Praat met elkaar over gedrag

door: in Algemeen

Een mannelijke, oudere leidinggevende die een vrouwelijke collega uit enthousiasme een klap op haar billen geeft. Kan dat? En als een vrouwelijke medewerker het doet bij haar vrouwelijke leidinggevende? Of een leidinggevende die een arm om een medewerker heenslaat die het even moeilijk heeft? Wanneer wordt een grens overschreden? Wie bepaalt dat?

Iedereen begrijpt dat in een grote organisatie als een universiteit helaas ook alle gradaties van ongewenst, of grensoverschrijdend gedrag voorkomen. Asociaal gedrag is inherent aan een sociale omgeving, waar mensen samenwerken. Als daarbij sprake is van hiërarchische verschillen, maar ook generatie- en cultuurverschillen, is die kans waarschijnlijk alleen maar groter. En daarmee is onze verantwoordelijkheid evenredig groter. Met ‘ons’ bedoelen we niet alleen de leidinggevenden, van wie zeker verwacht mag worden dat ze professioneel omgaan met ongewenst gedrag op de werkvloer. Met ‘ons’ bedoelen we ons allemaal. Jij dus ook.

Bespreek het als je zelf te maken krijgt met ongewenst gedrag of als je er getuige van bent. Benoem het in het moment of vraag raad hoe dit goed te doen als je twijfelt.  En natuurlijk is dat spannend. Ook wij hebben meegemaakt dat het melden of bespreekbaar maken van ongewenst gedrag de reactie opleverde: ‘Ik neem aan dat je het er niet zelf naar hebt gemaakt?’. Of: ‘Je bent wel een beetje overgevoelig, dat was vast niet zo bedoeld.’ Dan zakt de moed je meteen in de schoenen. We putten hoop uit het feit dat dit alweer enige tijd geleden gebeurde en hopen dat de huidige tijd meer recht doet aan de dapperen. Omdat die dapperen zich tegenwoordig ook beter beschermd weten wanneer ze iets melden. We blijven bouwen aan een steeds steviger zorglandschap. Liever zien we natuurlijk dat je het nooit nodig zult hebben doordat we als professionele organisatie goed en respectvol met elkaar weten om te gaan.

Het melden van ongewenst gedrag mag nooit negatieve consequenties hebben voor jou of je carrière binnen de UM. Daar mag je ons op afrekenen. Altijd zal je bij ons en de hiervoor aangestelde functionarissen een luisterend oor vinden en een betrouwbaar adviseur. Daar mag je op rekenen.
Dus praat met elkaar over de grenzen van gedrag. Want een open, veilige organisatiecultuur creëer je zelf, samen met je collega’s.

Hier vind je alle mogelijkheden voor het melden van ongewenst gedrag.

Rianne Letschert, voorzitter College van Bestuur
Nieke Guillory, Directeur HR