Nieuws

 • SDB Barometer

  Op weg naar 2030: duurzame ontwikkeling wordt steeds belangrijker voor Nederlandse organisaties

  26-01-2023

  Het eerste landelijke SDG Barometer-onderzoek in Nederland naar de in 2015 vastgestelde Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) voor 2030 laat veel zien om optimistisch over te zijn. De SDG Barometer biedt belangrijke inzichten in de mate van acceptatie en implementatie van de SDG's door Nederlandse organisaties. Tegelijkertijd is het een oproep aan alle organisaties om de doelen te realiseren.

 • Hoe maak je het beroep van huisarts weer aantrekkelijk?

  13-01-2023

  De huisartsenzorg moet anders moeten worden georganiseerd, want de druk is nu te hoog. Maar hoe doe je dat? In het promotie-onderzoek van UM-onderzoeker Rowan Smeets staat wellicht een van de oplossingen.

 • Actie met racistische leuzen maakt veel los

  10-01-2023

  De actie met racistische leuzen op de Rotterdamse Erasmusbrug tijdens de jaarwisseling is opgeëist door leden van de Telegramgroep 'White Lives Matter', actief in Nederland en Duitsland. UM wetenschappers reageren via de media.

 • Zijn dagen in Nederland lijken geteld, maar in Europa is Rutte juist machtig

  03-01-2023

  De positie van premier Rutte in Europa is best wel sterk", ziet EU-expert Mathieu Segers, hoogleraar Europese Geschiedenis aan de Universiteit Maastricht.

 • Language courses

  Hoe sta je erbij en wat zegt dat?

  02-01-2023

  Lichaamstaal is misschien wel ons belangrijkste communicatiemiddel. Maar onze kennis over de effecten van houdingen is gering.

 • Roundtable

  Hoe kunnen organisaties medemenselijker worden, en dan ook écht?

  02-01-2023

  De opbrengst van medemenselijk ondernemen is groot, volgens Harry Hummels, hoogleraar Ethiek, Organisaties en Samenleving.

 • UM SPORT_OMNIA

  Trainen in de ochtend of middag?

  02-01-2023

  Op welk moment van de dag kun je het beste bewegen? Wetenschappers Patrick Schrauwen en Mathijs Hesselink proberen er via onderzoek achter te komen.

 • Tevreden koeien maken een zacht neuriënd geluid

  21-12-2022

  Bijzonder hoogleraar Taalcultuur Leonie Cornips ziet in ieder geval verregaande vormen van verbale en non-verbale communicatie tussen koeien onderling en de dieren en hun verzorgers.

 • Law

  Aanpak georganiseerde criminaliteit vraagt nadere koersbepaling

  20-12-2022

  De afgelopen jaren zijn met extra financiële middelen van het kabinet verschillende lokale, regionale en landelijke projecten gestart om ondermijnende criminaliteit aan te pakken en in de kiem te smoren. Of die aanpak op de juiste fundamenten en veronderstellingen is gebaseerd, staat echter nauwelijks ter discussie. Het is daarom hoog tijd voor een nadere koersbepaling, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht en de Erasmus School of Law (Erasmus Universiteit Rotterdam).

 • Waarom je aankomt na een dieet

  19-12-2022

  Waarom je aankomt na een dieet? Edwin Mariman is hoogleraar aan de universiteit van Maastricht (MaCSBio) en deed onderzoek naar het jojo-effect.

Abonneren op Nieuws