UM mede-organisator van Grote Limburgse Vluchtelingendebat

Met o.a.: Annemarie Penn-te Strake (voorzitter provinciaal platform vluchtelingen, burgemeester Maastricht), Simone Filippini (CEO Cordaid), Michael Heemels (Statenlid PVV) en prof. Hein de Haas (hoogleraar Migratiestudies UM).

Hoe moet Limburg omgaan met de vluchtelingen, en hoe vergaat het vluchtelingen in Limburg? Die vragen staan centraal in het Grote Limburgse Vluchtelingendebat, dat op 25 november georganiseerd wordt door L1, Dagblad de Limburger/Limburgs Dagblad, debatcentrum Sphinx, en de Universiteit Maastricht.

Limburg wil 2500 vluchtelingen opnemen en voor kleinschalige opvang zorgen. Dat laat de gemoederen niet onberoerd. Net als elders in het land en in Europa, maken ook hier mensen zich soms grote zorgen over hoe het leven er in hun buurt, dorp, stad, regio zal gaan uitzien. En net als elders zijn er ook hier velen die zich om vluchtelingen bekommeren.

Op 25 november praten we met experts en publiek over 'Vluchtelingen in Limburg'. Hoe uitzonderlijk is deze toestroom? Wat zijn de zorgen en de risico's, maar ook de goede kanten van de komst van vluchtelingen naar Limburg? Kan Limburg gastvrij zijn zonder dat zich een onbeheersbaar probleem op de hals halen? Welke problemen voorzien we? Waar zijn we bang voor? Hoe reëel zijn onze zorgen? Wat zijn de problemen waar vluchtelingen in Limburg tegenaan lopen? Hoe vergaat het hen nadat ze een verblijfsvergunning hebben gekregen: hoe moeilijk zijn 'integratie' en 'inburgering'?

Het TV-programma Avondgasten staat op 25 november volledig in het teken van het vluchtelingendebat die avond. Via een livestream op 1Limburg.nl is het debat vanaf 19:30 uur live en online te volgen.

Het debat wordt gefinancierd door de partners en de Provincie Limburg.

Lees ook

  • De Grote Gracht is rijkelijk voorzien van historische gebouwen met bijzondere verhalen. Ook deze keer bevindt onze ‘verborgen parel’ zich in deze Maastrichtse straat, op huisnummer 76: de (fietsen)kelder.

  • Since Hungary took over the rotating presidency of the EU Council on July 1st, its Prime Minister Viktor Orbán has embarked on a widely criticized peace mission for Ukraine, including meetings with leaders of Russia and China. This has led to much speculation about what the next six months of the...

  • “We zijn pioniers van een nieuwe tak van engineeringwetenschappen, niet alleen voor Maastricht, maar voor de wereld.” Zegt Francesco Ferrari over de groep van dertien studenten, waaronder hijzelf, die in juli als eerste het bachelordiploma Circular Engineering kreeg.