Katleen Gabriels ontvangt NWO Aspasia beurs
Katleen Gabriels, universitair hoofddocent filosofie, heeft een NWO Aspasia beurs van €120.000 toegekend gekregen voor haar project ‘Moral Monitoring’, dat onderzoekt hoe slimme monitorings-technologieën de relatie tussen ouders en kinderen beïnvloeden.
Over het project
Apps en slimme apparaten veranderen de manier waarop we onze kinderen opvoeden of voor onze ouders zorgen. Normen en waarden zijn niet statisch: moraliteit beïnvloedt technologie, en technologie beïnvloedt moraliteit in een proces van technomorale verandering. Dit project onderzoekt technomorale verandering door slimme monitoring te bestuderen binnen de opvoeding van jonge kinderen en de zorg voor oudere ouders.
De kernvragen zijn: Hoe kan slimme monitoring bijdragen aan een goed leven? In hoeverre verstoort slimme monitoring morele relaties tussen ouders en kinderen? In hoeverre kunnen traditionele opvattingen over zorg, autonomie en verantwoordelijkheid ons leiden in deze veranderende praktijken?
De belangrijkste doelstellingen zijn: ten eerste, onderzoeken hoe gebruikers zorg, autonomie en verantwoordelijkheid in hun dagelijks leven ervaren, hierover reflecteren en hier mogelijk mee worstelen bij het gebruik van slimme monitoring. Data wordt verzameld in Nederland en Vlaanderen. Ten tweede, het expliciet maken van veranderende praktijken en normen door verschillende perspectieven samen te brengen, om zo een normatief kader te ontwikkelen dat richting geeft aan processen van technomorale verandering.
Over de beurs
Hoe hoger op de carrièreladder, hoe minder vrouwen er te vinden zijn. Dit geldt zeker voor het universitair onderwijs en onderzoek in Nederland. De Aspasia beurs, onderdeel van de Vidi subsidie, werd bijna 25 jaar geleden geïntroduceerd als een tijdelijk instrument om de doorstroom van vrouwelijke wetenschappers naar de positie van universitair hoofddocent of hoogleraar te versnellen.
Vidi aanvragen van vrouwelijke universitair docenten die niet gehonoreerd werden, maar zeer goed beoordeeld zijn door het NWO panel, kwamen in aanmerking voor de Aspasia beurs van €120.000, op voorwaarde dat zij werden bevorderd tot universitair hoofddocent.
Foto: Joey Roberts
Lees ook
-
Desinformatie en democratie: hoe gaan we om met waarheid in een digitaal tijdperk?
Desinformatie is geen nieuw fenomeen. De aanname dat democratie soepel functioneert zolang de samenleving met correcte feiten wordt gevoed, is onjuist. Democratie werkt juist wanneer er concurrerende wereldbeelden in de maatschappij leven.
-
Sprechen Sie Deutsch?
Zijn middelbare scholieren voldoende voorbereid op een Euregionale arbeidsmarkt? Wat gebeurt er wanneer medewerkers met anderstaligen in contact komen op de werkvloer? En waarom ervaren sommigen dit contact als problematisch, maar anderen niet?
-
Nieuwe technologieën: Helden of schurken?
Dani Shanley onderzoekt verantwoorde innovatie, ethiek en de rol van de samenleving.