Discriminatie zorgt ervoor dat vrouwen minder willen werken
Recent onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit Maastricht (UM) en de Universiteit van Aarhus in Denemarken werpt nieuw licht op de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Discriminatie zorgt er namelijk voor dat vrouwen minder uren willen werken. Het verschil in beloning tussen mannen en vrouwen demotiveert vrouwen dusdanig dat zij hun arbeidsdeelname beperken, zelfs als daar minder inkomsten tegenover staan. Bovendien blijft dit effect bestaan, ook wanneer discriminatie niet met zekerheid vaststaat maar slechts als waarschijnlijk wordt ervaren. Het onderzoek benadrukt het belang voor beleidsmakers om dit aspect van de loonkloof nadrukkelijk mee te nemen in hun evaluatie van de oorzaken van de loonkloof en in hun oplossingen om de kloof te verkleinen.
Loonkloof
In de afgelopen decennia zijn twee belangrijke oorzaken van de loonkloof tussen mannen en vrouwen naar voren gekomen. Ten eerste werken vrouwen vaak in sectoren met lagere lonen en maken zij gemiddeld minder uren dan mannen. Ten tweede worden vrouwen benadeeld door werkgevers bij sollicitaties of promoties. In een recent artikel, gepubliceerd in het invloedrijke wetenschappelijke tijdschrift Journal of Political Economy, onthullen onderzoekers van de Universiteit Maastricht en de Universiteit van Aarhus dat dit slechts een deel van het verhaal is.
Hun bevindingen tonen een vaak over het hoofd gezien aspect aan dat wezenlijk bijdraagt aan de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Discriminatie heeft een negatieve invloed op de moraal van werknemers en op hoeveel uren zij bereid zijn te werken.
Motivatie
Via diverse experimenten laten de wetenschappers zien dat wanneer werknemers ervaren dat anderen meer betaald krijgen vanwege hun geslacht, zij hun arbeidsdeelname beperken. Zelfs als zij er vervolgens financieel op achteruitgaan. Bij vrouwen was dit effect sterker dan bij mannen. Volgens de onderzoekers maken hun experimenten duidelijk dat vrouwen sterk gedemotiveerd raken door discriminatie.
“Onze experimenten tonen aan dat vrouwen 20% minder werken wanneer ze negatieve discriminatie ervaren in vergelijking met gelijke behandeling,” zegt een van de onderzoekers. Een ondersteunende enquête onthult verdere gevolgen van discriminatie. “De overgrote meerderheid geeft aan dat ze gedemotiveerd raakten, de meesten ondervonden een daling in werkproductiviteit, 12% verminderde hun wekelijkse werkuren en 29% verliet hun baan binnen ongeveer een jaar.”
Lees ook
-
Lisa Brüggen benoemd bij Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen
De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) heeft SBE professor Lisa Brüggen benoemd tot wetenschappelijk lid.
-
Onderzoek laat zien hoe luchtvervuiling ons stemgedrag beïnvloedt
Bij flinke luchtvervuiling kiezen mensen eerder voor oppositiepartijen dan voor regerende partijen. Dit blijkt uit onderzoek van Nico Pestel van Universiteit Maastricht en zijn collega’s
-
SBE stijgt op de MBA-ranglijst van CEO Magazine
Met trots kondigen we aan dat SBE haar ranking in de onlangs gepubliceerde 2023 CEO Magazine's Global MBA Rankings verder heeft verbeterd.