Financiële impuls uit het Nationaal Groeifonds

Universiteit Maastricht start nieuwe onderzoekslijn cellulaire agricultuur

Dankzij een stevige financiële impuls uit het Nationaal Groeifonds start de Universiteit Maastricht, als 1 van de partners in een landelijk consortium, met een nieuwe onderzoekslijn op het gebied van cellulaire agricultuur. Dit is technologie waarbij dierlijke producten zoals vlees en melkeiwitten rechtstreeks uit dierlijke en microbiële cellen geproduceerd kunnen worden. De Maastrichtse lijn wordt opgestart door wetenschappers van MERLN, een medisch onderzoeksinstituut dat grensverleggend onderzoek doet naar regeneratieve geneeskunde.

Stimulans voor onderwijs en onderzoek

De Maastrichtse onderzoekers Lorenzo Moroni en Matthew Baker zijn enorm enthousiast. “Deze financiële impuls is een mooie kans voor ons instituut dat een reputatie heeft opgebouwd op het gebied van Tissue Engineering en Regeneratieve Geneeskunde technologieën. Naast onderwijs en onderzoek op het gebied van duurzaam ouder worden kunnen we nu ook de nieuwste technieken inzetten op het gebied van duurzame voedselproductie. Wij werken daarmee nauw samen met Wageningen University & Research en TU Delft, op zowel precisiefermentatie als kweekvlees.

Cellulaire Agricultuur

Alle activiteiten van het consortium hebben als doel om de komende acht jaar het Nederlandse cellulaire agricultuur (CA-) ecosysteem een flinke impuls te geven, onder andere door fundamentele en toegepaste CA-kennis te ontwikkelen, opschalingsfaciliteiten beschikbaar te maken voor CA-bedrijven en voldoende gekwalificeerd CA-personeel op te leiden. Hiermee wordt Nederland aantrekkelijker als vestigingsplaats voor bedrijven in de CA-sector.

De Nederlands regering heeft bekend gemaakt dat zij vanuit het Nationaal Groeifonds 60 miljoen investeert in dergelijk onderzoek. Aangevuld met 25 miljoen aanvullende cofinanciering is het is ‘s werelds grootste financiële ondersteuning ooit door een landelijke overheid voor cellulaire agricultuur.

De uitvoering van het plan gaat beginnen onder coördinatie van de Cellulaire Agricultuur Nederland Stichting, in samenwerking met het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Lees het volledige bericht van de Cellulaire Agricultuur Nederland Stichting.

Lees ook

  • Hoogleraar Machteld Marcelis kan haar werk aan de Universiteit Maastricht voortzetten. Onafhankelijk onderzoek door bureau BING in opdracht van het universiteitsbestuur laat zien dat er geen aanwijzingen zijn van sociale onveiligheid binnen sectie Psychiatrie van de vakgroep Psychiatrie &...

  • Het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht heeft ingestemd met het plan voor de vernieuwing van de centrale proefdiervoorziening voor de UM en het Maastricht UMC+ op de reeds bestaande locatie aan de Universiteitssingel 50 (UNS50). Een nieuw gebouw is daarmee van de baan.

  • Voor het eerst is er wetenschappelijk bewijs dat een gepersonaliseerd voedingspatroon, gebaseerd op iemands stofwisselingsprofiel, tot een betere gezondheid leidt. Dit is een belangrijke stap richting effectievere voedingsinterventies die gericht zijn op het verbeteren van de gezondheid en voorkomen...