30 nov
13:00

On-site Promotie Johanne Rauwenhoff

Supervisors: Prof. dr. C. Van Heugten; Prof. dr. F. Peeters

Co-Supervisor: Dr. Y. Bol, Zuyderland

Trefwoorden: hersenletsel, stemmingsklachten, Acceptance and Commitment Therapie

"Anxiety and depression in people with acquired brain injury- Acceptance and Commitment Therapy as a possible intervention" 

Mensen met niet-aangeboren hersenletsel hebben vaak stemmingsklachten, zoals angst- of depressieve gevoelens. Daarom is een behandeling ontwikkeld: BreinACT. BreinACT is gebaseerd op Acceptance and Commitment Therapy en aangepast aan de behoeften en veelvoorkomende problemen van mensen met hersenletsel. ACT leert mensen om negatieve gedachten niet te vermijden of ertegen te vechten, maar om er flexibel mee om te gaan en tegelijkertijd keuzes te maken op basis van wat echt belangrijk voor hen is. Dat wordt psychologische flexibiliteit genoemd. Om te weten of BreinACT werkt, willen we meten hoe flexibel mensen omgaan met de klachten waarvoor zij hulp zoeken. De Nederlandse vragenlijsten AAQ-NAH en de CFQ-7 blijken geschikt voor het meten van psychologische flexibiliteit en cognitieve defusie bij mensen met hersenletsel. In een eerste studie naar de effectiviteit van BreinACT hadden drie deelnemers binnen 2-6 weken minder klachten. Dat was een jaar later nog steeds zo. De vierde deelnemer was tevreden over BreinACT, ondanks dat er geen verandering in klachten werd vastgesteld.

Niet elke behandeling werkt bij iedereen even goed. Sommige kenmerken kunnen het succes van een behandeling voorspellen. Op basis van een eerder uitgevoerde studie, werd een klinisch voorspellingsmodel ontwikkeld voor mensen met depressieve symptomen na een beroerte. Deze modellen kunnen in de toekomst helpen bij het koppelen van de juiste behandeling aan de juiste persoon.

Op dit moment onderzoeken we in een grootschalige studie of BreinACT effectief is voor mensen met angst- en depressieve symptomen na hersenletsel. Inmiddels weten we dat zowel deelnemers als therapeuten over het algemeen tevreden zijn over BreinACT. De overige resultaten volgen in 2023.

Klik hier voor de live stream. 

Voertaal: Nederlands

Lees ook