In Memoriam Menno Knetsch
Op zondag 26 november 2017 is onze geliefde collega en vriend Menno Knetsch op vijftigjarige leeftijd overleden. Menno was een gepassioneerd bioloog en biochemicus. In 2001 trad hij bij de Universiteit Maastricht in dienst, waar hij werkzaam was in het biomedisch onderzoek en onderwijs. Kort daarna begon Menno les te geven aan het University College Maastricht (UCM). Menno was co-auteur van meer dan 50 wetenschappelijke publicaties, maar zal het meest worden herinnerd als gepassioneerde docent.
De afgelopen acht jaar nam hij als lid van het kernteam deel aan de opbouw van Sciences binnen de UM in het algemeen en van het Maastricht Science Programme (MSP) in het bijzonder. Hij stond aan de basis van een groot aantal ideeën, concepten en modules die het MSP in de afgelopen jaren vorm hebben gegeven. Menno was een echte mentor voor zijn studenten en stond altijd klaar om te helpen en kennis over te dragen. In het eerste jaar van het MSP, toen er nog niet zoveel personeel rondliep, was Menno “de MSP-bioloog”, en tot voor zeer kort bleef hij buitengewoon actief als studieloopbaanbegeleider, docent en lid van de MSP-examencommissie. Een groot aantal alumni en huidige studenten aan de Universiteit Maastricht heeft les van Menno gehad in biologie en biomaterialen. Hij was een uitmuntende docent die veel van onze studenten heeft geholpen hun toekomst vorm te geven. De afgelopen drie jaar is Menno de drijvende kracht geweest achter het opzetten van nieuw masteronderwijs in biomaterialen en, meer recent, systeembiologie aan de Universiteit Maastricht. Het gaf hem de mogelijkheid zijn creatieve didactische ideeën te vertalen in innovatieve onderwijsprogramma's van hoge kwaliteit.
In Menno verliezen wij een vriendelijke, warme en zeer geliefde collega: een heuse pijler onder de instelling, die altijd geruststellende woorden sprak in de trant van “alles komt goed”. De gehele academische gemeenschap van Maastricht zal Menno ontzettend missen.
Wij wensen zijn familie alle kracht toe bij de verwerking van dit grote verlies.
Thomas Cleij
Decaan Sciences