Universiteit Maastricht 4e beste jonge universiteit wereldwijd
De Universiteit Maastricht (UM) is verder opgeklommen naar de vierde plaats in de Times Higher Education (THE) 150 Under 50 ranking voor beste jonge universiteiten ter wereld. Na drie jaar een zesde plaats te hebben ingenomen in de voormalige THE 100 Under 50 is deze sprong een mooie opsteker in het jaar dat de UM haar 40 jarig jubileum viert. De lijst werd op 6 april bekendgemaakt op de Young Universities Summit in Barcelona.
De top 5 wordt verder opnieuw gedomineerd door Aziatische universiteiten, met als uitzondering de Zwitserse École Polytechnique Fédérale de Lausanne, die de eerste plek heeft weten te handhaven. De UM scoort hoog op indicatoren die inzicht geven in de internationale uitstraling (percentage internationale staf en studenten), onderzoek en citaties.
150 Under 50
De ranking voor jonge universiteiten is net als de THE World University Ranking (waar de UM op de 88e plaats staat) gebaseerd op 13 strenge en uitgebreide prestatie-indicatoren voor onderwijs, onderzoek, kennistransfer en internationalisering. Voor de 150 Under 50 zijn de wegingen van de indicatoren op basis van expertadviezen aangepast om beter aan te sluiten bij de profielen van jonge universiteiten. De resultaten voor de onderzoekscategorie zijn gebaseerd op ’s werelds grootste reputatieonderzoek, uitgevoerd door Thomson Reuters onder ruim 10.000 ervaren academici.
De volledige ranking is te bekijken op de THE-website.
Lees ook
-
Het Societal Impact Project
Het Societal Impact Project stimuleert de autonome motivatie van studenten om te werken aan maatschappelijk relevante problemen. Een van de onderwerpen dit jaar is vaping.
-
“Het is geen kwestie van overtuigen.” Maar hoe kan de vaccinatiebereidheid wél worden verhoogd?
Vorig jaar overleden er in ons land tenminste acht personen - het merendeel baby’s - aan kinkhoest, het hoogste aantal sinds de jaren zestig. De trend achter deze tragische statistiek is al jaren aan de gang; steeds minder ouders laten hun kind inenten tegen ernstige infectieziekten, waardoor de...
-
Vaccinatiepromotiebeleid voor COVID-19
Twee onderzoekers van de Universiteit Maastricht spelen een sleutelrol bij het vertalen van onderzoek naar aanbevelingen voor het vaccinatiebeleid voor COVID-19: Timo Clemens, universitair hoofddocent health policy and governance, en Inge van der Putten, universitair docent bij de vakgroep Health...