Promotie Dhr. Robbie Schepers, MSc.
Promotor: prof.dr. C.R. Markus
Co-promotor: dr. E.H.H. Keulers
Trefwoorden: emotioneel eten, 5-HTTLPR, piekeren
“Donut worry; the role of 5-HTTLPR genotype and ruminative thinking in emotional eating behaviour”
Vaak verlangen mensen naar hoog calorisch vet of zoet voedsel op momenten dat zij stress ervaren. Dit emotioneel eten kan potentieel leiden tot overgewicht of obesitas. Ondanks veel onderzoek blijft het grotendeels onbekend waarom veel mensen dit (ongezonde) eetpatroon hebben. Uit onderzoek in dit proefschrift blijkt dat een combinatie van biologische en cognitieve stressgevoeligheden, namelijk het dragen van een S-allel van het 5-HTTLPR-genotype en de geneigdheid vaak te piekeren, leidt tot een verhoogd risico op het ontwikkelen van een emotionele eetstijl.
Lees ook
-
Promotie Ruben Andreas Bressler
"Neurofeedback for Performance: Improving the Mental Resilience of Dutch Police Special Forces"
18 jun -
Promotie Pablo-Alexandre Mallaroni
"Decomposing the Psychedelic State: Insights from the brain, behaviour, and context"
23 jun -
Promotie Hongyu Zhao
"Restoring Lost Memories PDE4 Inhibition and Subliminal Reactivation as Novel Approaches to Counteract Sleep Deprivation-Induced Memory Deficits"
23 jun