Veel creatieve energie tijdens de Rethinking Justice Hackathon

Meer rechtvaardigheid en nieuwe innovatieve ideeën voor een betere wereld – de agenda van de Rethinking Justice Hackathon was ambitieus. Het evenement trok afgelopen weekend naast studenten, medewerkers en alumni van de Universiteit van Maastricht ook vertegenwoordigers van het bedrijfsleven naar de Brightlands Smart Services Campus. Bij de Rethinking Justice Hackathon draait het vooral om vrijuit denken, met enthousiasme en buiten de kaders, om te komen tot een nieuwe kijk op rechtvaardigheid en wat daarvoor nodig is.

Time-lapse video

Hackathons zijn intensieve en vooral creatieve workshops waarbij groepen deelnemers uit verschillende disciplines brainstormen over innovatieve oplossingen voor prangende problemen. Ze werken deze oplossingen ook uit. Dit weekend stortten de deelnemers zich op problemen die balanceren op het snijvlak tussen wetgeving en technologie. Technolawgy, om eens een grappige verhaspeling te gebruiken.

De uitdagingen die de deelnemers op 3 en 4 maart 2018 kregen gepresenteerd waren bedacht door The Hague Institute for Innovation of Law, eBay, het UM Institute of Data Science en de Dubai International Financial Centre Courts.

Rethinking Justice Hackathon winners

Zich vrij en veilig voelen
"We wilden de deelnemers een omgeving bieden waarin ze zich vrij en veilig konden voelen zodat ze hun creativiteit de vrije loop konden laten. We hadden het MSM-kwartet uitgenodigd om nummers van de soundtrack van Game of Thrones ten gehore te brengen. Kunstenaar Dorota Gazy was er ook, zij onderzoekt rechtvaardigheid door middel van hedendaagse dans. Ondertussen deden sommige teams karaoke in het auditorium, anderen trokken zich ter ontspanning terug in hun eigen teamkamers om naar Friends en Shrek te kijken, en weer anderen speelden FIFA in de speelhoek. Rond middernacht kwamen er nog pizza's. Daarna vielen de meeste deelnemers in slaap op opblaasbare matrassen en zitzakken in een stille kamer, maar er waren ook teams die de hele nacht opbleven. Vertel me maar eens waar je ergens anders zo’n heerlijke educatieve ervaring kunt hebben met zoveel vrijheid en professionele relevantie", zegt organisator Catalina Goanta.

Rethinking Justice Hackathon winners

Uitstekende oplossingen
De kwaliteit van de oplossingen die de teams aandroegen was zo hoog dat het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht besloot om vier in plaats van drie prijzen toe te kennen. Elke ‘challenge partner’ wees een winnend team aan, die een netwerklunch gesponsord door de universiteit kreeg aangeboden en coaching door de respectievelijke organisatie. Daarnaast kregen de twee teams met de hoogste scores nog €500 euro per team.

Lees ook

  • Het aantal jongvolwassenen in Zuid-Limburg blijft dalen. Daardoor wordt het tekort aan arbeidskrachten groter, wat ertoe zou kunnen leiden dat bedrijven de regio verlaten. De internationale studentenpopulatie van de UM kan soelaas bieden.

  • Onderzoekers wereldwijd brengen de genetische afstamming van de meerderheid van alle bloeiende plantengeslachten in kaart. Ook de Universiteit Maastricht draagt bij aan deze monsterklus die de stamboom van planten completer maakt dan ooit tevoren. Hun onderzoek staat deze week in het gerenommeerde...

  • Een internationaal onderzoeksconsortium, waaronder NUTRIM-onderzoeker Zlatan Mujagic en andere Maastrichtse onderzoekers, heeft onderzoek gedaan naar de effecten van stress op de darmen. Dit onderzoek heeft eindelijk ontrafeld hoe stress leidt tot verergering van inflammatoire darmziekten. Deze...