Promotie mw. Dorthe O. Klein, MSc.

Promotores: prof.dr. R. Koopmans; prof.dr. M. Prins

Co-promotor: dr. R. Rennenberg 

“The performance of medical record review as an instrument for measuring and improving patient safety” 

 

Het algemene doel van dit proefschrift was het evalueren van de prestaties van medisch dossieronderzoek  als een instrument om de patiëntveiligheid in de klinische zorg te meten en te verbeteren. Deze methode bestond uit de trigger tool van Harvard Medical Practice Study (HMPS), alhoewel deze enigszins is aangepast en alleen toegepast op patiënten die stierven tijdens hun verblijf in ons ziekenhuis.
Het team berekenden de voorspellende waarde van de triggers en hun reproduceerbaarheid. Verder hebben we de inter- en intrarater reproduceerbaarheid beoordeeld voor de beslissing over de aanwezigheid van een bijwerking (AE), de mogelijke vermijdbaarheid en de bijdrage aan de dood van een patiënt. Daarna hebben we de externe reproduceerbaarheid van MRR met betrekking tot deze tweede fase beoordeeld. Daarnaast hebben we onderzocht of een automatische trigger-tool nuttig zou kunnen zijn bij de selectie van gevallen met een (mogelijk te voorkomen) AE. Ten slotte hebben we de potentiële verbetering van het triggersysteem geëvalueerd door labwaarden toe te voegen.
Dit proefschrift onderzocht het huidige MRR-proces in ons centrum en de mogelijkheden voor verbetering. Het zou ook interessant zijn om het onderzoek uit te breiden en te evalueren of en hoe dit proces de verbetering van de zorg beïnvloedt.
Kortom, medisch dossieronderzoek kan worden gebruikt om de trend van bijwerkingen in een ziekenhuis te evalueren. Vanwege de lage reproduceerbaarheid is het minder nuttig voor de evaluatie van individuele gevallen. Om de reproduceerbaarheid van vermijdbaarheid te verbeteren, is het raadzaam om een ​​uniforme definitie voor vermijdbaarheid te definiëren. Ook is een evaluatie van de kosten versus het effect noodzakelijk.

Lees ook