Opening Academisch Jaar 2021-2022

Waar staat de UM over vijf jaar? Strategisch Programma 2022-2026 gelanceerd

‘De Europese universiteit van Nederland’ – zo profileert de Universiteit Maastricht zich. Het is ook de titel van het strategisch programma van de UM voor de komende vijf jaar, gelanceerd tijdens de Opening Academisch Jaar op maandag 6 september. De ondertitel, ‘Een zorgzame en duurzame universiteit’, geeft weer wat de belangrijkste kernwaarden zijn voor de komende periode, tot en met het jaar 2026, wanneer de Universiteit Maastricht haar 50-jarig jubileum viert.

Het strategisch programma beschrijft waar de UM voor staat en wat ze de komende tijd wil ontwikkelen en bereiken. Haar ambities en overkoepelende visie zijn uitgelicht aan de hand van een vijftal thema’s:

  1. De UM is een betrokken en inclusieve academische gemeenschap
  2. die haar stempel drukt op de ontwikkeling van de Euregio
  3. door middel van innovatief Probleemgestuurd Onderwijs
  4. en hoogwaardig, maatschappelijk relevant onderzoek;
  5. een Europese netwerkuniversiteit met een internationale oriëntatie.

Een universiteit om trots op te zijn!

De UM beseft dat ze niet kan worden losgezien van haar context. Sterker nog, ze wil dé motor van economische en maatschappelijke ontwikkeling in de regio zijn. Dat is een van haar belangrijkste ambities. Goed zorgen voor de directe omgeving, voor de wereld, voor de studenten, voor de toekomst. Daarbij zijn diversiteit en inclusiviteit, duurzaamheid en wederzijds respect onontbeerlijk. Net zoals integriteit, transparantie en democratische beginselen.

Door middel van samenwerking wil de UM bijdragen aan de aanpak van de grote maatschappelijke uitdagingen waarvoor we staan. Samenwerking over de grenzen heen. Want de UM is dé Europese universiteit van Nederland. Een universiteit om trots op te zijn.

Navigeer door de interactieve video voor een rondgang door het strategisch programma, met de reacties van onze stakeholders.

Wil je meer weten?

  • Lees meer over het strategisch programma op deze webpagina.
  • Download de PDF van het hele document.
  • Bekijk onderstaande interactieve video.

Lees ook

  • Op 3 en 4 april 2024 presenteerde Philzuid het concert ‘Philstories’ in Opus 9 in de Mariaberg wijk. Samen met Prof.dr. Peter Peters en dr. Veerle Spronck, muzikanten en medewerkers van Philzuid zochten contact met bewoners en buurtorganisaties in Mariaberg. Tijdens diners, vergaderingen en fietsen...

  • Wat betekent het om te wonen, werken, ondernemen en leven in een stad en regio met een internationale universiteit. Wat merk je ervan en wat heb je er eigenlijk aan? We vroegen het aan Marcell Ignéczi. Hij kwam naar Zuid-Limburg om te studeren aan het Department for Knowledge Engineering van de...

  • Als patiënt in een ziekenhuis zie je dagelijks veel verschillende gezichten aan je bed: een verpleegkundige die je bloeddruk meet, een arts of verpleegkundig specialist die jou informeert over het zorgplan en een voedingsdeskundige die jou voorziet van het juiste eten en drinken. Hoewel al deze...