Een prestigieuze kans bij het Internationaal Gerechtshof
Als eerste student van de Universiteit Maastricht werd Doudou Huang geselecteerd voor een prestigieuze fellowship bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag. Sinds september 2024 is ze bezig met haar avontuur bij het Vredespaleis en nu is het einde bijna in zicht. Tijd om wat inzichten te delen!

Een droom die uitkomt
Het Internationaal Gerechtshof is een droomplek voor studenten internationaal recht, vertelde Doudou al in een eerder interview. Voor haar is dat niet anders. Ze bezocht het Vredespaleis al vaker als bezoeker en vrijwilliger voor the Hague Academy Summer Course. "Op mijn eerste dag van de fellowship dacht ik: 'Oké, ik kom de komende tien maanden bijna elke ochtend door die poort'," begint ze. "Mijn eerste dagen bij het Internationaal Gerechtshof stonden in het teken van het vertrouwd raken met de procedures, de mensen met wie we werken, de ruimtes die we moeten kennen en het vertrouwelijkheidsproces. Het was een heel zachte landing."
Dagelijkse werkzaamheden bij het Hof
In haar dagelijkse werk bij de rechtbank houdt Doudou zich bezig met de voorbereiding van zaken. Vanwege geheimhoudingsovereenkomsten is ze beperkt in wat ze kan delen over de zaken waaraan ze werkt. "Ik doe onderzoek voor mijn rechter naar de onderwerpen of kwesties die zij van me wil. Zo werk ik momenteel vooral aan het advies over klimaatverandering", zegt ze. "Afgelopen december was ik betrokken bij de voorbereiding van de zaak en deed ik veel achtergrondonderzoek. Het is een heel moeilijk maar belangrijk onderwerp, omdat het niet alleen verschillende juridische kwesties van internationaal recht behandelt, maar ook direct betrekking heeft op de wereldwijde gemeenschappelijke goederen. Het is een geweldige ervaring om bij de procedure betrokken te zijn."
Het ICJ Judicial Fellows Programme
Het ICJ Judicial Fellows Programme werd opgericht in 1999 en geldt als het meest prestigieuze en felbegeerde fellowship op het gebied van internationaal recht. Het biedt deelnemers de kans om waardevolle werkervaring op te doen bij het Internationaal Gerechtshof. Het programma is erop gericht hun inzicht in het internationaal publiekrecht en de werkwijze van het Hof te verdiepen, door hen direct te betrekken bij de werkzaamheden van het Hof. Jaarlijks selecteert het Hof doorgaans 15 deelnemers die zijn voorgedragen door universiteiten van over de hele wereld. Elke Judicial Fellow werkt onder begeleiding van een rechter van het Hof.
Een bijzonder moment: de brown bag lunch
Als Doudou gevraagd wordt een bijzonder moment uit de afgelopen maanden te noemen, is het geen zaak waar ze aan terugdenkt, maar een lunchbijeenkomst met haar collega's. "We hebben zo nu en dan een 'brown bag lunch'. Mensen binnen of buiten het Hof worden uitgenodigd om een academische toespraak te houden voor de medewerkers van het Hof, en daarna hebben we een discussie," legt ze uit. "Ik heb een brown bag lunch georganiseerd over mijn promotieonderzoek, namelijk de uitgebreide toepassing van regels voor grensoverschrijdende schade. Veel collega's, waaronder enkele rechters en senior juridisch medewerkers, waren aanwezig om te luisteren. Het is een geweldige kans om de beste mensen in dit vakgebied te horen." De presentatie van een uur en de Q&A gaven Doudou een voorproefje van hoe haar verdediging, die in juni plaatsvond. "Dat ik de uitdagende maar waardevolle vragen die ze opriepen kon beantwoorden, gaf me inderdaad meer vertrouwen in mijn onderzoek."
Werken met een idool
Wat deze fellowship extra bijzonder maakt voor Doudou, is dat ze samenwerkt met haar academische idool op het gebied van internationaal recht, Hare Excellentie Rechter Xue Hanqin. "Haar monografie over grensoverschrijdende schade is me bijgebleven sinds ik me met dit onderwerp bezighield, via pleitwedstrijden tot aan mijn eigen academische werk," zegt Doudou. Het boek is nog steeds een leidraad voor haar onderzoek, want hoewel het in de jaren negentig werd geschreven, waren sommige theorieën vooruitstrevend en staan ze nog steeds overeind, aldus Doudou. "Vier jaar geleden had ik me niet kunnen voorstellen om voor haar te werken. Nu, elke keer dat ik met haar praat, of als ze haar visie en ervaringen met me deelt, geeft me dat nog steeds een speciaal gevoel. Ze is zo ervaren, zo professioneel, zowel in de academische wereld als in de praktijk, en zo'n aardig persoon."
Leermomenten
Onderzoeksvaardigheden, juridisch en academisch schrijven… Alle ervaring die Doudou tot nu toe heeft opgebouwd, wordt op de proef gesteld tijdens haar fellowship bij het Internationaal Gerechtshof. Binnen de kortste keren moet ze de meest accurate informatie vinden. "We hebben stapels juridische documenten om te lezen, verschillende juridische kwesties om te onderzoeken. Soms moet je de meest relevante eruit kunnen pikken en de ontwikkeling ervan begrijpen. Nauwkeurigheid en efficiëntie zijn essentieel bij het werk bij het Hof," zegt ze. "Dus als je in de toekomst bij het Internationaal Gerechtshof wilt werken, zou ik zeggen: wees voorbereid op een drukke baan. We hebben hier veel workaholics, die ook graag onder deze positieve druk werken. Een van de belangrijkste dingen die ik tot nu toe heb geleerd, is flexibel zijn, zowel qua mentaliteit als qua kennis. Ik was erg doctrinair in mijn eigen onderzoek, grotendeels beïnvloed door mijn begeleider. Werken bij het Hof laat je echter verschillende kanten zien van hoe internationaal recht wordt geïnterpreteerd en in de praktijk gebracht."

Vooruit kijken
Het einde van Doudou's avontuur bij het Hof is nog niet in zicht. Ze promoveerde onlangs aan de rechtenfaculteit en heeft haar fellowship verlengd tot eind augustus om deze ervaring zo optimaal mogelijk te benutten. "Nu ik hier ben, heb ik het gevoel dat alles de moeite waard is. Ik zou iedereen die van deze kans droomt aanraden om er gewoon voor te gaan. Het heeft een grote impact op je academische carrière en persoonlijke ontwikkeling", zegt ze. "Ik weet nog niet wat de toekomst brengt... Maar één ding is zeker. Ik vind het geweldig om academisch werk te doen, en dat zal ik in de toekomst blijven doen."
Disclaimer: De geuite meningen zijn persoonlijk en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van het Internationale Gerechtshof.
Lees ook
-
ITEM in nieuwe fase: Samen voor grensoverschrijdende samenwerking en impact
ITEM blijft actief binnen de UM, met nieuwe fase vanaf 2025.
-
Oratie Jan Willem van Prooijen
Wat drijft mensen ertoe om radicale complottheorieën te omarmen, met soms verregaande gevolgen voor de samenleving? Tijdens zijn oratie op vrijdag 27 juni gaat prof. dr. Jan Willem van Prooijen (radicalisering, extremisme, en complotdenken) in op deze urgente vraag.
-
Wie bepaalt wat online zichtbaar blijft? Valentina Golunova over vrijheid van meningsuiting en algoritmen
Hoe beïnvloedt het gebruik van algoritmen voor het detecteren van illegale of schadelijke content op online platforms de vrijheid van meningsuiting van EU-burgers? Deze brandende vraag hield Valentina Golunova bezig tijdens haar promotietraject. In 2024 verdedigde ze haar proefschrift met succes en...