Thomson Medaille 2020 toegekend aan Ron Heeren

De International Mass Spectrometry Foundation (IMSF) heeft maandag bekendgemaakt dat de Thomson-medaille voor 2020 wordt toegekend aan prof. dr. Ron Heeren van de Universiteit Maastricht (UM) en aan prof. dr. Alison Ashcroft van de Universiteit van Leeds. De medaille wordt om het jaar uitgereikt voor "uitstekende prestaties in en uitmuntende service aan de internationale massaspectrometrie."

Thomson Medal

Heeren werd genomineerd door de Nederlandse Vereniging voor Massaspectrometrie (www.nvms.nl) vanwege ‘zijn baanbrekende werk op het gebied van beeldvormende massaspectrometrie en instrumentatieontwikkeling’, maar ook ‘voor uitstekende verdiensten voor de MS-gemeenschap als geheel’.

 

Onderzoeksgemeenschap

Heeren, een van de vier universiteitshoogleraren aan de UM, heeft het grootste deel van zijn carrière gewerkt aan translationele beeldvormende massaspectrometrie. In 2014 richtte hij M4I op, dat nu een van de toonaangevende MS-gebaseerde moleculaire beeldvormingsinstituten ter wereld is met veel multidisciplinaire samenwerkingen. Hij is in vele professionele organisaties die onderzoek en onderwijs op het gebied van massaspectrometrie promoten actief (geweest). Heeren: “Deze prijs is voor mij persoonlijk heel bijzonder, omdat het de erkenning weerspiegelt van de wereldwijde massaspectrometrie-gemeenschap. Een gemeenschap waar ik en mijn team met veel plezier aan hebben bijgedragen tijdens onze reis door de fascinerende wereld van massaspectrometrie. Het heeft ons geweldige wetenschap en fantastische vrienden over de hele wereld gebracht. Ik kijk ernaar uit om onze banden verder te versterken, zodra deze wereldwijde coronacrisis ons dat toestaat. Ik ben ontzettend dankbaar voor alle mensen en organisaties die me hebben gesteund om te komen waar ik nu ben en het hebben mogelijk gemaakt dat ik deze onverwachte eer mag ontvangen.”

Vernoemd

Ron Heeren is pas de derde Nederlandse laureaat van de Thomson-medaille sinds de instelling van deze internationale prijs in 1985. De Thomson Medal Award is vernoemd naar Sir J. J. Thomson, die meer dan 100 jaar geleden verantwoordelijk was voor de eerste massaspectrograaf. Hij voorspelde destijds ook al veel kenmerken van moderne massaspectrometrie. Zo ontdekte hij bijvoorbeeld het elektron met behulp van massaspectrometrie en won in 1906 de Nobelprijs voor zijn baanbrekende onderzoek. De Thomson-medaille wordt aan Ron Heeren uitgereikt door de voorzitter van de IMSF tijdens de eerstvolgende internationale massaspectrometrie-conferentie in Rio de Janeiro.

Lees ook

  • Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.

  • Sten van Beek

    Rillen van de kou?

    Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt...

  • Overlevenden van dikke darmkanker hebben vaak jaren na de behandeling nog klachten naar aanleiding van de kanker of de behandeling zoals vermoeidheid en last van tintelingen aan vingers en voeten. Dit heeft veel impact op de ervaren kwaliteit van leven. Waar huidige adviezen omtrent leefstijl...