UM Global Studies Scholarship

Waarlijk wereldwijd

Dankzij een UM Global Studies Scholarship kon Tho Thi vanuit Ho Chi Minh City naar Maastricht komen om Global Studies te studeren, de interdisciplinaire bacheloropleiding rond complexe, wereldwijde vraagstukken die door alle zes faculteiten wordt gegeven. Ze vertelt over de lange weg die ze moest afleggen om in het buitenland te kunnen studeren.

"Het is altijd mijn droom geweest om in het buitenland te studeren," herinnert Tho Thi zich. "Het Vietnamese onderwijssysteem is erg conservatief; alles is gebaseerd op kennis stampen. Er is niet veel ruimte om vragen te stellen of je eigen onderzoek te doen." Gelukkig moedigde Tho’s gezinssituatie het aan om kritisch te denken en om te gaan met ambiguïteit. De ouders van haar moeder vochten voor het Amerikaanse leger, die van haar vader voor de Vietnamese communistische partij. "Ik heb geleerd om zaken vanuit verschillende invalshoeken te bekijken."

De UM en Global Studies zijn daarom ideaal, maar Tho zegt dat het grootste probleem voor studenten zoals zij van financiële aard is: "Het maakt niet uit hoe leuk ik de opleiding, de universiteit of de stad vind; ik zou het me gewoon niet kunnen veroorloven zonder een beurs." Dankzij de UM Global Studies Scholarship kon ze ook een onderwerp kiezen dat haar na aan het hart ligt. "Veel Aziatische studenten willen hun familie niet belasten zonder grote kans op een carrière en financieel succes." Toch is ze blij dat de opleiding een bachelor oplevert.

Een lange, hobbelige weg

Aanvankelijk overwoog Tho in Duitsland te gaan studeren, omdat je daar geen collegegeld hoeft te betalen. Na de middelbare school studeerde ze Duits aan een Vietnamese hogeschool, hoewel ze er geen doekjes om windt dat ze 80 procent van haar tijd kwijt was aan verplichte basiscursussen. Om in aanmerking te komen voor een Duitse universiteit zou ze het Studienkolleg moeten doorlopen, een voorbereidende cursus. "Ik besefte dat mijn studie me niet voldoende zouden helpen om mijn Duits te verbeteren, dus nam ik een tussenjaar als au pair in Duitsland. Het was geweldig - totdat corona de kop opstak..."

Uiteindelijk werd ze toegelaten tot het Studienkolleg, waar vanwege coronamaatregelen online college werd gegeven. De pandemie had ook een tol geëist van de financiële situatie van haar familie en Tho was de enige kostwinner geworden; ze werkte als tolk. Terugkeren naar Vietnam om op afstand te studeren en te werken was de enige financieel haalbare optie. "Aan het einde van de opleiding moesten we naar Duitsland komen voor een laatste examen. Maar dat was voor mij niet mogelijk."

Tho moest vanaf nul beginnen. "Ik wilde altijd blijven studeren, dus ik bleef zoeken naar mogelijkheden.” Ze had al een Holland Scholarship aangeboden gekregen van de Universiteit van Amsterdam, maar "dat is geen volledige beurs, maar een kleinere eenmalige betaling, dus dat was geen optie." Wel was duidelijk geworden dat de Nederlandse universiteiten erg aantrekkelijk waren. "Engels is hier een tweede taal. Er waren zoveel mogelijkheden voor geweldige academische opleidingen in het Engels. Dat is in andere Europese landen niet zo."

*Article continues below image*

Florian Raith
Vietnam UM GLobal Studies Scholarship

Arguably even bigger than Maastricht: Ho Chi Minh City

Wikimedia Commons | Jim Chen | CC BY-SA 2.0

Global Studies

Tho stuitte op de nieuwe en zeer interdisciplinaire Global Studies. "Ik hou echt van communicatie en ben ook geïnteresseerd in psychologie, volksgezondheid en rechten, hoewel net niet genoeg om een van deze voltijds te studeren. Het is fantastisch dat de opleiding een beetje van alles biedt." Het beste van alles was dat het financieel haalbaar was. "Het is een van de weinige volledige beurzen voor een bacheloropleiding die ik kon vinden."

De UM Global Studies Scholarship biedt vrijstelling van collegegeld en een maandelijkse toelage voor excellente bachelorstudenten uit de Global South. "Ik vond het geweldig hoe inclusief de beurs is. Je hoeft niet net van de middelbare school te komen, het hoeft niet je eerste aanvraag te zijn, de aanbevelingsbrief hoeft niet van een wetenschapper te zijn, enzovoort.” De website bood alle nodige informatie om de aanvraag te schrijven, wat overigens wel veel zelfreflectie en onderzoek vereiste. "Alles verliep precies volgens schema en ik was heel erg blij toen ik het goede nieuws kreeg."

Tho waardeerde de uitgebreide ondersteuning van het Scholarship Office van de UM bij de visumaanvraag, huisvesting en zelfs reisinformatie. "Het zorgde echt voor een zachte landing, vooral in combinatie met de pre-academische training, waar je kunt wennen aan Probleemgestuurd Onderwijs, de andere beursstudenten kunt ontmoeten en een netwerk kunt opbouwen." Global Studies is wat ze hoopte dat het zou zijn. "De oprichter en directeur zijn echt open en gepassioneerd en ze geven dat ethos door aan de studenten. Omdat het zo’n jonge opleiding is, voelt het alsof we die mede vormgeven."

Andere perspectieven

Ook haar perspectief is een waardevolle bijdrage. "Er zijn zoveel verschillende nationaliteiten bij de opleiding, maar ik ben de enige Aziaat in mijn studiegroep. De meeste studenten zijn zich ervan bewust dat ze geprivilegieerd zijn, maar benaderen de dingen - natuurlijk - nog steeds vanuit een westers gezichtspunt. Ik denk dat ik ook mijn perspectief kan inbrengen en kan leren door dat van hen te begrijpen."

Tho groeide op in Ho Chi Minhstad, waarvan de agglomeratie meer inwoners telt dan Nederland.  Maastricht is daarom zeker een omschakeling, maar door haar eerdere ervaringen met het wonen in Duitsland niet echt een cultuurschok. "De mensen zijn eigenlijk veel vriendelijker dan ik had gedacht en ik denk dat ik best goed integreer." Ze genoot vooral van het PAS Festival. "Het is echt leuk om te zien hoe verschillende generaties samenkomen om zich te vermaken."

Hoewel er veel verschillende mogelijkheden openstaan voor mensen die Global Studies hebben gestudeerd, heeft Tho al wel een idee wat ze wil bereiken. "Ik zou me in willen zetten voor de vrijheid van meningsuiting in Vietnam. Politiek is nog steeds een taboe in het dagelijks leven. We kunnen de regering en haar daden niet bekritiseren; als je online een protest probeert te organiseren, krijg je waarschijnlijk een boete of ga je zelfs de gevangenis in. Er zijn gewetensgevangenen. Ik weet dat ik niet de mogelijkheid heb om dingen te veranderen, maar ik wil mijn leven gebruiken om ten minste te proberen er iets aan te doen."

Mobility is key

Mobility, both in- and outgoing, is a priority and a strength of UM, one of the most international universities in the world. International scholarships are one way to attract international talent and to accelerate the personal and academic growth of current UM students. We take a look at some of the people who have won those scholarships and their experiences.

Lees ook

  • Maak kennis met Lillianne Evertsz, wiens reis van het hbo naar het hoger onderwijs veerkracht belichaamt. Aanvankelijk uitgedaagd door hoge collegegelden, leken Lillianne's dromen van universitair onderwijs onbereikbaar, totdat ze een beurs ontving. Deze steun stelde haar in staat om haar gewenste...

  • Studenten aan de Universiteit Maastricht kunnen het hele jaar door terecht bij het Wellbeing Team voor een breed aanbod gericht op mentale en fysieke gezondheid. Dit omvat een breed scala aan activiteiten zoals de Wellbeing Wednesdays en de twee jaarlijkse Wellbeing Weeks, maar ook peer-to-peer...

  • Ylana Sour (19) wist al halverwege de middelbare school dat ze later kinderarts wil worden. “Toen ik zelf een jaar of drie à vier was, had ik een slechte ervaring met een arts. Ik hoop later als arts te laten zien dat het ook anders kan.” Ylana zit nu in het eerste jaar van de studie Geneeskunde. Ze...