Nieuws

 • leverontsteking_mumc

  Nieuwe methodes om leverontsteking te diagnosticeren en behandelen

  23-02-2018

  Onderzoekers van het Maastricht UMC+ hebben twee methodes ontdekt om leverontsteking te behandelen (promotie Tom Houben).

 • alzheimeronderzoek

  Verspreiding alzheimereiwit voor het eerst aangetoond in gezonde mensen

  22-02-2018

  Wetenschappers van de Universiteit Maastricht (UM) en de Harvard Medical School in de Amerikaanse stad Boston zijn er voor het eerst in geslaagd in levende ouderen te achterhalen hoe het alzheimereiwit zich in de hersenen verspreidt. Bovendien konden de onderzoekers deze verspreiding ook daadwerkelijk koppelen aan geheugenproblemen. De bevindingen van het internationale onderzoeksteam zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Neuroscience.

 • mumc_illustratie

  Leerlingen Graaf Huyn College ontwerpen ‘leer-stoel’

  09-02-2018

  Leerlingen van het Graaf Huyn College uit Geleen winnen prijsvraag Maastricht UMC+.

 • Gezondheidsrisico’s door uitlaatgassen al meetbaar na korte blootstelling

  08-02-2018

  Binnen twee uur na blootstelling aan uitlaatgassen zijn er al epigenetische veranderingen waar te nemen in het bloed van testpersonen. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Universiteit Maastricht (UM), in samenwerking met zowel het Imperial College als het King’s College in Londen.

 • Harvati

  Benoeming Katerina Harvati tot Eugène Dubois hoogleraar

  05-02-2018

  De Griekse paleoanthropologe Harvati is benoemd tot de 4e Eugène Dubois leerstoelhouder aan de Universiteit Maastricht.

 • operatierobot

  Is elke medische innovatie een verbetering?

  02-02-2018

  Op vrijdag 2 februari verdedigde Payam Abrishami zijn proefschrift met de titel “Public value of medical innovations – a quest for all and for all seasons”.

 • Baadjou

  Het taboe rondom pijnklachten bij musici

  31-01-2018

  67% van de conservatoriumstudenten ondervindt klachten gerelateerd aan het veelvuldig musiceren (promotie Vera Baadjou)

 • alcoholmisbruik

  Huisartsen registreren alcoholmisbruik bij patiënten vrijwel niet

  25-01-2018

  Huisartsen registreren alcoholmisbruik door patiënten niet of nauwelijks. “Dit heeft onder andere te maken met het feit dat alcoholmisbruik bij patiënten vaak niet door de huisarts wordt herkend”, zegt promovenda Latifa Abidi van de Universiteit Maastricht (UM).

 • Tcs

  Spraak verstaan met elektrische stroom

  23-01-2018

  Wetenschappers van de Universiteit Maastricht (UM) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zijn erin geslaagd om spraakverstaan te beïnvloeden door het hersengebied dat betrokken is bij spraakverstaan met elektrische stroompjes door de schedel heen te stimuleren.

 • Topsport combineren met studeren aan de UM

  Topsport combineren met universitaire opleiding wordt aan de UM gemakkelijker

  17-01-2018

  Op dinsdag 23 januari ondertekenen Prof. Dr. Martin Paul, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht, en Drs. Annette Mosman RA, penningmeester van NOC*NSF, het Actieplan FLOT: FLexibel Onderwijs en Topsport. Met deze ondertekening verbindt de UM zich aan dit actieplan waarin structurele afspraken zijn gemaakt over de ondersteuning van topsporters die naast hun studie aan de UM veel tijd nodig hebben voor voorbereiding van en deelname aan internationale sportevenementen.

Abonneren op Nieuws