversie en welke invloed heeft het op onze samenleving? Hoe kunnen we ermee omgaan, met name in de zorgverlening? Promovendus Veja Widdershoven doet onderzoek naar deze vragen én doet een voorstel hoe we vaccinatie-aversie kunnen benaderen.
-
Rechtbanken gebruiken steeds vaker digitale tools in strafzaken. Via een videoverbinding kunnen verdachten hun proces 'bijwonen'. Dit wakkerde de nieuwsgierigheid van Christina Peristeridou aan: hoe kan effectieve participatie worden bereikt in een virtuele setting?