Verblijfsvergunning: verlengen, vervangen, reizen
Bij het UM Visumbureau kun je terecht voor het verlengen van je verblijfsvergunning, het vervangen van verloren of gestolen verblijfsvergunningen of het regelen van een tijdelijke reis naar het buitenland. Als je een verblijfsvergunning hebt om te studeren, moet je aan bepaalde eisen blijven voldoen, zoals elk jaar aantonen dat je genoeg geld hebt om in je levensonderhoud te voorzien en voldoen aan een wettelijke studievoortgangseis.
Hieronder vind je informatie over hoe je aan deze vereisten kunt voldoen en wat je moet doen als je verblijfsvergunning is kwijtgeraakt of gestolen, of als je Nederland tijdelijk moet verlaten. Voor al je vragen over verblijfsvergunningen staat het Visumbureau voor je klaar.
Verlengen van je verblijfsvergunning voor studie
Een verblijfsvergunning voor studiedoeleinden kan worden verlengd als je op dit moment studeert aan Universiteit Maastricht (UM) en je na de einddatum van je huidige verblijfsvergunning ononderbroken aan UM wilt blijven studeren aan dezelfde of een andere opleiding. Ongeveer twaalf weken voordat je huidige verblijfsvergunning verloopt, ontvang je een geautomatiseerde e-mail van het Visumbureau om je door het verlengingsproces te loodsen.
Stappen voor verlenging
- Betaal de door de Nederlandse overheid vastgestelde legeskosten.
- Upload een kopie van je paspoort en huidige verblijfsvergunning.
- Vul de vereiste formulieren in, waaronder een 'antecedentenverklaring'.
- Zorg voor een geldige gemeentelijke inschrijving in Nederland.
- Dien nieuwe biometrische gegevens in bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Het Visumbureau zal je over deze stap informeren.
Als je alle stappen hebt doorlopen, duurt het ongeveer acht tot twaalf weken voordat je je nieuwe verblijfsvergunning ontvangt.
Jaarlijks bewijs van voldoende financiële middelen
De verblijfsvergunning voor studie is geldig voor de gehele duur van je studie. Universiteit Maastricht controleert jaarlijks of je nog voldoende financiële middelen hebt om in je levensonderhoud te voorzien. Dit doen we door je per e-mail een link te sturen naar een formulier dat je naar waarheid moet invullen. Dit formulier wordt vervolgens gecontroleerd door het Visumbureau.
Vereiste studievoortgang
Verlies of diefstal van je verblijfsvergunning
Verlies of diefstal in Nederland
Als verlies/diefstal van je verblijfsvergunning in Nederland plaatsvindt, neem dan de volgende stappen:
- Informeer de Nederlandse politie in de stad waar je woont en laat een aangifte van verlies/diefstal opmaken waarin de verblijfsvergunning specifiek als verloren/gestolen voorwerp wordt aangemerkt.
- Vul het formulier voor een verloren/gestolen verblijfsvergunning in op de website van de IND. Upload een kopie van je paspoort en het Nederlandse politierapport en stuur het naar het juiste postadres of verzend het online. Je moet ook legeskosten betalen voor de nieuwe vergunning.
Verlies of diefstal in het buitenland
Als het verlies/de diefstal van je verblijfsvergunning in het buitenland plaatsvindt, neem dan de volgende stappen:
- Stel de lokale politie op de hoogte en laat een aangifte van verlies/diefstal in het Engels opmaken waarin de verblijfsvergunning specifiek als verloren/gestolen voorwerp wordt vermeld. Als je geen proces-verbaal in het Engels kunt krijgen, moet je bij terugkomst in Nederland ook de Nederlandse politie op de hoogte stellen en een proces-verbaal laten opmaken.
- Neem contact op met de dichtstbijzijnde Nederlandse ambassade of het consulaat en breng hen op de hoogte van de vermissing/diefstal. Laat indien nodig het politierapport zien. Je moet je paspoort laten zien, een terugkeervisum aanvragen en juridische kosten betalen om terug te kunnen reizen naar Nederland.
- Volg bij terugkeer in Nederland de bovenstaande procedure voor verlies/diefstal in Nederland vanaf stap 2 (of vanaf stap 1 als het buitenlandse politierapport niet in het Engels is).
Het kan tot twaalf weken duren voordat de vervangende vergunning wordt afgegeven. De Nederlandse Immigratiedienst laat je weten wanneer de vergunning klaarligt om opgehaald te worden.
Als je reisplannen hebt voordat de vervangende vergunning klaar is, maak dan online een afspraak met de IND om een terugkeervisum in je paspoort te laten zetten. Met dit visum kun je reizen in afwachting van de vergunning.
Nederland verlaten tijdens je studie
Nederland verlaten terwijl je een geldige verblijfsvergunning hebt om te studeren kan soms problemen opleveren. Om niet het risico te lopen dat je je verblijfsvergunning kwijtraakt, stuur je voordat je je reis boekt een e-mail naar visa@maastrichtuniversity.nl met de volgende gegevens:
- je ID-nummer van je student
- land(en) waar je naartoe reist
- terugkeerdatum naar Nederland
- reden van afwezigheid
- als je naar het buitenland reist in het kader van je studie (uitwisseling/stage), vermeld dan ook de naam van het programma en de exacte data waarop je in het buitenland zult zijn.
Op basis van de door jou verstrekte informatie laat het Visumbureau je weten wat je moet doen.
Beëindiging van je verblijfsvergunning voor studie
De IND kan je verblijfsvergunning voor studie om een aantal redenen beëindigen, bijvoorbeeld als je:
- je hebt uitgeschreven als student
- onvoldoende studievoortgang hebt geboekt
- niet het jaarlijkse bewijs van voldoende financiële middelen hebt geleverd
- je hebt uitgeschreven uit de gemeentelijke basisadministratie (bijvoorbeeld bij verhuizing naar het buitenland)
- een verblijfsvergunning hebt gekregen voor een ander doel dan studie (bijvoorbeeld voor het oriëntatiejaar of werk)
- je nationaliteit hebt veranderd in een nationaliteit waarvoor je geen verblijfsvergunning nodig hebt (bijv. Nederlands of Duits)
Oriëntatiejaarvergunning na afstuderen
Als je een geldige verblijfsvergunning voor studie hebt als je afstudeert aan een bachelor- of masteropleiding, kun je in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning van een jaar om in Nederland werk te zoeken of werkervaring op te doen. Je kunt deze verblijfsvergunning aanvragen vanuit Nederland direct nadat je bent afgestudeerd of vanuit het buitenland binnen drie jaar. Lees meer over de oriëntatiejaarvergunning op de website van de IND.