Vijf jaar KE@Work, meer A-Team dan Belle en het Beest

KE@Work viert dit jaar zijn vijfde verjaardag. Eind vorig jaar kreeg het programma bovendien internationale erkenning in de vorm van twee zilveren Reimagine Education Awards. Eén daarvan was een prijs in de categorie Best University-Employer Partnership. Wat maakt het KE@work-partnerschap dan zo uniek, en welke samenwerkingsfilosofie zit achter het programma?

KE@Work is een honoursprogramma van de bachelorstudie Data Science and Knowledge Engineering. Studenten werken naast hun studie twee jaar lang bij een bedrijf in de regio, waar ze zich buigen over vraagstukken op het gebied van kunstmatige intelligentie. In die periode worden ze intensief begeleid door onderzoekers van de Universiteit Maastricht. Een ongebruikelijke combinatie? Niet volgens Frank Thuijsman, die KE@Work opzette.

We vroegen Frank en enkele KE@Work-partners naar de overeenkomsten en verschillen tussen KE@Work en drie beduidend andere partnerschappen: Belle en het Beest, het A-Team en de oprichters van Google.

Geen Belle en ook geen Beest

Frank ziet in ieder geval geen link met Belle en het Beest, het sprookje over een jonge vrouw die noodgedwongen moet leren leven met een monster. Elmer Nelis, managing director bij het Heerlens bedrijf Mediaan, licht Franks aarzeling toe. “We wisten dat de ontwikkelingen rond data science voor ons heel belangrijk zouden worden. Toen Frank in 2013 KE@Work van de grond probeerde te krijgen, hebben we daarom onmiddellijk gezegd: dit willen wij.”

Ook KE@Work-alumnus Danni Liu zag meteen wat in het programma. “Ik dacht, ja, dit is iets voor mij! Ik was op zoek naar mogelijkheden om werkervaring op te doen. Ik had al een bachelorstudie achter de rug, en wilde niet met zes jaar studie maar zonder werkervaring de arbeidsmarkt opgaan.” Haar keuze bleek wat dat betreft een goede. Danni kwam via KE@Work terecht bij Open Line, waar ze na haar afstuderen bleef werken.

KE@Work - Danni Liu

Danni is alumnus van KE@Work; ze ging als bachelorstudente aan de slag bij Open Line in het Limburgse Beek, waar ze nu nog werkt naast haar masterstudie Artifical Intelligence.

Aan alle kanten Yin en Yang

Enthousiasme is één ding, maar bij een dergelijke samenwerking moeten veel dingen in balans zijn. Studie en werk, bijvoorbeeld, maar ook de belangen van een bedrijf en de universiteit. “Tuurlijk”, vervolgt Elmer, “dat schuurt ergens. Bij Mediaan zijn we net als de universiteit op zoek naar goede studenten. We willen ze mee laten draaien op echte projecten, dat is ons belang, maar we snappen ook dat je te maken hebt met studenten.

Uiteindelijk geldt voor mij ook: die student moet zijn of haar studie afmaken.” Frank vult aan: “We geven onze studenten mee dat ze lid zijn van een team. Je mag best over alles meedenken en meepraten, maar hou je studieopdracht in de gaten.”

Danni moest in het begin vooral wennen aan praktische zaken. “Ik denk dat het voor veel studenten een overgang is, van een studentenplanning naar een werkschema. De reistijd naar werk was voor mij de extra belasting. Oh, en lunch meenemen; ik begon met het koken van dubbele porties avondeten zodat ik de volgende dag de helft mee kon nemen.”

KE@Work - Cake

Cijfers in de lucht

In tegenstelling tot wat je zou verwachten, gaat KE@Work meestal niet ten koste van de studie. Ellen Narinx-Schrauwen, tot voor kort coördinator van het programma: “Door KE@Work zien studenten dat er meer in hun studie zit dan alleen het halen van tentamens.”

Frank deelt die observatie. “Terwijl ze eerder gewoon werkten om een vak te halen, willen ze nu goed voorbereid zijn op alles wat ze op hun werk tegenkomen. Daardoor zie je in de meeste gevallen de cijfers omhooggaan.”

KE@Work - Ellen Narinx

Ellen begon in 2015 als KE@Work-coördinator.

Het DKE-Team, de betrokken versie van het A-Team

Wanneer we het A-Team voorleggen, bekend van de gelijknamige tv-show uit de jaren ’80, blijken de mannen nooit te zijn doorgebroken in Danni’s geboorteland China. Danni, na te zijn bijgepraat door KE@Work-coördinator Mel Schickel: “Ah, dus je wil weten hoe we binnen KE@Work samenwerken. Collega’s bij Open Line zeiden me dat de mensen van KE@Work continu checken hoe het met iedereen gaat.” Dat is ook de observatie van Elmer. “De ontzettende betrokkenheid bij het programma zie je terug bij de studenten. Het is een hele hechte club: ze zoeken elkaar op, ze werken leuk samen. Daarnaast hebben ze de goede kennis en mindset. Die basis is in Maastricht gelegd, dat is echt de verdienste van Frank en de mensen hier.”

KE@Work - Mel Schickel

Mel nam in september 2018 het stokje over van Ellen als coördinator van KE@Work.

Het DKE-Team houdt de studenten dan ook nauwlettend in de gaten. Mel: “We houden de studieresultaten van KE@Work-studenten inderdaad bij. Als er plots iets verandert, vraag ik ze wat er aan de hand is en of ik ze kan helpen. Ik begrijp ook dat het soms gewoon even tegenzit, en meestal gaat het goed.” Danni gelooft dat een deel van de kracht van KE@Work schuilt in het feit dat het programma vrijwillig is.

“Studenten kiezen ervoor om mee te doen. Ze zien er zelf iets in, en die gemotiveerde groep studenten is je uitgangspunt.”

Studenten als volwaardige werknemers

Frank ziet graag KE@Work-bedrijven die met studenten meedenken en ze niet onderschatten. “Wat ik leuk vind aan Mediaan is dat studenten echt lid zijn van het team.” Elmer: “Ze krijgen bij ons een introductie zoals alle medewerkers, doen mee in de HR-cyclus, gaan mee naar bedrijfsfeestjes en we zijn ook wel samen naar klanten geweest. Je moet er wel rekening mee houden dat het studenten zijn. Dat was in het begin voor ons ook even wennen. Soms hadden ze tentamenweek, dan waren ze er niet.” Frank: “Mediaan ziet de meerwaarde van de combinatie met een studie. Studenten willen na hun bacheloropleiding graag geld verdienen. In plaats van ze gewoon aan te nemen, gaf Mediaan ze dan een halftijdscontract waardoor ze toch nog een masteropleiding bij ons konden doen.”

Dat aanpassen is overigens wederzijds. Het departement Data Science and Knowledge Engineering toetst het curriculum aan de hand van hun contacten met het bedrijfsleven. Ellen: “We moeten weten wat er bij die bedrijven speelt. Bereiden we studenten op de juiste manier voor? Als studenten iets anders doen bij een bedrijf dan waar wij ze voor opleiden, dan moeten we het anders aanpakken.” Andersom brengen KE@Work-studenten kennis mee naar de bedrijven waar ze werken. “In sommige grotere bedrijven doen ze bijvoorbeeld nog alles met Excel-bestanden”, vervolgt Ellen. “Zelfs als jonge student kunnen ze dan zeggen: laten we dit beter aanpakken.”

KE@Work - Elmer Nelis

Elmer is managing director van technologiebedrijf Mediaan in Heerlen. Mediaan doet vanaf het begin mee aan KE@Work en heeft sindsdien ieder jaar minstens twee KE@Work-studenten in huis.

KE@Work tijdlijn

Bedrijfsrevolutie

Bij Mediaan voltrok zich volgens Elmer ondertussen een heuse revolutie. “Ik zeg altijd: Mediaan is een technologiebedrijf, maar we groeien de komende jaren richting een Artificial Intelligence-bedrijf.” Hij zet met gepaste trots wat cijfers uiteen. “Toen we begonnen met KE@Work, hadden we geen enkele data scientist in dienst. Nu zijn het er zeventien. Vijf daarvan zijn van KE@Work, die studeren nog. Weer anderen hebben daarvoor bij ons KE@Work gedaan en zijn gebleven. In totaal hebben 15 van onze 17 data scientists een link met DKE in Maastricht. Het zijn allemaal hele goede mensen. We hebben nu bijvoorbeeld ook een partnerschap met een groot telecombedrijf. Dat hadden we nooit gehad als we niet met KE@Work mee hadden gedaan. En dat alles in vijf jaar? Er zijn veel bedrijven die dat zouden willen.”

KE@Work bracht nog een andere verandering teweeg bij Mediaan: de voertaal ging van Limburgs naar Engels. “Die discussie over internationale studenten, dat dat ten koste zou gaan van het onderwijs, dat vind ik een non-discussie”, besluit Elmer resoluut. “Dat zijn allemaal hele goede mensen die een reis hebben gemaakt om hier te komen studeren. Ze zijn zeer gemotiveerd en dat zie je ook bij ons in het bedrijf terug. Mijn boodschap aan het bedrijfsleven zou zijn: omarm dat internationale aspect. Het is heel belangrijk als je naar het brede plaatje kijkt, dat je die mensen hier voor de regio kunt behouden.”

KE@Work - Frank Thuijsman

Vertrouwen is volgens Frank Thuijsman de sleutel. “Heel KE@Work is gebaseerd op vertrouwen. Dat hebben we in het begin ook uitgesproken: we gaan samenwerken omdat we daar met alle drie de partijen – studenten, bedrijven en het departement – iets positiefs in zien. Het is samenwerken omdat je elkaar ziet zitten. Dat is iets anders dan een puur zakelijk contract.”

Goede rolmodellen, toch een foute invloed

Om op voor IT’ers bekend terrein te eindigen, overleggen we een foto van Larry Page en Sergey Brin. Frank veert op wanneer hij de grondleggers van Google onder ogen krijgt. “Ja, dit zijn natuurlijk de grote voorbeelden voor onze studenten.” Danni herkent de twee in ieder geval meteen. Frank: “Studenten willen het liefst nu, onmiddellijk, zo’n bedrijf starten. Daardoor maken ze hun studie niet altijd af. Dat is een van de redenen dat ik met het programma begonnen ben: zodat we studenten bij hun studie kunnen blijven betrekken, en we ze wat bagage mee kunnen geven voor ze aan hun grote plannen beginnen.”

Duurzame samenwerking in de regio

En hoe zit het met toekomstperspectief bij KE@Work? Frank: “Voor mij is het grotere plaatje altijd geweest om duurzame relaties op te bouwen. Dat we onderzoeksfinanciering hier uit de regio krijgen, bijvoorbeeld. Ik zeg altijd tegen bedrijven: kijk, dit is wat je nu met studenten doet. Als je mogelijkheden ziet, met promovendi of met medewerkers, kan je nog veel dieper. Ik ben meer van de duurzaamheid, dat past denk ik ook in deze tijd.” Mel valt bij. “Alles draait om het creëren van samenwerkingen binnen de regio. Dat is het grote verschil, er is voor iedereen een reden om mee te doen.”

Lees ook

  • Vier jonge onderzoekers kunnen de komende vier jaar starten met onderzoek op het gebied van biotechnologie en techniek voor gewassen, dankzij de samenwerking tussen de Radboud Universiteit en de Universiteit Maastricht. De onderzoekers gaan aan de slag op de Brightlands Campus Greenport in Venlo...

  • Vaatchirurg en bijzonder hoogleraar Clinical Engineering Lee Bouwman houdt zich bezig met de implementatie van baanbrekende technieken in de gezondheidszorg. Hiervoor is samenwerking tussen technische en klinische deskundigen onontbeerlijk. Met inmiddels een waaier aan gezamenlijke innovaties als...

  • Onderzoekers wereldwijd brengen de genetische afstamming van de meerderheid van alle bloeiende plantengeslachten in kaart. Ook de Universiteit Maastricht draagt bij aan deze monsterklus die de stamboom van planten completer maakt dan ooit tevoren. Hun onderzoek staat deze week in het gerenommeerde...