22 apr
13:00

On-Site Promotie Anouk E.M. Hendriks-Hartensveld

Promotores: Prof. dr. R. C. Havermans, Prof. dr. A. Bast, Prof. dr. C. Nederkoorn

Trefwoorden: eetgedrag, zintuigspecifieke verzadiging, voedselvariatie, voedselkeuze

"ROOM FOR DESSERT! A series of studies on sensory satiation and food variety"

Waarom past een toetje er altijd nog wel bij? Velen van ons kennen de volgende situatie: je hebt net je buik rond gegeten, maar zodra er een toetje op tafel komt, kun je dit niet weerstaan. Waarom niet? In eerder onderzoek zijn twee fenomenen waargenomen die verklaren waarom men altijd nog plek lijkt te hebben voor een toetje: ‘sensorische verzadiging’ – verveeld raken voor een en dezelfde smaak – en het daarmee samenhangende ‘variatie-effect’ – grotere trek bij een grotere variatie aan eten. In dit proefschrift werden deze twee fenomenen nader onder de loep genomen in een aantal studies. Daarbij werd onderzocht op welke manier verzadiging en het variatie-effect kunnen worden beïnvloed en welke rol ze spelen bij hoeveel en vooral ook wat er wordt gegeten. De resultaten suggereren dat deze rol groot is. Dit betekent dat variatie en sensorische verzadiging gebruikt kunnen worden voor het stimuleren van gezond eten.

Klik hier voor de live stream.