UM-student helpt Team Jumbo-Visma vooruit in Tour de France

Een scriptie schrijven kan heel leuk zijn, zeker als je een onderwerp kiest dat gerelateerd is aan je favoriete hobby. Voor wielerliefhebber Kristian van Kuijk is er zelfs een droom uitgekomen. Hij heeft een nauwkeurige manier gevonden om te voorspellen hoeveel energie een wielrenner tijdens een wedstrijd verbruikt. Het algoritme heeft indruk gemaakt op Team Jumbo-Visma, die de voorspellingen van Kristian gebruikt in de Tour de France van deze maand.

Het voorspellen van de persoonlijke energiebehoefte van een profwielrenner is niet eenvoudig, aangezien de gemiddelde Tour de France-kandidaat zo'n 7000 calorieën verbrandt tijdens een Tour-etappe. Kristian van Kuijk is de uitdaging aangegaan en heeft een manier gevonden. Hij is een ambitieuze student van het honours programma KE@Work van de opleiding Data Science and Artificial Intelligence aan de Universiteit Maastricht én een gepassioneerd wielerfan. Voor zijn afstudeerscriptie heeft hij een algoritme ontwikkeld dat het mogelijk maakt om het energieverbruik van wielrenners te voorspellen.

Deze voorspellingen worden gedaan door middel van machine learning op basis van gegevens, zoals het etappeprofiel of de BMI van de individuele wielrenner. Ze houden ook rekening met onvoorziene factoren zoals de weersomstandigheden of de wedstrijdtactiek. Via KE@Work kwam Kristian in contact met Team Jumbo-Visma, een toonaangevend Nederlands professioneel wielerteam, waar hij zijn AI-model in de praktijk bracht. De voedingsdeskundigen van Jumbo-Visma waren al snel zo enthousiast over Kristians voorspellingen en zijn algoritme dat ze er nu dagelijks mee werken. Ze hebben hem zelfs gevraagd of hij hetzelfde zou willen ontwikkelen voor het vrouwenteam. En ook na afloop van dit project zal Kristian bij Visma blijven werken.

Lees ook

  • Studenten Campus Venlo winnen eerste en derde prijs met voedselinnovaties

  • KE@Work, een honoursprogramma van de bacheloropleiding Data Science en Artificial Intelligence, biedt ambitieuze studenten de kans om een complex probleem uit de praktijk op te lossen. Dat doen ze terwijl ze aan het werk zijn bij bedrijven en organisaties in heel Limburg. Daarmee doen ze...

  • Realistische uitdagingen voor goed presterende studenten. Knappe koppen voor bedrijven Synergie tussen de UM en het bedrijfsleven. En internationaal toptalent dat voor de regio behouden blijft. Het KE@Work-programma van de FSE-bacheloropleiding Data Science and Artificial Intelligence is win-win-win...