Brokkenboel
Niet ge- definieerd

Woensdag 10 mei 2017

Brokkenboel

Traumachirurgie is een onderdeel in de chirurgie dat zich bezighoudt met slachtoffers van geweld (verkeer, sport, werk, thuisongevallen). Omdat er iedere dag heel veel mensen een ongeval krijgen is er veel geregeld in Nederland om al die mensen te helpen. Iedereen kent natuurlijk de gele traumahelikopter die bij grote ongelukken komt helpen, maar ook de spoedeisende hulp van ziekenhuizen is vaak op televisie te zien.

In dit college wil Prof. Dr. Martijn Poeze laten zien wat er allemaal stuk kan gaan aan je lichaam en hoe wij dat weer proberen te repareren. We gaan samen bekijken wat er met je gebeurt als je een ongeval hebt gehad en hoe je weer beter wordt gemaakt. We gaan naar röntgenfoto's kijken en we laten zien hoe het eraan toe gaat op de operatiekamer.

Omdat veel gebroken botten op jullie leeftijd niet worden geopereerd, maar in het gips worden gezet, is het leuk om ook bij jullie een gipsverband aan te leggen. Of wij het er naderhand ook weer af zullen halen, weet ik nog niet...

Praktische informatie:
Prof. dr. Martijn Poeze is Traumachirurg in het Maastricht Universitair Medisch Centrum. Dit college zal plaatsvinden in de Turnzaal bij de Faculteit van Cultuur en Maatschappijwetenschappen, Grote Gracht 90-92, Maastricht.
Tijd: 9.00-10.30u óf 11.00-12.30u (maak uw keuze in het inschrijfformulier)

Kweekvleesburger
Niet ge- definieerd

Woensdag 17 mei 2017

Kweekburgers

Er is een grote kans dat jullie weleens een hamburger eten of een andere vorm van rundvlees, draadjesvlees bijvoorbeeld. Dit bestaat uit spierweefsel en een beetje vet van koeien die speciaal voor dit doel worden gefokt en vet gemest. Koeien grazen in de wei en zien er gezellig uit. Er kleven echter ook een boel nadelen aan het houden van koeien en het is de vraag of we wel door kunnen gaan met op deze “ouderwetse” manier vlees te produceren. Zo eten koeien meer dan de helft van alle gewassen die worden gekweekt op en zetten ze maar een klein deel van dat voedsel om in voedsel voor mensen. Om onze magen en die van een groeiend aantal welvarende mensen in de wereld te vullen met vlees kan de voedselvoorziening aan andere mensen, in Afrika bijvoorbeeld, in gevaar komen. Bovendien stoten koeien een grote hoeveelheid broeikasgassen uit, dus ze zijn nog slecht voor het milieu ook. Tenslotte is het niet leuk voor de dieren om te worden gefokt, vet gemest en geslacht. Wat kunnen we hieraan doen?

Aan de Universiteit Maastricht ontwikkelen we een methode om met behulp van stamcellen, vlees te maken. Stamcellen zijn cellen die in de spier zitten en wachten tot de spier scheurt zodat ze deze scheur kunnen repareren. Ze gaan zich dan eerst vermenigvuldigen en vormen zich daarna om tot heuse spier, zodat deze weer goed kracht kan zetten. Dezelfde stamcellen kunnen we met een prikje in de bil van een koe afnemen en in het laboratorium mengen met voedingsstoffen. Ook dan gaan ze zich vermenigvuldigen en spier maken.

Als dat goed lukt, kunnen we van slechts enkele cellen heel veel vlees maken op een manier die beter is voor het milieu en natuurlijk beter voor de koeien. We zijn al klaar met de eerste hamburger, maar die is op dit moment nog wel heel erg duur: € 300.000! (De eerste computer, de ENIAC, kostte 2 miljoen dollar en kon minder goed rekenen dan je huidige mobieltje, dus we hebben goede hoop dat we het gekweekte vlees steeds goedkoper en beter kunnen maken).

De volgende stap is om een gezonde hamburger te maken, zoals een “Becel” hamburger. Stel je voor dat het lukt, ga jij dan een hamburger eten die in het laboratorium, of in een fabriek, is gegroeid? Veel mensen zeggen dat ze dat niet willen en jij kijkt er misschien ook niet naar uit. Maar weet jij eigenlijk wel hoe jouw hamburger en frikandel worden gemaakt? Nadat je dit college hebt gevolgd wil je je frikandel meteen inruilen voor een gekweekte hamburger!... Maar daar moet je dan nog een beetje geduld voor hebben.

Praktische informatie:
Mark Post is professor aan en hoofd van de afdeling fysiologie van de Universiteit Maastricht. Dit college zal plaatsvinden in de Karl Dittrichzaal in het Studenten Service Centrum, Bonnefantenstraat 2, Maastricht.
Tijd: 9.00-10.15u óf 10.45-12.00u (maak uw keuze in het inschrijfformulier)

Wie mag er in Nederland wonen
Niet ge- definieerd

Woensdag 24 mei 2017

Wie mag in Nederland wonen?

Dat koningin Máxima volgens de officiële regels een allochtoon in Nederland is, wist je waarschijnlijk wel. Maar wist je ook dat prinses Beatrix een zogenaamde ‘tweede generatie allochtoon’ is? Het college van professor Hildegard Schneider gaat over Europees Migratierecht, oftewel: Wie mag er in Nederland wonen en waarom?

Mensen hebben allerlei redenen om te migreren. Bijvoorbeeld omdat er oorlog is in hun eigen land, of omdat ze arm zijn, of omdat ze graag bij hun partner in bijvoorbeeld Nederland willen komen wonen. Dat laatste gold voor koningin Máxima, die met koning Willem-Alexander trouwde. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is een allochtoon: ‘Een persoon die in Nederland woont en van wie ten minste één ouder in het buitenland is geboren.’ Maar als je even nadenkt, weet je dat prinses Beatrix een Duitse vader had: prins Bernhard.

We pakken de CBS-definitie er nog even bij. ‘Wie zelf in het buitenland is geboren, hoort tot de eerste generatie, wie in Nederland is geboren, hoort tot de tweede generatie allochtonen.’ Dat betekent dat prinses Beatrix een tweede generatie allochtoon is. Is dat nu een goede definitie? Of is het woord “allochtoon” misschien ook een beetje discriminerend en moet dat vervangen worden?

Albert Einstein was ook een migrant. Hij was Duitser en is in 1932 naar Amerika verhuisd. Hij was namelijk Joods en in januari 1933 kwam Hitler aan de macht in Duitsland. Einstein zag dat al aankomen. Einstein was dus een asielzoeker, houd dat in de gaten bij je oordeel over asielzoekers. Hij was een belangrijk mens. Wat als de VS hem geweigerd hadden? Dan was hij misschien vermoord.

Moeten wij vluchtelingen binnen laten en zo ja, welke? Moeten wij van Europa een kasteel maken met muren waardoor niemand meer binnenkomt? Moeten we de grenzen dan open zetten? Moeten we alleen die mensen binnenlaten die goed voor onze economie zijn? Moeten mensen die in Nederland willen wonen ook Nederlands kunnen spreken? Moeten ze integreren en wat is dat eigenlijk? Allemaal vragen waarover professor Schneider nadenkt, zodat de politiek goede regels kan maken.

Professor Schneider: ‘De gouden regel vind ik in ieder geval: Wat jij niet wilt dat jou geschiedt, doe dat ook een ander niet. En denk aan Einstein.’

Praktische informatie:
Hildegard Schneider is decaan en hoogleraar aan de Faculty of Law. Dit college zal plaatsvinden in de Karl Dittrichzaal in het Studenten Service Centrum, Bonnefantenstraat 2, Maastricht.
Tijd: 9.00-10.15u óf 10.45-12.00u (maak uw keuze in het inschrijfformulier)

Vrijheid
Niet ge- definieerd

31 mei 2017

Wat betekent vrijheid eigenlijk?

Vrijheid is voor ons heel belangrijk. We zijn er trots op dat we in Nederland in een vrij land wonen en we willen graag vrij leven. Dankzij vrijheid kun je buiten spelen op straat, leuke dingen met vrienden en vriendinnen doen en naar school gaan. Dankzij vrijheid kun jij dit college bijwonen!

Maar wat is vrijheid nou eigenlijk? En wat betekent het precies om vrij te zijn? Wat kan je dan, dat je anders niet kan? En, wat kunnen we doen om vrijer te worden? Het hangt er allemaal vanaf wat je met vrijheid bedoelt.

Hoewel er allerlei verschillende ideeën over vrijheid zijn, hebben ze wel allemaal iets gemeen. Er zijn altijd mensen die iets kunnen of mogen doen, zonder dat die beperkt worden door iets anders. De vraag is wat je moet kunnen om vrij te zijn, en welke beperkingen je minder vrij maken. Vaak merk je pas wat vrijheid is, als het er niet meer is. Dat wij als mensen niet kunnen vliegen bijvoorbeeld, maakt ons niet minder vrij dan we nu zijn, omdat we het nooit gekund hebben! Maar als we opeens ons huis niet meer uit mogen, of niet meer op onze fiets mogen rijden, zijn we opeens een stuk minder vrij! De politie deelt soms boetes uit als je iets doet wat niet mag. Waarom is dat? We zijn toch vrij? Filosofen die over vrijheid denken hebben allemaal hun eigen ideeën over hoe je die vragen beantwoord. Wat een filosoof precies doet, zullen we je ook uitleggen.

In dit college gaan we kijken wat voor verschillende ideeën er allemaal zijn over vrijheid, en welk idee het beste is.

Praktische informatie:
Teun Dekker is politiek filosoof, en werkt bij het University College Maastricht.
Dit college zal plaatsvinden in de Karl Dittrichzaal in het Studenten Service Centrum, Bonnefantenstraat 2, Maastricht.
Tijd: 9.00-10.15u óf 10.45-12.00u (maak uw keuze in het inschrijfformulier)

Leesbeesten
Niet ge- definieerd

Woensdag 7 juni 2017

Leesbeesten op ontdekkingsreis

We lezen allemaal wel eens een boek dat we geleend hebben in de bibliotheek of misschien wel gedownload op onze e-reader. Ook de studenten en onderzoekers van de universiteit lezen een heleboel boeken. Meestal vinden ze die online, of lenen ze een exemplaar in de universiteits-bieb. Deze bieb heeft een mooie verzameling oude reisboeken. Tijdens dit KidzCollege leer je hier mee over.

Het college
Dr. Annemieke Klijn is verbonden aan de Kunst- en Erfgoed Commissie van de Universiteit Maastricht en universitair docent bij de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen. Zij vertelt over een bijzonder reisverhaal: de ontdekking van Amerika door Christoffel Columbus. Wat is een reisverhaal eigenlijk? En waar komen al die verslagen en mooie tekeningen vandaan? Heeft de tekenaar alles wat op de plaatjes staat wel met eigen ogen gezien? Wie heeft de verhalen opgeschreven? En hoe rijk werden de uitgevers die deze boeken gingen maken en verkopen? Kon iedereen die boeken eigenlijk wel betalen en lezen? Annemieke Klijn helpt jullie om daar zelf achter te komen.

Wikipedia en depot
Romaine Bots is vrijwilliger voor Wikimedia Nederland. Hij vertelt na het college hoe je zelf informatie op Wikipedia kunt zetten, bijvoorbeeld over de reisverhalen. Hij vertelt over het doel van Wikipedia, wat je wel en niet moet doen en hoe je informatie kunt bewerken. Historica Carlijn Postma neemt je daarna mee naar een plek die de meeste mensen niet kennen. In het depot van de bieb liggen een heleboel heel oude en bijzondere (reis)boeken opgeslagen.

Praktische informatie:
Het KidzCollege ‘Leesbeesten op ontdekkingsreis’ vindt plaats in de Karl Dittrichzaal in het Studenten Service Centrum, Bonnefantenstraat 2, Maastricht.
Tijd: 9.00-10.15u óf 10.45-12.00u (maak uw keuze in het inschrijfformulier)

Informatie voor leekrachten basisscholen
Naast dit college bestaat er de mogelijkheid deel te nemen aan een project waarin kinderen tot de zomervakantie zelf gaan publiceren op Wikipedia. Wil jij hier met je klas aan bijdragen? Stuur dan een mail naar KidzCollege.

Als het geld op is
Niet ge- definieerd

Woensdag 14 juni 2017

Wat doen we als het geld op is?

In dit college vragen wij ons af waarom er eigenlijk geld is en wie er geld maakt in Nederland. Trouwens, het kan ook zijn dat het geld in Nederland opeens op is. Wat moeten we dan doen?

We zullen in de klas enkele experimenten uitvoeren om zelf te zien wat het betekent om met z’n allen teveel, of juist te weinig geld te hebben.

We gaan tevens kijken naar de rol van banken in de Nederlandse economie. Ook bespreken wij waarom er tien jaar geleden wereldwijd een financiële crisis is geweest en wat een financiële crisis nu eigenlijk precies is. Daarbij zullen we zien dat er best nog eens een nieuwe crisis zou kunnen komen. Wat moeten we dan doen?

Praktische informatie
Prof. Dr. Joan Muysken is een professor in de Economie aan Universiteit Maastricht. Dit college zal plaatsvinden in de Karl Dittrichzaal in het Studenten Service Centrum, Bonnefantenstraat 2, Maastricht.
Tijd: 9.00-10.15u óf 10.45-12.00u (maak uw keuze in het inschrijfformulier)

Nieuwe technieken
Niet ge- definieerd

Woensdag 21 juni 2017

Nog meer nieuwe technologie: Wil ik dat wel?

Jullie groeien op in een wereld vol technologie, de mogelijkheden lijken eindeloos; smartphones, tablets, iWatches en meer van dit soort gadgets. Dit soort technologieën zijn echt van nu en zijn daarmee ook overal, waardoor we dit intussen heel normaal zijn gaan vinden. We verwachten zelfs dat we er te allen tijden beschikking over hebben en dat we er bijna alles mee kunnen doen. Dit gaat al niet meer alleen over spelletjes en op internet surfen, maar nog vele malen verder.

Maar willen we eigenlijk wel zoveel technologie om ons heen? Nu denk je natuurlijk van wel, want zonder technologie is het leven misschien wel stukken saaier?

Tijdens dit KidzCollege gaan we het met je hebben over technologie die al bestaat, en ook over technologie die (nog) niet echt bestaat. Wat dacht je van ruimtetoerisme; een vakantie naar de maan? Of het bionisch lichaam? Dat is een lichaam gemaakt met kunstmatige onderdelen, zoals dat van een robot. Dat klinkt in het eerste opzicht misschien alsof dit goede en spannende ideeën zijn, maar is dat ook zo?

Als je zelf iets mocht bedenken, wat zou je dan graag willen? Lijkt het je handig om een derde oog te hebben, of een ingebouwde chip in je arm om mee te bellen?

In dit college duiken we in de wereld van moderne technologie, bestaande en (nog) niet bestaande technologieën. Samen met jou willen we nadenken over de vele mogelijkheden die er zijn, niets is te gek! Samen willen we de vraag beantwoorden: Willen we al die technologie in ons leven wel? Of is het eigenlijk toch niet zo leuk en handig als je denkt?

Praktische informatie
Prof. dr. ir. Harro van Lente is onder andere professor in Science and Technology studies en daarnaast ook hoofd van de afdeling Technology and Society Studies. Dit college zal plaatsvinden in de Karl Dittrichzaal in het Studenten Service Centrum, Bonnefantenstraat 2, Maastricht.
Tijd: 9.00-10.15u óf 10.45-12.00u (maak uw keuze in het inschrijfformulier)

 • Woensdag 10 mei 2017

  Brokkenboel

  Dit is er niet
 • Woensdag 17 mei 2017

  Kweekburgers

  Dit is er niet
 • Woensdag 24 mei 2017

  Wie mag in Nederland wonen?

  Dit is er niet
 • 31 mei 2017

  Wat betekent vrijheid eigenlijk?

  Dit is er niet
 • Woensdag 7 juni 2017

  Leesbeesten op ontdekkingsreis

  Dit is er niet
 • Woensdag 14 juni 2017

  Wat doen we als het geld op is?

  Dit is er niet
 • Woensdag 21 juni 2017

  Nog meer nieuwe technologie: Wil ik dat wel?

  Dit is er niet