Made in Maastricht: Luise Ammerschuber
Wat vooral opviel op één van de foto's op Luises LinkedIn-profiel was het enthousiasme voor haar werk dat ze uitstraalde. Ze was op excursie in Malawi in Afrika. Dit maakte ons zo nieuwsgierig naar wat ze daar deed en hoe ze daar verzeild was geraakt, dat we een interview met haar regelden.
Luise kwam terecht in Maastricht door haar passie voor internationale betrekkingen. Sinds haar vijftiende liep ze stage en deed ze vrijwilligerswerk voor verschillende internationale organisaties en ngo's (Amnesty International, blijf-van-mijn-lijf-huizen en vluchtelingenorganisaties). Haar inzet om het leven van anderen makkelijker en beter te maken, voelde nooit als werken. Toen ze hoorde over het University College Maastricht besloot ze om op bezoek te gaan. Ze was meteen 'verkocht': studenten en medewerkers van UCM merkten 'het nieuwe meisje' direct op, wezen haar de weg en deelden ervaringen met haar. Gemotiveerd schreef ze zich in - en de rest is geschiedenis.
Luise Ammerschuber, studeerde af aan het University College Maastricht in 2012 en LLM International Law & Human Rights in 2014. Ze werkt nu voor de Good Governance and Anti-Corruption Task Force van Brot für Alle in Zwitserland.
UCM en vrienden
Luise ziet UCM als een kweekplaats voor uitermate gepassioneerde studenten die iets willen betekenen voor de wereld en zich ook echt inzetten om hun doelstellingen te bereiken. “Wat mij vooral aansprak aan UCM was dat de mensen zo betrokken waren bij wat ze deden," aldus Luise. "Door die omgeving werd ik zo enthousiast dat ik veel van mijn vrienden heb overgehaald om ook in Maastricht te komen studeren." De stimulerende omgeving zorgde ervoor dat ze naast haar studie over de hele wereld bleef werken en stage lopen. Dat bracht haar van een internationale strafzaak in Cambodja tot het Global Centre for the Responsibility to Protect in New York en vele andere plekken - overal volgde ze haar passie.
In de tijd dat ze in Maastricht woonde en studeerde, maakte Luise veel vrienden voor het leven, zowel binnen het vrijwilligerswerk als op de universiteit zelf. Ze woont niet langer in Maastricht, maar dat betekent niet dat ze geen contact meer met hen heeft: "Het is bijna ongelooflijk zo vaak als we elkaar nog zien, ook al zijn we uitgevlogen naar alle delen van de wereld. Bijna overal waar ik heen ga, kom ik wel een oud-student tegen, dat is geweldig. Veel van mijn UM-vrienden waren pas zelfs nog op mijn verjaardag die ik hier in de bergen van Zwitserland vierde." Voordat ze op reis gaat, neemt Luise vaak contact op met andere afgestudeerden binnen haar netwerk – om samen te werken, om van gedachten te wisselen of gewoon voor de gezelligheid. Een bezoek aan Maastricht voelt nog steeds als thuiskomen: “Ik kom op UCM altijd bekenden tegen. Ook de docenten weten nog gewoon wie je bent en nemen de tijd voor je."
NGO-adviezen over de hele wereld
Tegenwoordig werk Luise voor diverse ngo's in Zwitserland en adviseert organisaties en overheidsinstanties over de hele wereld. De organisaties willen hun ontwikkelingswerk effectiever maken door met partners samen te werken en de beschikbare middelen zo verstandig mogelijk in te zetten en door met lokale gemeenschappen aan de slag te gaan. Luise is vooral goed in het signaleren en verzamelen van de best practices uit de diverse landen, organisaties en projecten om mensen te helpen doeltreffende programma's te ontwikkelen. De grootste uitdaging ligt meestal in de korte tijd die we ter plaatse zijn: “Daarom is het zo belangrijk om mensen te motiveren en netwerken op te zetten, zodat de mensen zich blijven inzetten voor deze projecten, ook nadat wij vertrokken zijn."
Een voorbeeld van een doeltreffend programma
“We hebben een goedlopend programma voor microkrediet in Myanmar (Birma) waar ik regelmatig op bezoek ga. In sommige streken ligt het gemiddelde gezinsinkomen op 60 dollar per maand en maken de mensen geen kans op het verkrijgen van een lening om een bedrijfje te kunnen beginnen en aan die armoede te ontsnappen. Dankzij het programma leren de mensen - voornamelijk vrouwen - hoe ze een begroting en een goed bedrijfsplan moeten opstellen. Vervolgens vormen ze groepjes en krijgen ze hun leningen, waarna ze elke week bijeenkomen om hun voortgang te bespreken en geld sparen om de lening binnen zes maanden terug te betalen. Mensen die dat echt willen, kunnen in de volgende kredietcyclus een hogere lening krijgen. Voor bijna alle deelnemers betekent dit een enorme verbetering van hun inkomen en kwaliteit van leven. Sommigen verdienen zelfs tien keer zo veel als vroeger. Een van de vrouwen die ik ontmoette, kwam uit een straatarm gezin en gebruikte haar eerste lening om een weefgetouw te huren. Al snel verkocht ze zoveel van de rokken die ze maakte dat ze met de volgende lening het weefgetouw gekocht heeft. Met het inkomen dat ze daarmee verdiende, kocht ze meer weefgetouwen en ze heeft nu twee andere vrouwen en haar dochter in dienst. Haar gezinsleven, haar inkomen en de vooruitzichten voor haar kinderen zijn aanzienlijk verbeterd. Haar kinderen kunnen naar school en willen arts en onderwijzer worden. Dit succesverhaal, één van de vele, heeft mij zeer geroerd en geïnspireerd. Het geeft je de moed om je te blijven inzetten voor een positieve impact op de wereld."
Wijs advies
Wat maakt haar zo succesvol in haar werk? Luise citeert haar voormalige docent aan het UCM, Rogier Creemers: "Volhard in je passie. Je kunt er ver mee komen en het opent deuren waarvan je dacht dat ze nooit zouden opengaan." Louise: “Ik heb mijn passie steeds gebruikt als mijn kompas in het leven en dat heeft mij zoveel goeds opgeleverd. Ik ben benieuwd wat het me in de toekomst allemaal gaat brengen!"
Door Charlotte Groven, juli 2017