Vergadering Universiteitsraad vertrouwelijk en digitaal
Acties aan de Universiteit Maastricht - Update 6
Een openbare vergadering van CvB en Universiteitsraad was een van de afspraken die de voorzitter van het College van Bestuur, in aanwezigheid van de voorzitter van de Universiteitsraad, afgelopen maandag gemaakt heeft met de actievoerders in de 'Rafah-tuin' bij de Faculty of Arts and Social Sciences (FASoS).
Inmiddels is de situatie wezenlijk veranderd: de druk vanuit verschillende groeperingen in de samenleving om wel of geen stappen te zetten is groot. Dit brengt naast fundamentele maatschappelijke discussies ook zorgen omtrent veiligheid met zich mee. Om de Universiteitsraad en het College van Bestuur de ruimte te geven een zorgvuldige en veilige discussie te laten voeren is besloten de extra ingelaste (digitale) vergadering in een vertrouwelijke setting te laten plaatsvinden.
Doel van de vergadering van de Universiteitsraad is om te komen tot een eerste reflectie van de raad over samenwerkingen van de UM op institutioneel niveau met instellingen in conflictgebieden.
Het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht ontwikkelt, in nauwe samenspraak met de decanen van de faculteiten, een instrument dat moet helpen om een goed onderbouwde inschatting te maken of en zo ja in hoeverre partners met wie we bestuurlijke samenwerkingen hebben in gebieden waar een...
Op woensdagochtend 22 mei is een gebouw van de Universiteit Maastricht aan de Grote Gracht bezet door demonstrerende studenten. Naar aanleiding daarvan is de UM in gesprek gegaan met de demonstranten. Dat gesprek heeft ertoe geleid dat de bezetting van het gebouw woensdagavond in alle rust is...
Vanwege de bezetting van een aantal FASoS-gebouwen is FASoS tot nader order gesloten. Er zal vandaag geen onderwijs op de campus plaatsvinden en we onderzoeken of de lessen online kunnen plaatsvinden. Onze studenten worden op dit moment geïnformeerd over de sluiting van onze gebouwen en de gevolgen...
De UM is in gesprek met de demonstranten die betrokken zijn bij de bezetting van het FASoS-gebouw vandaag. Inzet is en blijft ‘de-escalatie’, waarbij de veiligheid van alle betrokkenen voorop staat. Tegelijk willen we ervoor zorgen dat onze primaire taak, onderwijs en onderzoek, overal weer zo snel...
Rechtbanken gebruiken steeds vaker digitale tools in strafzaken. Via een videoverbinding kunnen verdachten hun proces 'bijwonen'. Dit wakkerde de nieuwsgierigheid van Christina Peristeridou aan: hoe kan effectieve participatie worden bereikt in een virtuele setting?
Volgens haar basisschoolleraar zou ze walvissen gaan redden met Greenpeace. Als kind al kon alumna Susanne Schnabel niet tegen onrecht; werd een klasgenootje gepest, dan sprong zij tussenbeide. Die eigenschap, in combinatie met “goed kunnen kletsen”, maakte dat ze koos voor de advocatuur. Inmiddels werkt ze al twaalf jaar bij Tripels Advocaten in Maastricht. “Ik ga er niet prat op dat ik advocaat ben. Dit is gewoon mijn vak.”
In een jaar tijd wordt een digitale infrastructuur (digitale middelen en technische systemen om de taal op te slaan, te beheren en toegankelijk te maken) opgezet om een Limburgs Corpus te verzamelen, beheren en aan te vullen.