Wetenschapsagenda januari 2013

 

 

Promotie dhr. Faro Sobczak

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.mr. G.E. van Maanen

Co-promotor:

  • dr. D.M.R. Townend

Donderdag 17 januari 2013, 14.00 uur

“Liability for Asbestos-Related Injuries”

Het groeiende aantal asbestslachtoffers heeft niet alleen veel aandacht gekregen als maatschappelijk vraagstuk, maar heeft ook geleid tot gecompliceerde aansprakelijkheidsrechtelijke vraagstukken en juridisch dispuut. In dit rechtsvergelijkende proefschrift over de meest redelijke manier om met het probleem van causaliteitsonzekerheid in asbestclaims om te gaan, zijn naast de proportionele benaderingen in het aansprakelijkheidsrecht, ook alternatieve oplossingen onderzocht in en buiten het aansprakelijkheidsrecht. De rol van deskundigen in civiele procedures en het gebruik van epidemiologisch bewijsmateriaal in asbestclaims, zijn hierbij onderwerp geweest van een kritische beschouwing. Sobczak oppert tot slot een aantal ideeën om tot een betere afhandeling te komen van asbestgerelateerde claims en andere claims waarin dezelfde problemen zich manifesteren.

 

Trefwoorden:

aansprakelijkheidsrecht, asbestslachtoffers

Promotie dhr.drs. A.G. (Rob) Havermans

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. M. de Vries

Co-promotor:

  • dr. N. Nicolson

Donderdag 17 januari 2013, 16.00 uur

“Bipolar disorder in daily life; Mood and cortisol responses to naturally occurring events”

Promotie mw.drs. A.M W. (Anke) Linssen

Faculty of Psychology and Neuroscience

Promotor:

  • prof.dr. W.J. Riedel

Co-promotores:

  • Dr. E.F.P.M. Vuurman;
  • Dr. A. Sambeth

Vrijdag 18 januari 2013, 10.00 uur

“Cognitive and Electrophysiological Responses to dopaminergic manipulations”

Dit proefschrift beschrijft onderzoek naar de rol van de signaalstof dopamine in de menselijke hersenen bij denkprocessen zoals aandacht en geheugen. Verhoging van dopamine bij gezonde mensen leidde tot iets betere prestaties en concentratie tijdens aandacht- en geheugenoefeningen. Deze verbeterde prestaties konden ook zichtbaar gemaakt worden door de verandering van een hersengolf (biomarker) die werd gemeten in de voorbereidingstijd voor een reactie. Deze resultaten ondersteunen onderzoek en ontwikkeling van nieuwe medicatie voor de behandeling van psychiatrische ziekten waarbij het dopaminesysteem verstoord is, zoals de ziekte van Parkinson, ADHD en schizofrenie.

 

Trefwoorden:

geheugen, dopamine, hersengolf, medicatie

Promotie mw.drs. Aimée H.M.M. Arits

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. P.M. Steijlen

Co-promotores:

  • Dr. N.W.J. Kelleners-Smeets;
  • dr. P.J. Nelemans

Vrijdag 18 januari 2013, 14.00 uur

“Superficial Basal Cell carcinoma in the Spotlight”

De sterk stijgende kosten van de zorg in Nederland dwingen professionals te zoeken naar de meest kosteneffectieve behandelingen. Huidkanker (in 80% van de gevallen een basaalcelcarcinoom) groeit uit tot een wereldwijde epidemie. De behandeling leidt tot zeer hoge kosten. Deze thesis onderzoekt de meest kosteneffectieve niet-invasieve therapie voor het oppervlakkig basaalcelcarcinoom. Zowel imiquimod als 5-fluorouracil crème blijken meer kosteneffectieve behandelingen dan de tot op heden meest toegepaste fotodynamische therapie. Het toepassen van dit resultaat in de praktijk zal een kostenbesparing voor de Nederlandse gezondheidszorg van 1.5 tot 3 miljoen euro per jaar opleveren.

 

Trefwoorden:

huidkanker, doelmatigheidsonderzoek

Inauguratie mw.prof.dr. Therese A.M.J. van Amelsvoort

benoemd in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences tot bijzonder hoogleraar ‘Transitiepsychiatrie’

Vrijdag 18 januari 2013, 16.30 uur

“Transitiepsychiatrie: Bridging the Gap”

Promotie mw.drs. Anna J.M. Vermeer

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotor:

  • prof.dr. N.K. de Vries

Co-promotor:

  • dr. P. van Assema

Donderdag 24 januari 2013, 12.00 uur

“Duurzaamheid van wijkgerichte gezondheidsbevordering; Een praktijkgericht onderzoek naar de factoren die van invloed zijn op duurzaamheid van Zuid-Limburgse wijkgerichte gezondheidsbevordering”

Om de gezondheid van de bevolking in achterstandswijken te bevorderen organiseert de GGD Zuid Limburg wijkgezondheidsprogramma’s. Lastig is het echter om dit soort programma’s een duurzame vaste plek in de wijk te geven. Dit proefschrift geeft inzicht in wat duurzaamheid inhoudt binnen de wijkgerichte gezondheidsbevordering en welke factoren een rol spelen. Duurzaamheid blijkt een complex begrip, waaraan samenwerkingspartijen in wijkgerichte gezondheidsprogramma’s vaak een eigen invulling geven. Eensgezind zijn ze wel over het belang van leiderschap in deze programma’s. Vooral de rol van de kartrekker vinden ze heel belangrijk. Trekt de kartrekker zich terug, dan betekent dat doorgaans het einde van het programma. De kartrekker moet bovendien een duizendpoot zijn, die een gesprekspartner is voor alle partijen in de buurt, maar ook financiële middelen zeker stelt en betrokken managers en bestuurders bindt.

 

Trefwoorden:

gezondheidsbevordering, wijkgericht, duurzaamheid, leiderschap

Promotie mw.drs. Lotte L.M. Bamelis

Faculty of Psychology and Neuroscience

Promotores:

  • prof.dr. A. Arntz;
  • prof.dr. S.M.A.A. Evers

Donderdag 24 januari 2013, 16.00 uur

“Considering care: a clinical and economic evaluation of schema therapy for personality disorders”

Promotie dhr. Jan Sauermann

School of Business and Economics

Promotor:

  • prof.dr. A. de GriP

Co-promotor:

  • dr. I. Sieben, UT

Vrijdag 25 januari 2013, 10.00 uur

“Human Capital, Incentives, and Performance Outcomes”

Deze dissertatie analyseert twee populaire instrumenten waarmee bedrijven de prestaties van hun werknemers kunnen verbeteren: opleiding en bonussen. De prestaties van werknemers in een callcenter werden gedurende een bepaalde tijd gevolgd. Hieruit bleek dat informeel leren (leren door te doen) en formele trainingen een positief effect hebben op de prestaties en dat leren wordt beïnvloed door de samenstelling van teams: werknemers leren sneller als zij onderdeel uitmaken van teams met meer ervaren collega’s. Ook werd aangetoond dat bonussen een positieve impact hebben op prestaties. Bonusuitkeringen op basis van bereikte resultaten kunnen de gemiddelde prestaties van werknemers verbeteren. Uit de resultaten blijkt echter ook dat werknemers die altijd al goed presteren, geen nóg betere prestaties leveren met een bonus in het vooruitzicht.

 

Trefwoorden:

werkprestaties, leren, bonusprikkels

Promotie mw. S. Mollen, MSc

Faculty of Psychology and Neuroscience

Promotores:

  • prof.dr. R.A.C. Ruiter;
  • prof.dr. G.J. Kok

Co-promotor:

  • dr. R.N. Rimal, Johns Hopkins University, Baltimore, USA

Vrijdag 25 januari 2013, 12.00 uur

“Fitting in or breaking free? On health behavior, social norms and conformity”

Mensen hebben een grote invloed op elkaars gedrag. Dit proefschrift onderzoekt de invloed van sociale normen op gezondheidsgedrag. De mening en het gedrag van anderen blijken ook het gezondheidsgedrag te beïnvloeden, zowel positief als negatief. Tegelijkertijd blijkt dat mensen niet altijd gedachteloos achter de massa aan lopen, maar dat ze soms ook besluiten zich gezond te gedragen terwijl ze zien dat de meerderheid dit niet doet. Een aanbeveling die voortvloeit uit het huidige onderzoek is dat professionals op het gebied van gezondheidsbevordering, positieve en gezonde sociale normen zouden moeten benadrukken, omdat deze gezond gedrag stimuleren. Bijvoorbeeld: ‘De meeste mensen nemen de trap in plaats van de lift’ in plaats van een boodschap als: ‘Negen op de tien mensen eet geen twee stuks fruit per dag’.

 

Trefwoorden:

gezondheidsgedrag, sociale normen

Afscheidscollege Prof.dr. Marten W. de Vries

hoogleraar 'Sociale Psychiatrie’, in de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Donderdag 31 januari 2013, 16.00 uur

“Context, Communication and a “Dutch Treat” for the Public’s Mental Health”