‘Sustainabul’ voor Universiteit Maastricht
De Universiteit Maastricht scoorde onlangs op de Nationale Dag voor Duurzaamheid in het Hoger Onderwijs een achtste plaats in de ranking van in totaal twintig universiteiten en hogescholen. De ‘Sustainabul’-ranglijst toetst duurzaamheid in de breedste zin van het woord. De achtste plaats is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van vorig jaar, toen de UM niet meer in de ranking voorkwam.
Door met name beter te definiëren wat duurzaamheid behelst (meer dan alleen afval en energie), kan de stijging in de ranking verklaard worden. Marc Fischer, UM-adviseur duurzaamheid en coördinator van het UM Green Office: “Duurzaamheid is een breed begrip, dus je moet om te beginnen begrijpen waar het echt over gaat. Vervolgens probeer je op zoveel mogelijk van dat brede spectrum vooruitgang te boeken en dat is waar we de komende jaren nog veel meer in hopen te bereiken.”
Concreet koopt de UM bijvoorbeeld 100% groene stroom in, daalt de CO2-footprint de laatste jaren en voerde onlangs afvalscheiding in al haar panden in. Maar de Sustainabul kijkt bijvoorbeeld ook naar de vraag of studenten worden gestimuleerd of ondersteund bij het vinden van een duurzaamheidsonderwerp voor hun stage of scriptie. Ook het nemen van verantwoordelijkheid in brede zin is een kenmerk van duurzaamheid. In het nieuwe strategisch programma, ‘Community at the CoRE’ heeft de UM duurzaamheid benoemd als een van de vier kernwaarden in onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering.
Meest iconisch project
Dit jaar werd voor het eerst de award voor het meest iconische, innovatieve en duurzame project (waarin ook een belangrijke rol werd toegekend aan studenten) meegenomen in de ranking. De UM was hiervoor een van de zes genomineerden met het project “UM Duurzaam onder Dak”, waarbij samen met UMGO, onderwijs en onderzoek, en bedrijfsvoering wordt gezocht naar integrale verduurzaming van het pand Tongersestraat 53. De TU Eindhoven heeft uiteindelijk de prijs gewonnen met het nieuwe hoofdgebouw “De Atlas”.
Lees ook
-
“Het gemak waarmee politici journalisten aanvallen is zorgwekkend”: Kan de EU persvrijheid beschermen?
Op 9 mei is het Europadag, een dag waarop vrede en eenheid in Europa worden gevierd. Studio Europa ging in gesprek met de bekroonde politieke cartoonist Emanuele Del Rosso over de uitdagingen waar journalisten in Europa en daarbuiten mee te maken hebben.
-
Hbo-professionals direct inzetbaar in tekortsectoren zorg en onderwijs
Hbo-professionals direct inzetbaar in tekortsectoren zorg en onderwijs
-
Het bouwen van complexe in-vitro modellen
Paul Wieringa (MERLN) ontwikkelt innovatieve modellen om eileiders en endometriose te onderzoeken.