Promotie Mw. Marlies De Ligt, MSc.
Promotor: prof.dr. P. Schrauwen
Co-promotor: dr. V.B. Schrauwen-Hinderling, dr. E. Phielix
Trefwoorden: Type 2 Diabetes, voedingssupplement, mitochondriële functie, insuline gevoeligheid, humaan onderzoek
"Resveratrol; A booster of mitochondria"
Resveratrol is een stofje dat van nature voorkomt in rode wijn. Uit dierstudies is gebleken dat resveratrol gunstige effecten heeft op de gezondheid. Dit proefschrift richt zich op het onderzoeken of dergelijke effecten ook bij mensen kunnen worden gezien en of resveratrol gebruikt kan worden ter preventie en behandeling van Type 2 Diabetes. Wat we kunnen concluderen is dat resveratrol de functie van mitochondriën (de zogenaamde energiefabriekjes van de spieren) aanzienlijk kan stimuleren. Het blijft echter onduidelijk of dergelijke verbeteringen in de mitochondriële functie voldoende zijn om bijvoorbeeld insulinegevoeligheid te verbeteren en daarmee of resveratrol ingezet kan worden bij diabetes.
Lees ook
-
Promotie Veerle Marieke Wintraecken
"The impact of omitting sentinel lymph node biopsy on radiation therapy adherence, patient-reported outcomes, and cost effectiveness"
30 jun -
Promotie Katharina Rosteius
"To The Roots: Green Care Farms as long-term care setting for people living with dementia"
30 jun -
Promotie Max Hubertus Mathias Carolus Scheepers
"Reducing the Impact of the Surgical Knife in (Para-) Thyroid Surgery Innovative Preoperative Diagnostics in Minimally Invasive Parathyroid and Thyroid Surgery"
1 jul