Taalmaatjes gezocht!

Heb jij interesse om taalmaatje te worden van een van onze cursisten? Wij hebben veel nieuwe studenten die een inburgeringsexamen moeten en willen halen, de meesten zijn Syrische vluchtelingen. Ons werktempo is hoog, en daarom hebben ze een taalmaatje nodig waar ze mee kunnen oefenen. Hieronder wat meer informatie.

Wanneer?

Als taalmaatje plan je in overleg met de cursist je eigen tijden. Onze cursisten hebben drie lessen van twee uur per week en sommigen doen (vrijwilligers)werk. Ze hebben dus veel tijd beschikbaar om een contactuur met jou te plannen; meer dan één uur per week mag natuurlijk ook.

Waar?

Je spreekt af waar jij wil. Het beste is om in het begin af te spreken op een neutrale plaats, bijvoorbeeld in de openbare bibliotheek, in een ruimte van de universiteit of in een rustig café. Als je dat wil, kun je later ook bij elkaar thuis afspreken.

Invullen van de tijd

Je vult de tijd in zoals jij wil. De beste manier om Nederlands te leren is door het te spreken. Natuurlijk begin je met kennismaken, maar vraag, zeker in het begin, niet door op persoonlijke onderwerpen. Praten over familie, de situatie in Syrië en godsdienst kan pijnlijk zijn. Vraag niet naar het vluchtverhaal. Als jullie elkaar beter leren kennen en er vertrouwen is, komen die verhalen vanzelf.

 

Onderwerpen

Je praat over onderwerpen waar de cursist mee bezig is. Met gevorderden kun je natuurlijk meer onderwerpen bespreken. We behandelen algemene onderwerpen, zoals de stad, hobby’s, sport, koken, kleding, gezondheid en dergelijke. Verbeter af en toe verkeerd uitgesproken woorden of een verkeerde zin (woordvolgorde), reik een ander woord aan dat beter past in de context, maar verbeter zeker niet alles want dan komt de communicatie niet op gang. Ga niet aan de gang met boekjes over spelling- en/of grammaticaregels. Je mag ze best helpen met schriftelijk huiswerk, maar praten is het belangrijkste!

Heb je al wat meer beeld van wat het inhoudt om een taalmaatje te zijn en lijkt het je leuk om jouw kennis en vaardigheden op het gebied van de Nederlandse taal te delen met een inburgeraar? Stuur ons dan een e-mail met de volgende gegevens: wil je met een beginner of een (wat meer) gevorderde werken, met een man of een vrouw, met een jong iemand of met een iets oudere? Ook willen we graag weten waar je woont. Niet alle vluchtelingen wonen in Maastricht en extra reizen willen we zo vermijden. Als je dus bijvoorbeeld in Heerlen woont en daar met een vluchteling wilt werken, gaat daar onze voorkeur naar uit.

Voor meer informatie: stan.lommelen@maastrichtuniversity.nl