Universiteit Maastricht start nieuwe onderzoekslijn cellulaire agricultuur
Dankzij een stevige financiële impuls uit het Nationaal Groeifonds start de Universiteit Maastricht, als 1 van de partners in een landelijk consortium, met een nieuwe onderzoekslijn op het gebied van cellulaire agricultuur. Dit is technologie waarbij dierlijke producten zoals vlees en melkeiwitten rechtstreeks uit dierlijke en microbiële cellen geproduceerd kunnen worden. De Maastrichtse lijn wordt opgestart door wetenschappers van MERLN, een medisch onderzoeksinstituut dat grensverleggend onderzoek doet naar regeneratieve geneeskunde.
Stimulans voor onderwijs en onderzoek
De Maastrichtse onderzoekers Lorenzo Moroni en Matthew Baker zijn enorm enthousiast. “Deze financiële impuls is een mooie kans voor ons instituut dat een reputatie heeft opgebouwd op het gebied van Tissue Engineering en Regeneratieve Geneeskunde technologieën. Naast onderwijs en onderzoek op het gebied van duurzaam ouder worden kunnen we nu ook de nieuwste technieken inzetten op het gebied van duurzame voedselproductie. Wij werken daarmee nauw samen met Wageningen University & Research en TU Delft, op zowel precisiefermentatie als kweekvlees.
Cellulaire Agricultuur
Alle activiteiten van het consortium hebben als doel om de komende acht jaar het Nederlandse cellulaire agricultuur (CA-) ecosysteem een flinke impuls te geven, onder andere door fundamentele en toegepaste CA-kennis te ontwikkelen, opschalingsfaciliteiten beschikbaar te maken voor CA-bedrijven en voldoende gekwalificeerd CA-personeel op te leiden. Hiermee wordt Nederland aantrekkelijker als vestigingsplaats voor bedrijven in de CA-sector.
De Nederlands regering heeft bekend gemaakt dat zij vanuit het Nationaal Groeifonds 60 miljoen investeert in dergelijk onderzoek. Aangevuld met 25 miljoen aanvullende cofinanciering is het is ‘s werelds grootste financiële ondersteuning ooit door een landelijke overheid voor cellulaire agricultuur.
De uitvoering van het plan gaat beginnen onder coördinatie van de Cellulaire Agricultuur Nederland Stichting, in samenwerking met het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Lees het volledige bericht van de Cellulaire Agricultuur Nederland Stichting.

Over het Nationaal Groeifonds
De rijksbijdrage werd in april van dit jaar, onder voorwaarden gereserveerd uit het Nationaal Groeifonds. De uitvoering van het plan gaat beginnen onder coördinatie van de Cellulaire Agricultuur Nederland Stichting, in samenwerking met het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Naast de eenmalige impuls van 60 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds, is een aanvullende 25 miljoen euro cofinanciering te verwachten, waarmee de totale omvang van het budget op 85 miljoen euro uitkomt. Met het Nationaal Groeifonds trekt het kabinet de komende vijf jaar 20 miljard euro uit voor projectinvesteringen op drie terreinen met de meeste potentie voor structurele en duurzame economische groei. Zie voor meer informatie de website van het Nationaal Groeifonds.
De Cellulaire Agricultuur Nederland Stichting
De Cellulaire Agricultuur Nederland Stichting bouwt aan een Nederlandse community van organisaties die als doel hebben om een gezonde, duurzame sector te bouwen rond cellulaire agricultuur, binnen en buiten Nederland.
Deelnemers zijn onder andere universiteiten, startups, impact- en duurzaamheidsorganisaties, waardeketenpartners en biotechversnellers. Kijk voor meer informatie op de website van cellulaire agricultuur
UM Press Office
Contact
Ga naar UM Press Office