Multi Factor Authenticatie

De UM vindt het belangrijk dat je gegevens goed beschermd zijn. Daarom werken we continu aan het verbeteren van informatiebeveiliging en volgen we wet- en regelgeving. Diverse maatregelen zijn en worden genomen om het universiteitsnetwerk nog beter te beveiligen. Multi Factor Authenticatie (MFA) voegt een extra beveiliging toe aan jouw login bij UM-systemen. Daarmee wordt de toegang beter beschermd. 

 Direct door naar de registratie van jouw account
Handleidingen en FAQ
 

Door Multi Factor Authenticatie (MFA) te activeren, wordt een extra beveiliging toegevoegd aan de inlogprocedure voor medewerkers en studenten. Hiermee wordt het inloggen vanuit de kantoorwerkplek én thuis nog veiliger.  Deze inlogmethode wordt bijvoorbeeld ook gebruikt door de overheid (DigiD) en banken (voor veilig online bankieren).
Multi factor authenticatie (MFA) voegt een extra stap toe aan het login proces.  

Nadat je je UM inloggegevens hebt ingevoerd (iets dat jij weet), volgt een tweede authenticatie stap via een apart apparaat, zoals je mobiele telefoon (iets dat jij hebt). Deze twee-staps verificatie maakt het moeilijk voor een kwaadwillende om toegang te krijgen tot je UM account aangezien er een combinatie nodig is van gebruikersnaam en wachtwoord én een tweede authenticatie factor via een apart apparaat waar jij over beschikt en daarmee bewijst dat jij het bent. De activatie van MFA binnen de UM betreft daarmee een extra beveiligingsmaatregel ter bescherming van accounts en daarmee van UM-data en -systemen. 

MFA is geactiveerd op:

  • Webgebaseerde UM-diensten, zoals Intranet, Studentportal, Canvas en SAP Successfactors
  • VPN: beveiligde netwerkverbinding met de universiteit (alleen medewerkers)
  • Virtuele werkplekken (SDA voor studenten en VDI voor medewerkers)

Nadat je inlogt met je UM-gebruikersnaam en wachtwoord, wordt er ook gevraagd om gebruik te maken van de MFA factor die je via https://aka.ms/mfasetup zelf voor jouw account hebt ingesteld.

Onderneem actie!

  1. Registreer eenmalig jouw account (je UM emailadres + password) voor MFA via https://aka.ms/mfasetup om gebruik te kunnen blijven maken van de betreffende diensten:
    TIP: start met registreren via je laptop of pc met behulp van de handleidingen hieronder.
    BELANGRIJK: Heb je een nieuwe telefoon? Installeer EERST de Microsoft Authenticator app én registreer deze op https://aka.ms/mfasetup met je UM-account vóórdat je je oude telefoon leeg maakt. Deze app en registratie worden NIET automatisch overgezet.
  2. Check of jouw MFA-registratie goed is verlopen op: https://checkmfa.maastrichtuniversity.nl

Handleiding en FAQ