Een kwestie van stijl

Studium Generale | Collegereeks
-

Deze collegereeks is al begonnen. Het is mogelijk om de laatste twee colleges los te volgen. Hiervoor is aanmelden niet nodig. Betalen kan op de avond zelf bij de balie. Wij accepteren alleen contant geld.

Wie er bij was herinnert het zich nog goed: abstracte kunst was de norm, zo niet de enige echte kunst. Puur, helder en autonoom stond ze voor veel meer dan zomaar een stijl: ze verbeeldde een idee over het bestaan. Ze was de ultieme belichaming van het ideaal van autonomie en vrijheid. 

Een bezoek aan Met behoud van karakter de tentoonstelling die het Bonnefantenmuseum wijdt aan de collectie Eyck - nog te zien tot 5 mei - brengt ons terug naar de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Een fascinerende periode, nog altijd, zeker als het over kunst gaat. Was kunst ooit meer zichzelf?

Weinigen nog die dit zo ervaren. Wat met een afstand van meer dan een halve eeuw ook moeilijk anders kan. Kunst staat niet los van de tijd, toen net zo min als nu. Stijl is in de eerste plaats de uitdrukking van een levensgevoel, van een gedeelde, aan tijd gebonden intuïtie die een breed spectrum aan gedachten, voorstellingen en ideeën in zich draagt. Voor abstracte kunst geldt dit evengoed als voor elke andere stijl. Hoezeer ook op zichzelf gericht, ook zij ontstond in de bedding van de tijd en ook zij is bij voorbaat gedateerd. 

In deze reeks gaat Ko van Dun op zoek naar het eigene van de kunst. De colleges vormen samen een thematisch en historisch samenhangend verhaal dat zich over vijf eeuwen westerse kunst uitstrekt. De vraag 'wat is stijl?' dient daarbij als leidraad en keert in een telkens weer nieuwe context terug. Dat een eenduidig antwoord uitblijft, doet niets af aan de relevantie ervan. 


De afzonderlijke colleges
1. Stijl en betekenis (26 maart)
2. Toen kunst kunst werd (2 april)
3. Het discours van de modernen (9 april)

Lees ook